Neamț: Nicolae Breban, laureatul Premiului național pentru proză “ION CREANGĂ, Opera Omnia”

Marți, 1 mai, în curtea Casei memoriale “Ion Creangă” din Humulești a fost anunțat, prin vocea criticului și istoricului literar Daniel Cristea Enache, laureatul ediției a doua a Premiului național pentru proză “ION CREANGĂ, Opera Omnia”.

ARTICOLUL CONTINUĂ DUPĂ ANUNȚUL DE MAI JOS

Nicolae Breban este alesul, dintr-o listă care cuprinde alte șase nume de scriitori importanți contemporani – Gabriela Adameşteanu, Radu Cosaşu, Dan Stanca, Dumitru Ţepeneag, Eugen Uricaru, Varujan Vosganian.

Juriul, care a nu a avut o misiune ușoară, a fost compus din personalități ale lumii literare autohtone: Nicolae Manolescu, Președintele Uniunii Scriitorilor din România (și președinte al juriului), Daniel Cristea Enache, Ioan Holban, Gabriel Coșoveanu, George Neagoe, Vasile Spiridon, Cristian Livescu.

Cu un an în urmă, pe 1 mai 2017, tot la Humulești, Dumitru Radu Popescu primea acest important premiu, care se acordă pentru întreaga operă în genul prozei de ficţiune a unui autor român, ce s-a impus conştiinţei publice româneşti sau pe plan internaţional, cu lucrări de certă valoare şi ţinută artistică, unanim apreciate de critica literară şi de marele public (motiv pentru care premiul se subintitulează „Opera Omnia”).

***

Nicolae Breban, prozator și eseist român, s-a născut la 1 februarie 1934, la Baia Mare.

A debutat cu proză scurtă în “Gazeta literară” (1961). Primul său roman, “Francisca”, îi apare în 1965. “Animale bolnave” (1968) îi aduce consacrarea definitivă.

Din toamna anului 1968, e redactor-șef adjunct, iar din 1970 redactor-șef la “România literară”. Realizează, semnând scenariul și regia, pelicula de lungmetraj “Printre colinele verzi”, adaptare cinematografică a romanului “Animale bolnave”. Filmul e inclus în selecția oficială a Festivalului de la Cannes în 1971. 

I-au fost publicate în Franța, în traducere, la editura Flammarion, “În absența stăpânilor” (“En l’absence des maîtres”, 1983), “Bunavestire” (“L’Annonciation”, 1985) și “Don Juan” (1991). După 1989, e foarte prezent în publicistica și dezbaterile de idei din țară. Din aprilie 1990, e director al săptămânalului “Contemporanul – Ideea europeană”, serie nouă a “Contemporanului”; titlul și concepția revistei i se datorează.

După 1990 publică alte romane, dar și cărți de eseuri și publicistică, versuri, teatru. Este, între altele, animatorul unor Colocvii ale romanului românesc (1999, 2000).

În 1997, Academia Română îl primește în rândurile sale, în calitate de membru corespondent.

În 2001 e ales vicepreședinte al Uniunii Scriitorilor din România.

A fost laureat, de-a lungul anilor, cu Premiul “Ion Creangă” al Academiei Române (1965), Premiul Uniunii Scriitorilor din România (1968, 1977, 1995), Premiul Asociației Scriitorilor din București (1994).

Foto copertă: Alina Cristea-Enache
PUBLICITATE