NEAMȚ: Închisoare cu executare pentru un preot nemțean. Condamnare fără precedent pentru Biserica Ortodoxă

Condamnare fără precedent pentru Biserica Ortodoxă Română. Curtea de Apel Iaşi a pronunţat astăzi, 14 martie, sentinţa definitivă în dosarul în care trei preoţi (doi din Vaslui și unul originar din Neamț) au fost judecaţi pentru şantaj, persoana vătămată fiind fostul episcop al Huşilor, Corneliu Bârlădeanul. 

Cea mai mare sancţiune, 3 ani şi 6 luni de închisoare cu executare, este a fostului arhimandrit al Episcopiei Hușilor, Sebastian Jitaru (originar din județul Neamț). Ceilalți doi preoţi, Gheorghe Damian şi Mihail Bumbu, au de executat câte 3 ani.
În plus, celor trei clerici li s-a interzis să mai profeseze ca preoţi timp de 5 ani după executarea pedepselor.

ARTICOLUL CONTINUĂ DUPĂ ANUNȚUL DE MAI JOS

Cei trei preoţi au fost acuzaţi că l-au şantajat pe fostul episcop Corneliu Bârlădeanul cu materiale compromiţătoare.

Potrivit DNA, în perioada 30 mai 2017 – 14 iunie 2017, inculpatul Jitaru Sebastian Cristi a amenințat o persoană din conducerea Bisericii Ortodoxe cu darea în vileag a unei fapte reale sau imaginare, compromițătoare pentru aceasta din urmă, în scopul de a dobândi, în mod injust, atât un folos patrimonial cât și unul nepatrimonial, respectiv nominalizarea sa pentru un post de episcop vicar.

În aceeași manieră au procedat și ceilalți doi inculpați în intervalul 12 – 14 iunie 2017, cu precizarea că aceștia au pretins doar suma de 50.000 euro, fără vreo altă „avansare”.

Scandalul sexual în care a fost implicat fostul episcop al Huşilor, Corneliu Bârlădeanul, a început în vara anului 2017, atunci când acesta a reclamat la DNA că este șantajat de trei preoți care i-ar fi cerut bani sau funcții pentru a nu face publică o înregistrare în care prelatul ar fi fost filmat în timp ce întreținea raporturi sexuale cu o persoană despre care se crede că era un elev de la Seminarul Teologic Huși, actualmente preot într-o parohie din județul Vaslui.

Episcopia Hușilor a decis ca cei trei preoți acuzați de șantaj să nu mai aibă dreptul de a sluji, până la finalizarea în instanță a cazului, iar la scurt timp, Mitropolia Moldovei i-a solicitat și episcopului acuzat că ar fi întreținut relații homosexuale, să nu mai slujească Sfânta Liturghie și celelalte slujbe bisericești.

Fostul episcop al Hușilor, pe numele de mirean Corneliu Onilă, s-a retras din funcție în luna august a anului 2017 și se află la Mănăstirea Văratec.

Vezi și https://www.stiri-neamt.ro/preotul-care-santajat-un-episcop-cu-un-film-porno-arest-la-domiciliu-comuna-gircina/

 

PUBLICITATE