NEAMȚ: Peste 360 de copii cu autism în Neamț

Ziua Internațională de Conștientizare a Autismului 2019 este marcată de Direcția Generală de Asistență Socială și Protecția Copilului Neamț prin organizarea unor activități în centrele pentru copii cu dizabilități.

Această zi este serbată la nivel mondial în data de 2 aprilie începând cu anul 2007 iar principalele obiective ale celebrării acestei zile sunt de a contribui la informarea societății privind tulburarea de spectru autist (TSA) și de a încuraja nevoia de acceptare și integrare a persoanelor cu autism și a familiilor acestora.

ARTICOLUL CONTINUĂ DUPĂ ANUNȚUL DE MAI JOS

Pentru a marca această zi, specialiștii Centrului de recuperare a copilului cu TSA Piatra Neamț au organizat marți, 2 aprilie, o masă rotundă cu tema „Socializarea la copiii cu tulburări din spectrul autist”, cu scopul de a evidenția problemele cu care se confruntă familiile copiilor cu acest diagnostic precum și de a puncta necesitatea socializării și incluziunii sociale a acestora.

Activitatea a fost structurată pe ateliere de lucru și un grup de suport pentru părinți și a fost susținută de 2 dintre psihologii centrului și 2 instructori specializați în activități de resocializare.

Au participat părinți și copii cu autism beneficiari ai centrului iar printre temele abordate la întâlnire au fost metodele și tehnicile de bază în intervenția și relaționarea cu copiii, pliate pe nevoile specifice ale acestora și au fost prezentate mijloace de socializare și recreere ce pot fi aplicate copiilor cu TSA.

În evidențele DGASPC sunt 367 copii cu autism, numărul real fiind cu siguranță mai mare, deoarece nu întotdeauna părinții doresc luarea lor în evidenţă şi obținerea certificatului de încadrare într-un grad de handicap.

Pentru a veni în sprijinul acestor copii și al familiilor lor, în 2012 a fost înființat în subordinea DGASPC Neamț Centrul de recuperare a copilului cu TSA ce are scopul de a acorda servicii sociale și terapii specifice acestor beneficiari.

De la înființarea acestuia și până acum au beneficiat de terapie psihologică și comportamentală 126 de copii diagnosticați cu afecțiuni din spectrul autist.

PUBLICITATE