Neamț: Lemn de peste 1.600.000 de lei, 7 mașini și 10 căruțe confiscate de polițiști

În primele 11 luni ale anului 2018, poliţiştii de ordine publică împreună cu specialiştii Serviciului de Ordine Publică – Biroul de Combatere a Delictelor Silvice din cadrul I.P.J. Neamţ au  luat măsura confiscării a peste 5200 m.c. materiale lemnoase, din care 3400 m.c. lemn de lucru, 340 m.c. cherestea, iar 1460 m.c. lemn de foc.

ARTICOLUL CONTINUĂ DUPĂ ANUNȚUL DE MAI JOS

Valoarea totală a volumului de materiale lemnoase confiscate este de  peste 1.670.000 de lei. În cadrul activităţilor au mai fost confiscate 7 autovehicule şi 10 atelaje hipo care au fost folosite la comiterea de infracțiuni și contravenții la regimul silvic.

Având în vedere că în această perioadă se achiziționează frecvent lemne de foc, polițiștii din cadrul I.P.J. Neamț reamintesc faptul că acestea trebuie însoțite obligatoriu de documente proveniență, respectiv de avize de însoțire primare sau secundare, atât pe timpul transportului cât și pe toată perioada deținerii materialului lemnos.

Deținerea de materiale lemnoase fără proveniență poate fi sancționată cu amendă cuprinsă între 3000 și 6000 de lei și confiscarea materialelor lemnoase, conform prevederilor art. 19, alin. 2 , lit. a din Legea 171/2010 R.

De asemenea, deoarece în această perioadă se vor achiziționa pomi de Crăciun, pentru a nu fi pasibili de sancțiuni contravenționale conform prevederilor legale în vigoare, aducem la cunoştinţă cetăţenilor următoarele:

Achiziționarea pomilor de Crăciun se face numai de la agenți economici ce sunt atestați pentru efectuarea de tranzacții cu materiale lemnoase, pe baza bonurilor fiscale eliberate. În cazul achiziționării, deținerii, transportului , de către o singură persoană  a mai mult de zece pomi de crăciun, aceștia vor trebui însoțiţi obligatoriu de documente cu regim special, respectiv aviz de însoțire primar sau aviz de însoțire secundar;

În cazul achiziționării pomilor de Crăciun ce provin din fondul forestier național, aceștia trebuie în mod obligatoriu să prezinte pe secțiunea de tăiere amprenta specifică ciocanului silvic de marcat. Inexistența acestei mărci pe pomii de crăciun achiziționați poate conduce la sancționarea deținătorului cu amendă cuprinsă între 1000 și 5000 de lei și confiscarea respectivilor pomi de crăciun, conform prevederilor art. 21, lit. i in Legea 171/2010 R.

Poliţiştii de ordine publică vor efectua în continuare verificări privind modul de expediere, transport, deținere și comercializare a materialelor lemnoase pe raza județului Neamț.

PUBLICITATE