Neamț: Părintele Vartolomeu Florea a fost înmormântat la Mănăstirea Sihăstria

Părintele arhimandrit Vartolomeu Florea, cel care a fost supranumit „Pictorul Sihăstriei“, a fost înmormântat marţi, 3 aprilie 2018, la cimitirul obştesc monahal aflat în incinta mănăstirii nemţene.

ARTICOLUL CONTINUĂ DUPĂ ANUNȚUL DE MAI JOS

Slujba Înmormântării a fost oficiată de Înaltpreasfinţitul Părinte Teofan, Mitropolitul Moldovei şi Bucovinei, dimpreună cu slujitorii obştei monahale, stareţii mănăstirilor din împrejurimi, preoţii profesori de la Seminarul Teologic de la Neamţ şi Facultatea de Teologie Ortodoxă din Iaşi, dar şi ucenicii pictori ai părintelui arhimandrit.

Înainte de a oficia slujba de prohodire, Mitropolitul Moldovei şi Bucovinei, alături de câţiva clerici, a săvârşit Sfânta Liturghie a Darurilor înainte sfinţite în biserica Mănăstirii „Sfânta Teodora de la Sihla“, locaş de cult împodobit cu pictură bisericească de către părintele Vartolomeu Florea. Zeci de preoţi, monahi, dar şi simpli credincioşi ce au dorit să aprindă o lumânare la căpătâiul părintelui au participat la slujba de Înmormântare a monahilor oficiată de IPS Teofan.

Cu acest prilej, părintele arhimandrit Ciprian Grădinaru, fost nevoitor al mănăstirii Sihăstria, a dat citire mesajului transmis obștii așezământului monahal de Preafericitul Părinte Patriarh Daniel:

Părintele Vartolomeu Florea a slujit Biserica noastră ca ierodiacon vreme de 30 de ani și apoi ca protosinghel şi arhimandrit vreme de 32 de ani, în total având 62 de ani de viață monahală, pe care i-a dăruit lui Dumnezeu şi Bisericii Ortodoxe.

Picta pe pereți de zid realități din Împărăţia cerurilor, dezvăluind cu smerenie o parte din dorul de Dumnezeu și din bucuria Duhului Sfânt de care era aprinsă inima sa.

În cuvântul său, IPS Teofan a apreciat că părintele arhimandrit Vartolomeu Florea a avut darul de a-l propovădui pe Dumnezeu în frescă pe zidurile multor biserici.

Pictura a fost lucrul slujirii sale. Prin pictură a aşezat şi el cărămidă la trupul Bisericii lui Hristos”, a evidenţiat ierarhul.

Cel supranumit „pictorul Sihăstriei” a trecut la cele veşnice în Duminica Floriilor, la 85 ani.

Mai multe fotografii – AICI

surse: mmb.ro / basilica.ro

PUBLICITATE