NEAMȚ: Pirotehniștii, intervenții în patru comune din Neamț (FOTO)

În perioada 08-10 august, echipa pirotehnică din cadrul ISU Neamț a avut solicitări pentru a interveni pe raza localităților Brusturi, Grumăzești, Ion Creangă și Timișești pentru a ridica mai multe elemente de muniţie neexplodată. Muniţia provine din Al Doilea Război Mondial.

Astfel, conform purtătorului de cuvânt ISU Neamț, vineri, în comuna Grumăzești, pe un teren viran, în apropierea sediului de Poliție, au fost descoperite 15 cartușe de calibru 7,92 mm. A fost verificată zona cu detectorul de metale pe o suprafață de 20 m2 și nu a mai fost descoperite alte elemente de muniție.

ARTICOLUL CONTINUĂ DUPĂ ANUNȚUL DE MAI JOS

În satul Preotești, comuna Timișești, pe fluxul tehnologic al balastierei, au fost descoperite 15 cartușe de calibru 7,92 mm. A fost verificată zona cu detectorul de metale pe o suprafață de 100 m2 și nu a mai fost descoperite alte elemente de muniție.

Tot vineri, în satul Poiana, comuna Brusturi, în pădure,un bărbat a descoperit, cu un detector de metale, o lovitură de aruncător de calibru 60 mm. După verificarea zonei de către echipa pirotehnică, pe o suprafață de 600 m2 au mai fost descoperite o lovitură de aruncător de calibru 82 mm, 15 cartușe de calibru 7,92 mm și un focos pentru lovitură de aruncător.

Joi, în comuna Ion Creangă, în pădurea Arinosu au fost descoperite elemente de muniție neexplodată. Echipa pirotehnică aflată la fața locului, cu o autospeciala pirotehnică, a descoperit două proiectile perforant trasoare de calibru 47 mm.

Pentru prevenirea accidentelor în cazul descoperirii muniţiilor neexplodate, ISU Neamț reaminteşte cetăţenilor următoarele măsuri de prevenire:

a) să anunţe de urgenţă prin 112 despre descoperirea de muniţii neexplodate;
b) să nu mişte de pe loc muniţiile descoperite;
c) să nu dezmembreze sau să predea muniţii neexplodate la operatorii economici care au ca obiect de activitate colectarea deşeurilor metalice;
d) să nu folosească muniţiile descoperite pentru improvizarea diferitelor dispozitive;
e) să nu lovească, să taie sau să demonteze muniţiile neexplodate;
f) să nu aprindă focul în apropierea muniţiilor descoperite neexplodate;

PUBLICITATE