Neamț: A încălcat ordinul de protecție și a ajuns internat la Psihiatrie

În data de 22 februarie a.c., polițiștii de la Piatra Şoimului, s-au sesizat despre încălcarea unui ordin de protecție.

ARTICOLUL CONTINUĂ DUPĂ ANUNȚUL DE MAI JOS

Aceștia au stabilit că un bărbat de 60 de ani, din Piatra Șoimului, care deținea ordin de protecție, se afla la locuinţa unei femei de 61 de ani, din aceeași localitate.

Bărbatul a încălcat ordinul de protecţie emis de instanța de judecată, care a dispus evacuarea acestuia din locuinţa comună, precum şi obligaţia de a păstra o distanţă minima de 100 m faţă de femeia în cauză şi locuinţa acesteia.

De asemenea, întrucât bărbatul avea un comportament violent, a fost condus şi internat la Secţia Psihiatrie din cadrul Spitalului Piatra Neamţ.

În cauză, polițiștii au întocmit un dosar penal pentru  săvârşirea infracţiunii de nerespectarea hotărârii judecătoreşti, prevăzută şi pedepsită de art. 32 din Legea nr. 217/2003 modificată.

Reamintim faptul că în conformitate cu art. 23 din Legea nr. 217/2003 „persoana a cărei viaţă, integritate fizică sau psihică ori libertate este pusă în pericol printr-un act de violenţă din partea unui membru al familiei poate solicita instanţei ca, în scopul înlăturării stării de pericol, să emită un ordin de protecţie, prin care să se dispună, cu caracter provizoriu, una sau mai multe dintre măsurile, obligaţiile sau interdicţiile indicate expres de lege.”

Competenţa de emitere a ordinului de protecţie aparţine judecătoriei în a cărei rază teritorială îşi are domiciliul sau reşedinţa victima.

Cererea de emitere a unui ordin de protecţie se judecă de urgenţă, în camera de consiliu, participarea procurorului fiind obligatorie. Citarea părţilor se face potrivit regulilor privind citarea în cauze urgente.

De asemenea, conform articolului 32 din Legea 217/2003 “Încălcarea oricăreia dintre măsurile prevăzute la art. 23 alin. (1) şi dispuse prin ordinul de protecţie constituie infracţiunea de nerespectare a hotărârii judecătoreşti și se pedepseşte cu închisoare de la o lună la un an.”

(IPJ Neamț)
PUBLICITATE