NEAMȚ: Gheorghe Ștefan, achitat într-un dosar de trafic de influență

Judecătorii de la Tribunalul Neamț l-au achitat, ieri, pe fostul primar de Piatra-Neamț, Gheorghe Ștefan, în primă instanță, într-un dosar în care fostul edil este judecat pentru trafic de influență (dosarul în care a fost denunțat de fostul afacerist Petru Paleu).

Sentința nu este definitivă.

ARTICOLUL CONTINUĂ DUPĂ ANUNȚUL DE MAI JOS

Procurorii DNA au decis în 2017 trimiterea lui Gheorghe Ștefan în judecată, acesta fiind acuzat de trafic de influență.

Comunicatul DNA de la acea vreme:

“Procurorii din cadrul Directiei Nationale Anticoruptie – Serviciul Teritorial Bacau au dispus trimiterea in judecata, in stare de libertate, a inculpatului

STEFAN GHEORGHE, la data faptei primar al municipiului Piatra Neamt si vicepresedinte al unei formatiuni politice, aflat in executarea unor pedepse privative de libertate, pentru savarsirea infractiunii de trafic de influenta.

In rechizitoriul intocmit, procurorii au retinut urmatoarea stare de fapt:

In cursul anului 2009, in contextul in care o societate comerciala intentiona sa participe la procedura publica de atribuire a contractului de lucrari, aferent unui proiect finantat din fonduri nerambursabile, inculpatul Stefan Gheorghe, in calitatea mentionata mai sus, i-a solicitat administratorului acestei firme sa-i remita o suma de bani reprezentand 10% din valoarea lucrarilor ce urmau a fi efectuate.

Banii respectivi au fost pretinsi de inculpatul stefan Gheorghe in schimbul promisiunii acestuia de a interveni pe langa persoane din conducerea Agentiei de Plati pentru Dezvoltare Rurala si Pescuit in vederea influentarii rezultatului procedurii de atribuire a respectivului contract de lucrari.

In temeiul acestei intelegeri, in cursul anului 2011, printr-un intermediar, inculpatul Stefan Gheorghe a primit de la reprezentantul acelei societati comerciale, in numerar, suma de 200.000 lei.

Dosarul a fost trimis spre judecare Tribunalului Neamt”.

Tribunalul Neamț a decis achitarea în această cauză, după cum se arată în sentința publicată de luju.ro:

“In baza art. 386 Cod procedura penala respinge cererea de schimbare a incadrarii juridice a faptei pentru care a fost trimis in judecata inculpatul S.G., din infractiunea prevazuta de art. 291 al. 1 Cod penal raportat la art. 6 din Legea nr. 78/2000 cu aplicarea art. 5 Cod penal in infractiunea prevazuta de art. 13 din Legea nr. 78/2000 cu aplicarea art. 5 Cod penal. In temeiul art. 16 al. 1 lit. c Cod procedura penala raportat la art. 396 al. 5 Cod procedura penala, achita pe inculpatul S.G., pentru savarsirea infracunii de trafic de influenta prevazuta de art. 291 al. 1 Cod penal raportat la art. 6 din Legea nr. 78/2000, cu aplicarea art. 5 Cod penal. Constata ca inculpatul a fost asistat de avocat ales.

In temeiul art. 273 Cod procedura penala, cheltuielile efectuate de martorul B.L., in suma de 698 lei, vor fi achitate din fondurile Ministerului Justitiei. In baza art. 275 al. 3 Cod procedură penala, cheltuieli judiciare avansate de stat raman in sarcina acestuia. Cu drept de apel in termen de 10 zile de la comunicare. Pronuntata in sedinta publica din 18 iunie 2019.

Document: Hotarare 82/2019 18.06.2019”.

PUBLICITATE