NEAMȚ: Mii de nemțeni riscă să nu mai poată respira

Ieri, 20 noiembrie, a fost marcată Ziua mondială de luptă împotriva Bronhopneumopatiei obstructive cronice (BPOC)

Bronhopneumopatia obstructivă cronica (BPOC) este o boala caracterizată prin limitarea fluxului de aer care nu este complet reversibilă.

ARTICOLUL CONTINUĂ DUPĂ ANUNȚUL DE MAI JOS

Limitarea fluxului de aer este de obicei progresivă şi asociată cu un răspuns anormal inflamator al plămânilor la particule nocive sau gaze.

Un diagnostic de BPOC trebuie luat în considerare la orice individ cu simptome şi istoric de expunere la factori de risc şi trebuie confirmat prin spirometrie. Simptomele de BPOC includ: tuse, dispnee de efort, producţie de spută.

Anual, între 50 și 100 de nemțeni sunt diagnosticați cu această afecțiune.

Potrivit datelor transmise de DSP Neamț, în județul nostru, în primele 9 luni ale anului s-au înregistrat 12.472 de cazuri (dintre care 5908 în mediu rural)

Ce este BPOC?

BPOC este o boala respiratorie cronica ce afecteaza atât bronhiile (bronsita cronica) cât si plamânii (emfizem) si se manifesta prin îngustarea progresiva si ireversibila a bronhiilor, ceea ce se însoteste de o scadere progresiva a capacitatii respiratorii.

Ce provoaca BPOC?

Fumatul este principala cauza a BPOC! În marea majoritate a cazurilor, BPOC apare la fumatori, dupa vârsta de 40 de ani.

Nu toti fumatorii fac BPOC, dar s-a constatat ca o proportie de 10-15% dintre ei, care au probabil o predispozitie înca neprecizata, reactioneaza exagerat la fumul de tigara.

Rezultatul este o inflamatie cronica a bronhiilor si plamânilor care se soldeaza cu îngustarea progresiva a bronhiilor si distrugeri ale peretilor alveolelor pulmonare (emfizem).

În afara de fumat, BPOC mai poate fi favorizat de poluarea atmosferica, de fumatul pasiv (la nefumatorii care respira fumul altora), sau de sistemele de încalzire cu carbuni.

Cum se manifesta BPOC?

Fumatorii considera ca este normal sa tuseasca, de aceea tusea, desi este prezenta la multi pacienti cu BPOC, nu-i alarmeaza.

Pe masura ce bronhiile se îngusteaza si capacitatea respiratorie se reduce, bolnavii încep sa resimta o lipsa de aer (dispnee) la eforturi pe care anterior le faceau usor.

Adesea, când oboseala la efort este destul de suparatoare ca sa se adreseze medicului, capacitatea respiratorie a scazut deja la jumatate.

Pe fondul acestei reduceri a tolerantei la efort pot aparea crize de sufocare (confundate de unii cu astmul) si frecvente episoade infectioase respiratorii, mai ales iarna, când pacientul tuseste mai mult si expectoreaza purulent.

Adesea, BPOC este depistata cu ocazia unui asemenea episod infectios supra-adaugat.

Cu timpul, pe masura ce boala progreseaza, dispneea este resimtita la eforturi din ce în ce mai mici, pâna când ajunge invalidanta, tintuind bolnavul în casa. Imobilitatea indusa de boala determina depresie si nervozitate.

Cu timpul, pot aparea si complicatii din partea inimii: picioarele se umfla, buzele se învinetesc, iar pacientul pare sa se ocupe exclusiv cu respiratul.

Fara tratament, BPOC determina reducerea prematura si severa a capacitatii respiratorii, ceea ce duce la invaliditate si moarte prematura.

S-a apreciat ca în urmatorii 20 de ani mortalitatea prin BPOC va creste atât de mult încât o va depasi pe cea prin boli cardio-vasculare.

Ce mai trebuie sa stiti!

Fumatul poate provoca o întreaga serie de maladii, respiratorii dar si ale altor organe.

Nu este rara asocierea BPOC cu un cancer pulmonar; combinatia bolilor agraveaza prognosticul, deoarece adesea bolnavii nu pot fi operati pentru cancer pentru ca au o capacitate respiratorie prea scazuta pentru a rezista interventiei, din cauza BPOC.

Fumatul provoaca si cancer laringian sau al stomacului, dar favorizeaza multe alte tipuri de cancer.

Fumatul provoaca ulcer gastric si îngustarea arterelor din întreg corpul, dar cele mai grave sunt afectarea arterelor coronare (care hranesc inima) provocând infarct miocardic, sau a arterelor picioarelor, ducând la arterita (scaderea irigarii picioarelor poate duce la moartea tesuturilor – gangrena – care poate impune amputarea unui picior).

Nu în ultimul rând, fumatul îmbatrâneste pielea, accentueaza ridurile si îngroasa vocea.

PUBLICITATE