Neamț: Ninsori în toată Moldova. Cum se circulă pe drumurile naționale

La acest moment, circulația pe drumurile naționale din zona Moldovei este asigurată, fără blocaje cauzate de starea vremii.

ARTICOLUL CONTINUĂ DUPĂ ANUNȚUL DE MAI JOS

Carosabilul este umed cu zăpadă frământată în strat de 1-3 cm în județele Galați și Vrancea, respectiv umed în rest. Cerul este acoperit, cu precipitații sub formă de ninsoare în toată Moldova, cu viscol la sol în județele Galați și Vrancea, iar temperatura aerului este cuprinsă între -3 grade la Galați și -12 grade la Suceava.

Pe drumurile naționale din regiune sunt în acțiune 115 autoutilaje, iar pe timpul nopții s-a acționat în special preventiv, cu antiderapant, în sudul și centrul regiunii.

În continuare, până vineri, 11 ianuarie, ora 11, meteorologii anunță ninsori abundente pe raza tuturor județelor din aria de administrare a DRDP Iași. În intervalul menționat, vor predomina ninsorile și se va depune strat nou de zăpadă local mai consistent, în special în Moldova.

În Dobrogea, sudul și estul Munteniei, precum și în sud-estul Moldovei, vor fi precipitații mixte ce vor favoriza formarea poleiului, iar cantitățile de apă vor depăși 15-20 l/mp. Mai ales în noaptea de joi spre vineri (10/11 ianuarie) și pe parcursul zilei de vineri (11 ianuarie), vor fi intensificări temporare ale vântului în jumătatea de est a țării și la munte, cu viteze mai mari, rafale în medie de 55-65 km/h, pe crestele montane și în Moldova, unde ninsoarea va fi viscolită.

La Neamț, Secţia Neamţ a CNAIR a acţionat cu 10 lucrători şi 10 utilaje pentru deszăpezire şi împrăştierea de material antiderapant pe 7 drumuri naţionale din judeţ. Starea părţii carosabile: umedă cu porţiuni uscate.

La ora raportării (6:00) se acţionează cu 10 utilaje care se află în patrulare şi acţiune pe drumurile naţionale.

Utilajele SC DRUPO S.R.L. şi ale operatorilor care se ocupă de deszăpezirea drumurilor judeţene au acţionat cu 36 lucrători şi 18 utilaje pentru răspândire de material antiderapant pe 30 sectoare de drumuri judeţene. La ora raportării se acţionează cu 6 utilaje şi 12 lucrători care se află în patrulare pe drumurile judeţene. Starea părţii carosabile: umedă, alternând cu porţiuni uscate şi cu cele acoperite de zăpadă frământată şi tratată cu grosimea de 1-2 cm.

Nu sunt drumuri naţionale sau judeţene blocate/inchise, circulaţia desfăşurânduse în condiţii de iarnă.

La nivel național, Centrul INFOTRAFIC din Inspectoratul General al Poliţiei Române informează că la această oră nu sunt semnalate drumuri naţionale sau autostrăzi cu circulaţia oprită din cauza vremii nefavorabile.

Sunt însă închise transportului maritim şi fluvial toate porturile de la Marea Neagră, din cauza vântului puternic.

Pe DN6, în municipiul Orșova, județul Mehedinți, două autoutilitare s-au ciocnit frontal, pe fondul unei depășiri neregulamentare. În urma evenimentului rutier, ambii conducători auto au decedat și alte două persoane au fost rănite uşor. Circulația de desfășoară pe un singur fir, alternativ.

De asemenea, pe DN 7, în oraşul Titu, judeţul Dâmboviţa, un biciclist a pătruns pe contrasens şi a fost lovit mortal de un autoturism care circula regulamentar, fiind apoi proiectat într-un alt autovehicul. Traficul rutier se desfăşoară pe un singur fir, alternativ, prin dirijarea poliţiei.

Totodată, un alt eveniment rutier s-a produs pe DN 15, în localitatea Hădăreni, judeţul Mureş, unde şoferul unui autocamion care circula cu viteză neregulamentară a intrat într-un cap de pod, răsturnându-se. Nu au rezultat victime în urma impactului, însă circulaţia rutieră este blocată pe ambele sensuri de mers, pentru repunerea pe roţi a autovehiculului.

Se menţin în continuare cele patru drumuri naţionale cu circulaţia întreruptă, din diferite cauze, respectiv:

1. DN2L, în Soveja, judeţul Vrancea, la kilometrul 59+900, ca urmare a precipitaţiilor abundente care au dus la prăbuşirea dalei de beton a podului, pe toată lăţimea căii de rulare;

2. DN7C (Transfăgărăşan), de la kilometrul 104 (Piscu Negru, judeţul Argeş) până la kilometrul 130+800 de metri (Bâlea Cascadă, judeţul Sibiu), conform regulamentului de funcţionare a drumului şi din cauza instabilității atmosferice la altitudine, ce poate produce fenomene meteorologice extreme în orice moment;

3. DN12B, în Slănic Moldova, judeţul Bacău, pe tronsonul kilometric 16+450-17+500, unde, la intrarea în localitate s-a produs o cedare a terasamentului de drum, ce a dus la surparea acestuia pe o lungime de 3 metri. Traficul rutier se desfăşoară pe urmatoarea rută ocolitoare: DN12B km 16+450 – str. Vasile Alecsandri – DN12B km 17+500 şi retur, cu o restricţie de tonaj de 7,5 tone. Şi tot pe acest drum, dar pe tronsonul 0+452 – 0+487, din cauza unei alunecări de teren ce a dus la tasarea platformei carosabilului, circulaţia se desfăşoară pe ruta ocolitoare: DN12A km 103+000 – str. 1 Mai – str. Răducanu – str. Podu de Fier – str. Tiseşti – str. Semicercului – str. Bradului – intersecţie cu DN12B km 2+000 şi retur;

4. DN67C (Transalpina), din cauza căderilor de zăpadă, închis pentru toate categoriile de autovehicule pe tronsonul Rânca (Gorj) – Obârşia Lotrului (Vâlcea), între kilometrii 34+800 de metri şi 59+800 de metri.

DRDP Iași reia avertismentul la adresa conducătorilor auto de a circula prudent pe drumurile naționale, cu adaptarea vitezei la condițiile de trafic și cu echiparea corespunzătoare a autovehiculelor.

Pentru informații privind starea drumurilor naționale din zona Moldovei, DRDP Iași stă la dispoziția participanților la trafic prin Dispeceratul său deschis în regim de permanență – tel. 0232/213168. Informații actualizate despre starea vremii și a carosabilului pot fi obținute și de la Dispeceratul CNAIR, la numerele de telefon 021/264.33.33; 021/9360, precum și de pe paginile noastre web, www.drdpiasi.ro, respectiv www.cnadnr.ro – DISPECERAT – Situația Drumurilor Naționale.

PUBLICITATE