NEAMȚ: Lucrări prin PNDL, suspecte de fraudă în Neamț

Ministerul Dezvoltării a transmis la DNA sesizări privind lucrări fictive făcute de diferite primării din țară în Programul Național de Dezvoltare Locală (PNDL), a declarat ministrul Dezvoltării, Ion Ștefan, pentru G4Media.ro.

Ministrul Ștefan a relatat pentru G4Media.ro câteva exemple de fraude trimise pentru decontare la Minister, printre care și exemple din Neamț:

ARTICOLUL CONTINUĂ DUPĂ ANUNȚUL DE MAI JOS

În județul Neamț, în două comune au existat proiecte de modernizare a drumurilor locale, comunale și sătești, în valoare de 8,4 milioane de lei și, respectiv, 5 milioane de lei, executate de aceeași firmă. Autoritățile locale au trimis pentru decontare facturi pentru lucrări care pur și simplu nu erau executate pe teren (acostamente și rigole), deși în facturi apăreau ca fiind realizate. Primarul a avizat cererile de decont. – a scris presa citată

La sfârșitul lunii ianuarie, Ministrul Ion Ştefan a declarat că în urma controalelor efectuate de Corpul de control al Ministerului Lucrărilor Publice, Dezvoltării şi Administraţiei şi de reprezentanţii Inspectoratului de Stat în Construcţii, în perioada 7-18 ianuarie, au fost găsite în neregulă lucrări în valoare de 53 de milioane de lei din programele PNDL 1 şi PNDL 2, suma fiind retrasă de la plată.

Conform unui răspuns trimis publicației noastre, Ministerul Lucrărilor Publice, Dezvoltării și Administrației a transmis că în perioada indicată au fost efectuate verificări în teren doar de către Inspectoratul de Stat în Construcții, fiind identificate nereguli la următoarele obiective de investiții finanțate prin PNDL II, din județul Neamț:

Taşca Reabilitare, extindere, modernizare și dotare grădiniță Tașca, comuna Tașca, județul Neamț
Zăneşti Modernizare si dotare dispensar uman in comuna Zanesti, judetul Neamt

Neregulile identificate au constat în întocmirea eronată a unor documente în etapa de execuție a lucrărilor, în cazul obiectivului de investiții al cărui beneficiar este UAT Tașca, respectiv în neconcordanțe între stadiul fizic al lucrărilor din teren și mențiunile din solicitarea de transfer de sume depusă la instituția noastră, în cazul obiectivului de investiții al cărui beneficiar este UAT Zănești.

Nu au fost identificate nereguli cu privire la obiective de investiții finanțate prin PNDL I.

PUBLICITATE