Neamț: Încarcerați pentru că nu au respectat măsurile de supraveghere judiciară

În primele două luni ale anului în curs polițiștii de investigații criminale au înaintat instanțelor de judecată 10 sesizări pentru schimbarea măsurii preventive într-una mai severă. – informează IPJ Neamț

ARTICOLUL CONTINUĂ DUPĂ ANUNȚUL DE MAI JOS

De la începutul anului, atât polițiștii din cadrul Biroului de Supravegheri Judiciare Neamț, cât și polițiștii de investigații criminale au înaintat instanțelor de judecată 10 sesizări privind schimbarea măsurilor preventive neprivative de libertate, dispuse inițial, în alte măsuri mai severe.

Astfel, în urma activităților de supraveghere judiciară desfășurate de polițiști în primele două luni ale anului,  în 8 cazuri au fost constatate încălcări ale obligațiilor impuse de instanță printr-o măsură preventivă și în alte 2 cazuri de persoane aflate sub o măsură preventivă, s-a constatat că acestea au săvârșit noi infracțiuni.

În consecință, polițiștii au înaintat instanței de judecată motivările pentru schimbarea măsurii, iar în 4 cazuri magistrații au decis înlocuirea controlului judiciar cu arest la domiciliu(1) și arest preventiv(3).

În majoritatea cazurilor constate de polițiști, persoanele plasate sub o măsură de supraveghere judiciară sunt cercetate pentru furt, tâlhărie și violență în familie.

Exemplu:  Polițiștii nemțeni au supravegheat un bărbat de 32 de ani, plasat sub măsura arestului la domiciliu,  iar în zilele de 19.09.2017, 05.11.2017, respectiv 02.01.2018, s-a constatat că persoana a părăsit domiciliul, nefiind identificate aspecte din care să rezulte că acesta s-ar fi aflat în vreun caz care să fi justificat absența acestuia.

Constatările polițiștilor  au făcut obiectul a trei sesizări adresate instanței de judecată, organ judiciar care a dispus măsura arestului preventiv,  fiind emis un mandat în data de 17.01.2018.

Persoana, cercetată pentru tâlhărie calificată,  a fost preluată de polițiști și încarcerată în arestul IPJ Neamț.

PUBLICITATE