Neamț: Pădurar cercetat de poliție. A tras cu arma de 10 ori fără respectarea prevederilor legale

În data de 02 decembrie a.c., polițiștii Serviciului Arme, Explozivi și Substanțe Periculoase din cadrul I.P.J. Neamț s-au sesizat din oficiu cu privire la faptul că un bărbat de 37 ani, din Vaslui, în calitate de pădurar, a executat un foc de armă folosind armamentul din dotare, în pădurea gestionată de acesta, situată pe raza comunei Oniceni, jud. Neamţ, fără respectarea prevederilor legale.

ARTICOLUL CONTINUĂ DUPĂ ANUNȚUL DE MAI JOS

În urma cercetărilor desfășurate de polițiști, s-a stabilit că acesta a tras în data de 02 decembrie un foc de armă în plan vertical pentru avertizarea unor persoane aflate în pădure.
Totodată, polițiștii au extins cercetările constatând că, în cursul anului 2017, pădurarul a mai folosit în alte 9 situații arma de serviciu, de fiecare dată fără respectarea prevederilor legale.
Arma de serviciu a pădurarului a fost indisponibilizată de organele de cercetare penală pentru efectuarea cercetărilor.

Polițiștii continuă cercetările privind săvârșirea infracțiunii de de uz de armă letală fără drept, sub supravegherea procurorului desemnat din cadrul Parchetului de pe lângă Judecătoria Roman.

În conformitate cu prevederile art. 32 din Legea nr. 295/2004, privind regimul armelor și al munițiilor, titularii dreptului de a purta şi folosi armele de apărare şi pază pot face uz de armă numai în poligoanele autorizate în condiţiile prezentei legi (pentru antrenament) sau în caz de legitimă apărare ori stare de necesitate, cu respectarea art. 19 și 20 din Codul penal. De asemenea, potrivit art. 33 din Legea nr. 295/2004, privind regimul armelor și al munițiilor, persoana care a făcut uz de armă este obligată să acţioneze imediat pentru a se acorda primul ajutor şi asistenţă medicală persoanelor rănite. Persoana care a făcut uz de armă este obligată să anunţe de îndată cel mai apropiat organ de poliţie, indiferent dacă au rezultat sau nu victime ori pagube materiale, iar organul de poliţie sesizat are obligaţia să efectueze cercetarea la faţa locului şi a circumstanţelor în care s-a produs evenimentul. Arma care a fost folosită rămâne în custodia organului de poliţie care desfăşoară cercetarea, până la încheierea acesteia. Infracțiunea de uz de armă letală fără drept se pedepsește cu închisoare de la unu la 3 ani, conform art. 343 alin. (1) din Codul Penal.

PUBLICITATE