Neamț: INCREDIBIL! „Străin” la propriul vernisaj la Muzeul de Istorie din Piatra-Neamț

„Străin” la propriul vernisaj. Asta a pățit unul din cei mai buni și productivi „căutători” de tezaure din judetul Neamț, Marius Irimia, când a poposit, neinvitat, la un vernisaj al descoperirilor sale arheologice.

Evenimentul a avut loc astăzi, 26 octombrie, la ora 11:00, la Muzeului de Istorie și Arheologie Piatra-Neamț. Conform comunicatului trimis de cei de la Complexul Muzeal: în încheierea evenimentului a avut loc deschiderea expoziției temporare – Tezaure monetare romane. Arheologie, detecție, pasiune. Expoziția prezintă descoperirile monetare realizate de către inginerul silvic Marius Irimia, cu ajutorul detectorului de metale, în perioada 2013-2017.

ARTICOLUL CONTINUĂ DUPĂ ANUNȚUL DE MAI JOS

Ei bine, Marius Irimia a ajuns „străin” la propria expoziție. Pare de necrezut, dar așa știu autoritățile noastre să răsplătească sau sa prețuiască pe cei care descoperă file de istorie. Munca de zi cu zi, expunerile la pericole de tot felul, chemari pe la poliție, cheltuiala cu aparatura, cu deplasările, sutele de eșecuri pe care le ai până reușești să dai de un izvor al istoriei par a fi bine primite pentru statul român. Prețuirea sau cinstea însă se lasă așteptate în ultima vreme.

Oamenii ăștia pasionați de descoperiri arheologice sunt buni când vin și predau statului tezaure, ulcioare cu bani vechi de câteva mii de ani, dar să-i chemi când faci expoziție cu materialele descoperite de ei, nu mai sunt buni. Sunt buni că nu merg peste hotare sa vândă pe piața neagră aceste valori inestimabile care le-ar aduce de ordinul zecilor de mii de euro și preferă să le lase în țară pentru sume derizorii, dar sa le dai un telefon și să-i inviți la propria expoziție, pare ceva imposibil.

Buna prieteni! Am fost la vernisaj, chiar daca nu am fost invitat,… unii dintre ei au cam inlemnit cand m-au vazut. Singurii oameni care mă asteptau erau 2 doamne de la presa, care au ramas si ele mute cand le-am spus ca am venit neinvitat. Pana si politistul de la Patrimoniu a ramas surprins cand a auzit ca nu am fost invitat. El credea ca eu am organizat evenimentul. Per total a fost bine….. nu am fost invitat nici macar sa ma prezint.

 Cel mai mult m-a bucurat faptul ca am putut admira tezaurele predate de mine, moment in care m-au navalit multe amintiri frumoase. Pentru cei care nu ma cunosc personal, eu sunt un om foarte modest, mereu nemultumit de mine, dar cand am vazut o intreaga sala doar cu descoperirile mele, mi-am dat seama ca in 5 ani am realizat totusi CEVA. Chiar as putea sa afirm ca sunt MANDRU DE MINE. Eu un sentiment minunat sa fii inconjurat de vitrine in care sunt expuse doar tezaure descoperite de tine.

Chiar daca nu ma baga nimeni in seama, chiar daca eram o umbra printre ei (doar nume academice), eu eram singura persoana de acolo care putea sa vada dincolo de imagine. Toti de acolo urmareau doar finalul „filmului”, pe cand eu eram priviligiatul si norocosul care a urmarit tot „filmul”. Eu puteam sa vad bucuria, emotia, trairea, povestea din „spatele” vitrinei. Eram singurul care putea sa vada „sufletul” vitrinei. Frumoase sentimente m-au navalit si astazi, la multa vreme de cand am facut descoperirile. – este mesajul postat pe Facebook de Marius Irimia.

Vezi și Cum arată o comoară descoperită în Neamț. Tezaur de 200 de monede de acum 2000 de ani

Vezi și Un nemțean a avut o „senzație ciudată”. L-a ajutat să găsească o adevărată comoară.

Vezi și Galerie FOTO! 84 de monede, denari imperiali romani, din argint descoperite în Gârcina

PUBLICITATE