NEAMȚ: Ministrul Sănătății, despre spitale și mita din spitale (VIDEO)

Ministrul Sănătăţii, Sorina Pintea, a avut miercuri, 6 martie, la Piatra-Neamţ, o întâlnire cu managerii de spitale din judeţ şi primarii localităţilor care finanţează spitale, cu care a discutat despre master-planul pe sănătate.

După întâlnire, ministrul Sănătăţii a ținut o conferință de presă, alături de președintele Consiliului Județean Neamț, Ionel Arsene și prefectul județului Neamț, Daniela Soroceanu.

ARTICOLUL CONTINUĂ DUPĂ ANUNȚUL DE MAI JOS

Sorina Pintea a declarat că nu se pune problema desfiinţării unui număr de paturi din spitale, ci se va face o redistribuire a acestora în funcţie de nevoile fiecărei secţii.

Ministerul Sănătăţii nu face nicio propunere de tăieri de paturi. (…) Odată la 3 ani se aprobă planul naţional de paturi, care trebuie să fie finanţat. Anul acesta, Ministerul Sănătăţii a propus acelaşi număr de paturi ca acum trei ani şi care va fi valabil încă trei ani de zile. (…)

La unele spitale trebuie să facem redistribuiri, adică de la o secţie la alta. Să vă dau un exemplu: un spital are 30 de paturi de chirurgie. Are un grad de ocupare de 50%. Asta înseamnă că, 15 zile pe lună, secţia este goală, ceea ce nu este în regulă. Pe de altă parte, la medicină internă, gradul de ocupare este peste 100%. Deci redistribuim paturi de la chirurgie la medicină internă„, a declarat Sorina Pintea, care a dat de înțeles că nu există problema tăierii paturilor.

Mai mult, ministrul Sănătății a mai declarat că va crește numărul de paturi din Spitalul Bicaz și nu se pune problema închiderii acelui spital.

Legat de situația celo 5 medici reținuți pentru mită, Sorina Pintea a declarat că speră și crede că a scăzut corupția din spitalele publice, însă a spus că mai există cazuri punctuale.

În calitate de ministru al Sănătăţii ar trebui să spun «nu, totul este extraordinar, nemaipomenit». Am mai declarat că încă avem o problemă cu plăţile informale, că încă avem o problemă cu modul în care ne comportăm cu pacienţii dacă nu primim ceva. Este un lucru care este evident. Eu cred şi sper că este în scădere, dar mai sunt cazuri punctuale.

Ce s-a întâmplat la Neamţ nu aş dori să comentez foarte mult, deja sunt organe de anchetă care verifică aceste aspecte. (…) Acest lucru nu s-ar fi putut întâmpla dacă cineva nu ar fi vrut să fie pensionat ilegal, pe nedrept.

Vorbim de o cârdăşie între unii şi alţii. Pacienţii care se duc la medic pentru că sunt cu adevărat bolnavi nu au de ce să aibă încrederea zdruncinată. Medicii au salarii corespunzătoare de la 1 martie 2018. Şi de o parte, şi de alta s-a greşit.

Mesajul meu este să ne comportăm corect, în limitele legalităţii”, a declarat Sorina Pintea 

Pe fondul reținerii celor cinci medici, Sorina Pintea a explicat că urgențele de la Secția de Ortopedie a Spitalului din Piatra-Neamț vor fi redistribuite la alte unități sanitare.

Singura chestiune care mă deranjează este faptul că nu ştim cum va fi influenţat actul medical. Au rămas doar doi doctori pe secţie şi vom avea o discuţie cu preşedintele CJ şi managerul spitalului să vedem ce se va întâmpla. În prima fază, vom redistribui cazurile”, a explicat Pintea.

PUBLICITATE