Neamț: Mitropolia lămurește dispariția preotului Hrisostom Filipescu

Preotul Constantin Sturzu, purtătorul de cuvânt al Mitropoliei Moldovei, aduce lămuriri cu privire la dispariția preotului Hrisostom Filipescu (de la Schitul ”Sfânta Maria Magdalena” Țibucani, județul Neamț) și mesajele ciudate apărute pe paginile de Facebook ale acestuia.

Întrucât s-au adunat iarăși mai multe nedumeriri și constat că se vehiculează tot felul de scenarii despre situația Părintelui Hrisostom, revin cu unele lămuriri și completări la declarația postată pe acest cont acum o săptămână (o veți regăsi și la finalul acestui mesaj).

Înainte de a răspunde punctual unor interpelări, vă asigur că nici un moment nu a existat, anterior declanșării crizei, din partea conducerii Arhiepiscopiei Iașilor vreo intenție de a-l schimba din funcția de egumen sau de a aduce vreo atingere Părintelui Hrisostom Filipescu. Dimpotrivă, așa cum se vede limpede și dintr-o postare de pe 26 octombrie (atașez cele două imagini colectate de pe contul său de instagram), Părintele Hrisostom era recunoscător pentru că a primit rangul de protosinghel. Încât toate speculațiile despre un „plan diabolic” sau despre o închipuită complicitate a MMB la vreo „sechestrare” nu au absolut nici o bază reală. Regretăm că, din dorința de audiență sau din alte motive, unele persoane, inclusiv din presă, au ales să vehiculeze în mediul online tot soiul de variante fanteziste pe acest subiect. Rugămintea ar fi să ne rezumăm la fapte și date concrete, respectiv la a ne concentra pe modalitățile prin care îl putem găsi și putem veni în ajutorul Părintelui Hrisostom Filipescu. Mai ales de multă rugăciune este nevoie!

Punctual, încercând să răspund la cât mai multe dintre problemele ridicate, vă fac cunoscute următoarele:

1) Am preferat acum o săptămână să comunic pe Facebook ceea ce știam despre Părintele Hrisostom Filipescu întrucât, prin postările sfinției sale de pe această rețea de socializare, aici se declanșase multă sminteală și mi se cerea, în calitate de purtător de cuvânt al Arhiepiscopiei Iașilor, să exprim o poziție. Ulterior, am acceptat dialogul cu orice jurnalist, inclusiv de la televiziuni naționale, în dorința de a lămuri anumite aspecte și de a pune capăt unor speculații fără suport real. Acum prefer să postez tot aici anumite informații și pentru că există posibilitatea interacțiunii și a dialogului. Cei ce nu pot posta comentarii, nefiind la categoria (limitată a) prietenilor, îmi pot trimite mesaje în privat – vă asigur că vă voi răspunde. Oricum, toate postările mele sunt publice și pot fi vizualizate de oricine, inclusiv de către oamenii din presă care, de altfel, au și preluat de aici anumite informații.

2) În sprijinul afirmației mele cum că Părintele Hrisostom Filipescu trece printr-o grea suferință psihică am ca temei și mesaje comunicate pe diferite canale private unui număr mare de persoane, mesaje în care amestecă informații reale – unele știute doar de către Părintele Hrisostom și de către cei cu care comunica -, cu anumite adresări mai mult decât ciudate. Deci probabilitatea ca ele să fie emise de cineva care i-ar fi furat telefonul tinde spre zero. Aceste persoane – clerici sau laici, inclusiv din domeniul medical psihiatric – ne-au contactat exprimându-și îngrijorarea cu privire la starea sufletească și discernământul Părintelui Hrisostom.

În altă ordine de idei, a afirma că cineva trece printr-o criză de natură psihică nu e totuna cu a pune un diagnostic. Aceasta este de competența specialiștilor. Dar nu trebuie să fii ortoped, spre exemplu, pentru a afirma că cineva șchioapătă. Iar dacă am adus la cunoștință faptul că mai are antecedente în familie – fără a numi nici persoana, nici diagnosticul – a fost pentru a pune lucrurile într-un context de circumstanță atenuantă pentru Părintele Hrisostom Filipescu și de a spori gradul de empatie pentru un om aflat într-o astfel de dureroasă situație.

3) În mesajul meu am vorbit la trecut despre funcția sfinției sale – „a fost egumen” la Țibucani – pentru că, având în vedere situația creată, a fost rânduit, provizoriu, un alt egumen care să poată gestiona activitatea Schitului „Sfânta Maria Magdalena”, în persoana Părintelui Protosinghel Arsenie Rus, din obștea Mănăstirii Secu (de care este pedinte Schitul Țibucani). O decizie finală va fi luată în următoarea perioadă, în conformitate cu rânduielile bisericești și ținând cont de întregul context al acestei neașteptate crize.

4) Părintele Hrisostom Filipescu a fost văzut ultima dată în județul Neamț marți, pe 30 octombrie a.c. A mai fost semnalată prezența sa în Iași, a doua zi, și apoi în Paris, respectiv Berlin (despre faptul că ar fi fost în Viena sau Londra nu avem nici o mărturie). În data de 1 noiembrie a.c., la ora 07.20, ne-a trimis chiar o fotografie cu dânsul pe un aeroport, având în mână pașaportul și un bilet de avion (atașez la postare; dacă identifică cineva aeroportul, îl rog să-mi spună). De fiecare dată informațiile le-am primit de la persoane – clerici sau mireni – pe care le contacta sfinția sa prin telefon; nu am avut alte modalități de a-l urmări, cum s-a speculat. La un moment dat, Părintele a anunțat pe cineva din Germania că se află în Berlin, dând adresa hotelului. La hotel au mers un cleric și un laic, care au obținut confirmarea de la recepție că acolo este cazat Părintele Hrisostom Filipescu. Din păcate, nu era în cameră și nu a apărut cât timp a fost așteptat. I s-au lăsat într-un plic un mesaj scris și două cărți de vizită pe care avem confirmarea că le-a primit din postarea de pe contul său de pe instagram din dimineața următoare din 2 noiembrie (atașez captură). Prin mesaj i se oferea ajutorul și o modalitate de contact. Din păcate, nu a răspuns nici la această mână întinsă. Încât, ulterior, prin reprezentanții noștri din Germania, am anunțat autoritățile de acolo despre situația creată. Până la acest moment, nu am primit nici un semn cum că l-ar fi localizat. Dacă, așa cum se vehicula pe un site, a fost între timp internat la un spital de specialitate, aceasta este o informație la care noi nu avem acces. Cel puțin deocamdată.

Mai trebuie precizat, la acest punct, că nu am anunțat autoritățile din țară tocmai pentru că aveam informații certe că se află în străinătate.

5) Faptul că, după criza din 2011, Părintele Hrisostom Filipescu a fost lăsat în funcția de egumen la Schitul Țibucani, vine și din motivul că exista convingerea că a depășit acel moment ce nu a fost unul care să aducă și sminteală publică. În plus, a contat mult și faptul că specialiștii din domeniu i-au acordat, ulterior, calificarea de a activa ca psiholog clinician, așa cum a și făcut-o în ultimii ani la „Centrul de Recuperare și Reabilitare a Persoanelor cu Handicap” din localitatea Păstrăveni (jud. Neamț).

6) În urma acestei sminteli publice, s-a luat decizia ca articolele publicate de Părintele Hrisostom Filipescu (în perioada 2011-2014) pe portalul doxologia.ro (site oficial al Mitropoliei Moldovei și Bucovinei) să fie retrase până la clarificarea situației sale și a poziției sale față de Biserică.

Vă mărturisesc că mă doare enorm ceea ce se întâmplă cu Părintele Hrisostom Filipescu. Indiferent din ce motive s-a declanșat această puternică tulburare, este un om care are nevoie mare de a fi ajutat, iubit, susținut. Și eu mi-aș fi dorit din tot sufletul să nu aibă o astfel de criză care, repet, nu are nimic de a face cu vreun gest sau cu cine știe ce intenție obscură a conducerii Arhiepiscopiei Iașilor. Asta nu înseamnă însă că trebuie să mistificăm realitatea și să ne amăgim că lucrurile ar arăta altfel decât stau în prezent. E nevoie și de rugăciune, de implicare, dar și de mult discernământ și de realism duhovnicesc. Numai așa îl putem ajuta pe Părintele Hrisostom Filipescu, căutând să înțelegem ce se întâmplă în realitate cu dânsul, pe bază de fapte reale și informații concrete, nu după tot soiul de teorii ale conspirației. Eu am prezentat fapte pentru care am argumente și dovezi. Cine dorește să ajute în acest caz, e rugat să o facă tot cu date concrete, reale. 
Dumnezeu să ne aibă în pază pe toți! – este mesajul postat de purtătorul de cuvânt al Mitropoliei moldovei.

loading...

Posteaza un comentariu

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*