NEAMȚ: Infracțiunile nemțenilor, în perioada sărbătorilor de iarnă

În perioada 24 decembrie 2019 – 2 ianuarie, peste 180 de polițiști din cadrul Poliției Neamț au fost la datorie zilnic, cu ocazia manifestărilor prilejuite cu ocazia sărbătorilor de iarnă, atât în mediul urban cât și în mediul rural.

Polițiștii în cooperare cu jandarmii din cadrul Jandarmeriei Neamț au asigurat și menținut liniștea și ordinea publică la manifestările organizate la nivelul județului, cum ar fi:

ARTICOLUL CONTINUĂ DUPĂ ANUNȚUL DE MAI JOS
  • Târgul de Crăciun la Neamț, care s-a desfășurat în municipiul Piatra Neamț,
  • Festivalul de Datini și Obiceiuri de Anul Nou din localitatea Bălțătești,
  • Parada datinilor și obiceiurilor de Anul Nou organizată în localitățile Borca și Farcașa,
  • Revelionul 2020 în orașele Tîrgu Neamț, Piatra Neamț și Roman,
  • precum și la alte manifestări desfășurate pe raza comunelor din județ.

În această perioadă au fost constatate 22 de infracțiuni la regimul rutier, fiind reținute 31 de permise pentru conducerea unui vehicul sub influența alcoolului, 67 pentru depășirea cu mai mult de 50 km/h a vitezei maxime admise și 24 pentru alte norme rutiere.

Au fost aplicate un număr de 532 sancțiuni contravenționale în sumă de 355.469 lei.

Tot în această perioadă, polițiștii au efectuat cercetări față de 7 persoane în 5 dosare penale bănuite de comiterea a 13 infracțiuni privind regimul materiilor explozive.

Cu această ocazie au fost ridicate în vederea indisponibilizării aproximativ 70 kg de articole pirotehnice.

De asemenea, au fost aplicate 2 sancțiuni contravenționale în sumă de 2.500 lei conform Legii 126/1995.

Au fost reținute, pe o perioadă de 24 de ore, un număr de 3 persoane, după cum urmează:

  • Un tânăr, din Borlești, pentru comiterea infracțiunilor de conducerea unui vehicul sub influența alcoolului și fără permis de conducere.
  • Un tânăr, din Borca, sub aspectul comiterii infracțiunilor de distrugere și tulburarea ordinii și liniștii publice după ce, împreună cu un grup de urători, ar fi oprit mai multe autoturisme în trafic, pe DN 17 B și ar fi provocat mai multe distrugeri la componentele autoturismelor respective.
  • Un bărbat de 50 de ani, din Roman, reținut pentru nerespectarea hotărârii judecătorești.

Totodată, au fost puse în aplicare un număr de 3 mandate de executare a pedepsei închisorii.

3 persoane au fost depistate pe raza județului Neamț și depuse în Penitenciarul Bacău, în vederea executării pedepselor.

Potrivit polițiștilor, în perioada sărbătorilor de iarnă, pe raza județului Neamț nu au fost comise fapte grave care să aducă atingere vieții și siguranței cetățeanului.

Peste 130 de jandarmi au fost la datorie în intervalul 31 decembrie – 2 ianuarie astfel încât nemțenii să petreacă în siguranță trecerea în Noul An. Asigurarea măsurilor de ordine publică pe timpul manifestărilor cultural-artistice care au avut loc în județul Neamț a fost principala misiune a jandarmilor. 

Din experiența anilor anteriori, fiind o perioadă cu evenimente publice la care, de regulă, participă foarte multe persoane (manifestări prilejuite de datinile și obiceiurile de Anul Nou, spectacole în aer liber pentru a marca trecerea dintre ani), misiunile Jandarmeriei au fost adaptate, astfel încât activitățile să se desfășoare în condiții de siguranță. Pentru creșterea gradului de siguranță al cetățenilor și prevenirea fenomenului contravențional și infracțional, jandarmii au fost prezenți în mijlocul nemțenilor și au asigurat măsurile necesare la următoarele manifestările cultural artistice:

  • 31 decembrie – 1 ianuarie  „Festivalul de Datini si Obiceiuri de Anul Nou” în localitățile Valea Seaca (comuna Baltatesti), Petricani, „Parada datinilor si obiceiurilor de Anul Nou” în localitățile Borca și Farcașa,  „Revelionul 2020” – în localitățile Agapia și Târgu Neamț, municipiile Piatra Neamț și Roman.
  • 31 decembrie – 2 ianuarie – Târgul de Crăciun la Neamț – în municipiul Piatra Neamț
  • 2 ianuarie – „Festivalul de obiceiuri și tradiții  de Anul Nou” – în localitatea Târgu Neamț

În intervalul 31 decembrie – 02 ianuarie au fost aplicate 28 de sancțiuni contravenționale în valoare totală de 9.900 lei (8 avertismente scrise și 20 de amenzi) pentru fapte precum adresarea de injurii și amenințări cu acte de violență, provocarea de scandaluri, încălcarea normelor de conviețuire socială, a ordinii și liniștii publice.

Pentru aplanarea unei altercații între reprezentanții cetelor de urători din comuna Borca, jandarmii au fost nevoiți să utilizeze mijloacele din dotare și să conducă 3 persoane recalcitrante la sediul poliției pentru identificare și luarea măsurilor legale.

PUBLICITATE