Neamț: Pietreni invitaţi la Centenar Fest – Republica Moldova

Cel mai mare eveniment dedicat Centenarului Marii Uniri organizat peste Prut, în Republica Moldova, a avut şi invitaţi din judeţul Neamţ.

ARTICOLUL CONTINUĂ DUPĂ ANUNȚUL DE MAI JOS

Consilierul local Romel Bîrjoveanu, directorul George Triboi şi Rareş Alexandru au fost invitaţi de către gazda evenimentului, Nicolae Avram. Consiliul Judeţean Neamţ a fost reprezentat de către Ansamblul Folcloric „Floricică de la Munte”, care a şi urcat pe scena spectacolului, prezentând un frumos moment artistic.

Centenar Fest s-a desfăşurat pe parcursul a două zile (15 şi 16 septembrie), la Complexul Vatra. Evenimentul a reunit zeci de ansambluri populare din România şi Republica Moldova, reprezentanţi ai consiliilor raionale din Moldova, reprezentanţi ai primăriilor şi consiliilor judeţene din România.

Câteva mii de persoane s-au putut bucura de tradiții și cultură, de arte și frumusețe, de prietenie și relaxare. Un festival internațional ce a promovat cultura și obiceiurile populare într-un mod dinamic și divers, transformând timp de două zile Complexul VATRA într-un spațiu unde istoria a devenit un spectacol.

Centrul Cultural VATRA, și-a asumat o misiune importantă de a arăta fața reală a tezaurului popular și spiritual de pe ambele maluri ale Prutului, prin mai multe tipuri de activități recreaționale destinate tuturor vârstelor.

Artiști, dansatori, meșteri populari și bucătari iscusiți de pe ambele maluri ale Prutului şi-au arătat frumusețea, diversitatea și unicitatea obiceiurilor neamului nostru.

Spectacolele s-au desfășurat concomitent pe trei scene amplasate pe teritoriul complexului, astfel încât toate categoriile de public au fost implicate în program.

Organizatorii evenimentului au pregătit o paradă a portului popular, o expoziție-târg cu lucrări ale meşterilor populari autentici, cu obiecte de artizanat/meşteşugărit, precum și un muzeu al satului românesc, care a scos în evidență specificul tuturor regiunilor românești.

Totodată, în cadrul evenimentului, Centrul Cultural VATRA a încântat publicul cu un concert de excepție, susținut de artiști consacrați: Grigore Leșe; Nicolae Furdui Iancu; Surorile Osoianu; Tudor Ungureanu și Ansamblul „Ștefan Vodă”; Fuego; Irina Loghin; Benone Sinulescu; Nicu Mâță; Cristofor Aldea Teodorovici Band; Lupii și Alex Calancea Band; Gândul Mâței; Moldovan National Youth Orchestra; Orchestra Simfonică Muntenia și Florin Georgescu și mulți alții.

Centenar Fest – Elementele Vieții, locul în care m-am simțit român, m-am simțit că sunt la mine în țară.

Îi mulțumesc pentru invitație domnului Avram Nicolae, gazda și sufletul acestui eveniment extraordinar, și îi mulțumesc pentru curajul de a aduna românii de o parte și de alta a Prutului, la un loc. Astăzi, să poți vorbi în Republica Moldova despre Unire, Centenar și Românism este un act de mare curaj!

Au fost două zile extraordinare, cu oameni minunați, care au mutat capitala Centenarului Marii Uniri în Basarabia.”, a declarat consilierul local Romel Bîrjoveanu.

PUBLICITATE