NEAMȚ: Minore din sistemul de protecţie a copilului, măritate de statul român

În ultimii doi ani, 5 fete din județul Neamț, cu vârste de sub 18 ani, aparținând sistemului de protecţie a copilului, au fost măritate de instituțiile statului.

La nivelul instanțelor din Neamț, din cele peste 20 de dosare având ca obiect „căsătorie minor”, 5 cazuri sunt ale unor fete care nu au împlinit 18 ani și care provin din sistemul de protecţie a copilului.

ARTICOLUL CONTINUĂ DUPĂ ANUNȚUL DE MAI JOS

Potrivit datelor furnizate către publicația noastră de DGASPC Neamț, în anul 2019, au fost 4 cazuri iar în 2020 un caz.

Este vorba despre 2 fete de 16 ani, două de 17 ani și una a împlinit 18 ani când s-a pronunțat instanța. Ele erau atât din Centrele de Plasament cât și din Serviciul de Asistență Maternală sau plasamente familiale.

Soții lor aveau 18-19 ani, iar fata care a împlinit 18 ani s-a căsătorit cu un tânăr de 25 de ani.

Potrivit legii, pentru autorizarea căsătoriei minorului în vârstă de peste 16 ani, trebuie să fie îndeplinite cumulativ anumite condiții: existența unor motive temeinice care să justifice încheierea căsătoriei înainte de majorat; existența unui aviz medical care să confirme faptul că nu există niciun impediment la încheierea căsătoriei minorului din punct de vedere medical; consimțământul ambilor părinți sau, după caz, al tutorelui.

În multe dintre deciziile instanțelor, unul dintre motivele temeinice care să justifice încheierea căsătoriei înainte de majorat este dacă minora este însărcinată.

Totuși, sunt și situații precum un dosar judecat anul trecut, la Piatra-Neamţ, unde instanța „a reținut situația dificilă a minorei (n.red. în vârstă de 16 ani), care se află în plasament, fiind abandonată de către mama naturală, neavând stabilită filiația față de tată și neexistând șanse de reintegrare în familia naturală.”

În acest context instanța a apreciat „că este în interesul superior al minorei ca această să își poată întemeia propria familie alături de o persoană în care are încredere și este foarte atașată.”

Drept urmare, instanța a impus autorizarea încheierii căsătoriei înainte de împlinirea vârstei majoratului.

Pentru mai multe cazuri din țară, citiți aici: Era în clasa a VIII-a când statul a decis să o îmbrace în mireasă şi să o mărite cu un bărbat cu 8 ani mai în vârstă

PUBLICITATE