Neamț: Pietonii, în atenția polițiștilor! Aproape 400 au fost sancționați săptămâna trecută

Pe parcursul săptămânii trecute, poliţiştii nemțeni au intensificat activitățile axate pe prevenirea evenimentelor rutiere în care sunt implicați pietonii.

ARTICOLUL CONTINUĂ DUPĂ ANUNȚUL DE MAI JOS

În perioada 6 – 12 noiembrie a.c., sub coordonarea Direcției Rutiere a Poliției Române, poliţiștii rutieri au acționat pentru salvarea de vieți omenești și pentru prevenirea evenimentelor rutiere în care sunt implicaţi pietoni. Activitățile au vizat, cu precădere, combaterea încălcării normelor rutiere de către pietoni, având în vedere că la nivelul județului Neamț abaterile pietonilor constituie o primă cauză a accidentelor rutiere.

În urma acțiunii, 390 de pietoni au fost sancționați contravențional, dintre care 180 cu amendă de la 290 la 435 de lei și 210 cu avertisment. Principalele abateri pentru care au fost sancționați acești participanți la trafic sunt traversarea neregulamentară(288) și deplasarea neregulamentară pe partea carosabilă(102).

Tot în acest week-end, polițiștii nemțeni au depistat în trafic patru conducători auto aflați sub influența băuturilor alcoolice. Aceștia au fost opriți, în trafic, pe raza localităților Piatra Neamț, Roman și Târgu Neamț și au fost testați alcoolscopic, rezultatele indicând valori de peste 0,40 mg/l alcool pur în aerul expirat. Polițiștii au reținut permisele de conducere și au întocmit actele premergătoare cercetării penale sub aspectul săvârșirii infracțiunii de conducerea unui autovehicul sub influența alcoolului.

Polițiștii nemțeni recomandă pietonilor:
– să se angajeze în traversarea drumului public numai prin locurile special amenajate (pe trecerea pentru pietoni) şi la culoarea verde a semaforului electric, acolo unde există -să se asigure permanent, chiar şi atunci când se află pe trecerea pentru pietoni, că traversarea se poate face în condiţii de siguranţă (vehiculele sunt oprite înaintea marcajului pietonal, în special când drumul are mai multe benzi de circulaţie pe sens) -să nu traverseze niciodată în fugă pe marcajul pietonal, indiferent de urgenţa existentă la un moment dat -să nu se deplaseze pe partea carosabilă, iar acolo unde nu există trotuar sau acostament (preponderent în mediul rural), să se deplaseze pe partea stângă a drumului, cât mai aproape de marginea acestuia -pe vreme rea sau întuneric, să poarte haine de culori deschise şi/sau elemente reflectorizante, pentru a fi vizibili -să nu traverseze prin faţa sau prin spatele mijloacelor de transport în comun, atunci când acestea sunt oprite în staţie -copiii nu trebuie lăsaţi să traverseze singuri – ei sunt imprevizibili şi nu pot aprecia corect distanţele şi vitezele. Nu uitaţi! – copiii imită comportamentul rutier al adulţilor. Pe conducătorii de vehicule îi sfătuim să reducă viteza de deplasare şi să circule cu atenţie sporită.

PUBLICITATE