NEAMȚ: Peste 200 de bicicliști, amendați în acest weekend

Polițiștii rutieri au acționat pe raza județului Neamț pentru verificarea respectării regulilor de circulație în rândul bicicliștilor și prevenirea accidentelor rutiere.

Polițiștii Serviciului Rutier Neamț au acționat în perioada 17 – 19 iulie, pe raza întregului județ, pentru combaterea indisciplinei bicicliștilor și creșterii gradului de siguranță publică.

ARTICOLUL CONTINUĂ DUPĂ ANUNȚUL DE MAI JOS

La nivelul județului Neamț, abaterile bicicliștilor reprezintă principala cauză generatoare de accidente rutiere, pe fondul căreia s-au produs 18 accidente rutiere grave, soldate cu decesul a 3 persoane și rănirea gravă a altor 15.

În acest context, polițiștii rutieri au intensificat acţiunile de prevenire şi combatere a evenimentelor rutiere cu implicarea bicicliştilor.

Pe lângă acţiunile operative, au fost derulate activităţi de informare şi responsabilizare a participanţilor la trafic.

Astfel, pentru neregulile constatate în trafic, polițiștii au aplicat 210 sancțiuni contravenționale bicicliștilor.

Pentru a circula în siguranță, polițiștii vă recomandă:

Echipați-vă corespunzător și respectați regulile de circulație atât pentru siguranța dumneavoastră cât și a celorlalți participanți la trafic!

Pentru a putea conduce o bicicletă pe drumurile publice, trebuie să aveți vârsta minimă de 14 ani, să cunoașteți regulile de circulație și să fiți echipați corespunzător.

În circulația pe drumurile publice bicicleta trebuie echipată cu dispozitiv de frânare eficace, cu sistem adecvat, funcțional, de direcție și cu sistem de avertizare sonoră.

Pentru un plus de siguranță recomandăm bicicliștilor să poarte cască de protecție omologată, iar în mod obligatoriu pentru a putea fi observați de ceilalți participanți la trafic să poarte îmbrăcăminte cu elemente fluorescent-reflectorizante.

De asemenea, bicicleta trebuie să fie echipată, pe timp de noapte sau când vizibilitatea este redusă, în față, cu lumină de culoare albă sau galbenă, iar în spate, cu lumină de culoare roșie și cu cel puțin un dispozitiv fluorescent-reflectorizant, vizibil, de aceeași culoare.

Totodată, înainte de a pătrunde cu bicicleta pe arterele prioritare, reduceți viteza, asigurați-vă temeinic și acordați prioritate de trecere celorlalți participanți la trafic.

Înainte de a schimba direcția de mers, mai ales spre stânga, asigurați-vă temeinic – din faţă şi din spate – că nu se apropie niciun autovehicul.

La schimbarea direcţiei de mers, chiar dacă aveți prioritate de trecere, fiți siguri că ceilalţi participanţi la trafic au înţeles intenţia dumneavoastră.

Circulați cât mai aproape de marginea din dreapta a drumului, iar atunci când vă deplasați în grup, numai în coloană, câte unul.

Nu transportați sau nu trageți orice fel de obiecte care, prin volumul ori greutatea lor, stânjenesc sau periclitează conducerea vehiculului ori circulația celorlalți participanți la trafic.

Când circulați pe bicicletă, nu traversați strada pe trecerile pentru pietoni!

Nu circulați fără a ține cel puțin o mână pe ghidon și ambele picioare pe pedale și mențineți în permanență contactul roților cu solul.

Nu circulați cu bicicleta dacă vă aflați sub influența băuturilor alcoolice.

PUBLICITATE