NEAMȚ: Mica Unire. Programul manifestărilor în Neamț

Unirea Principatelor Române înfăptuită la 24 ianuarie 1859, cunoscută şi sub numele de “Mica Unire”, este considerată primul pas important pentru Marea Unire de la 1918.

ARTICOLUL CONTINUĂ DUPĂ ANUNȚUL DE MAI JOS

Pe 5 ianuarie 1859, Alexandru Ioan Cuza a fost ales domn al Moldovei, iar pe 24 ianuarie, este ales și domn al Ţării Româneşti, fiind proclamat domn al Principatelor Unite.

Trei ani mai târziu, în 1862, cu ajutorul unioniștilor din cele două țări, Alexandru Ioan Cuza a unificat Parlamentul și Guvernul, realizând unirea politică.

Punând bazele României moderne, Unirea din 1859 a însemnat o etapă esenţială pe drumul unităţii naţionale, a cărei întregire deplină avea să se înfăptuiască în 1918, când a avut loc unirea Transilvaniei, Banatului, Crișanei și Maramureșului cu România.

Deşi a fost de scurtă durată, domnia lui Alexandru Ioan Cuza (1859-1866) a fost, prin reformele sale, perioada de maximă dezvoltare a României moderne: adoptarea primei Constituții românești, reforma electorală, secularizarea averilor mănăstirești, reforma agrară, a învățământului.

Programul manifestărilor

La Piarta-Neamț, programul va începe de la ora 11:00, pe platoul Curții Domnești. Evenimentul este organizat în parteneriat cu Centrul de Cultură și Arte „Carmen Saeculare” și Garnizoana Piatra-Neamț. Invitați speciali: Viorica Macovei și Ansamblul Folcloric „Floricică de la Munte”.

Primăria Roman îi invită pe romașcani, de la ora 11.00, la Stejarul Unirii, de pe strada Smirodava. La eveniment vor lua parte elevi ai Școlii ”Mihai Eminescu”, care au pregătit un montaj literar-artistic închinat acestui eveniment. Cu acest prilej se va dezveli și placa ce va conferi zonei titlul de ”Piațeta Unirii”. În încheierea manifestărilor, participanții vor fi invitați să se prindă în hora Unirii, alături de membrii ansamblului Plai Moldovenesc, aparținând Casei de Cultură a Sindicatelor.

PUBLICITATE