NEAMȚ: Ger în tot judeţul. Temperaturi între -8 și -18 grade Celsius în această dimineață

În județul Neamț, conform Administrației Naționale de Meteorologie (ANM), termometrele arătau în această dimineață (ora 7:00), următoarele valori:

  • Piatra-Neamț: -9 grade Celsius
  • Roman: -8 grade Celsius
  • Târgu-Neamț: -10 grade Celsius
  • Toaca (Ceahlău): -18 grad Celsius

Indicele de răcire (temperatura resimțită – care depinde de temperatura aerului și de viteza vântului) arăta, la ora 7:00, –35 de grade Celsius pe Ceahlău și -23 la Roman.

ARTICOLUL CONTINUĂ DUPĂ ANUNȚUL DE MAI JOS

Stratul de zăpadă măsura în această dimineață 1 cm la Roman, 2 cm la Piatra-Neamț, 1 cm la Târgu-Neamț și 52 cm pe Ceahlău.

Reamintim că meteorologii au emis un Cod galben de răcire accentuată în toate regiunile, intensificări ale vântului, ninsori viscolite și polei în următoarele zile.

COD GALBEN

Interval de valabilitate: 11 februarie, ora 12:00 – 15 februarie, ora 10:00
Fenomene vizate și zone afectate: răcire accentuată în toate regiunile

În intervalul menționat vremea se va răci accentuat în toate regiunile. Mai ales pe parcursul nopților și al dimineților va fi ger, la început în vest, nord, nord-est și centru, apoi și în restul teritoriului.

Temperaturile minime vor coborî frecvent sub -10 grade și se vor încadra, în general, între -18 și -8 grade, cu cele mai scăzute valori în depresiunile din estul Transilvaniei, unde din noaptea de vineri spre sâmbătă (12/13 februarie) vor coborî sub -20 de grade.

Maximele diurne vor fi preponderent negative și se vor încadra, în general, între -10 și -2 grade. Notă: Vremea va fi deosebit de rece și pe parcursul săptămânii viitoare, local geroasă mai ales noaptea și dimineața.

COD GALBEN

Interval de valabilitate: 11 februarie, ora 12:00 – 12 februarie, ora 18:00
Fenomene vizate și zone afectate: intensificări ale vântului în cea mai mare parte a țării; ninsori temporar viscolite și polei în nord-vest, nord, centru, est și sud-est.

Mai ales pe parcursul zilei de joi (11 februarie) și în noaptea de joi spre vineri (11/12 februarie) vor fi precipitații în majoritatea regiunilor, la început ploi apoi predominant ninsori. Se va depune strat de zăpadă, pe alocuri consistent. Local se va semnala polei sau ghețuș.

Vântul va avea intensificări în cea mai mare parte a teritoriului, amplificând senzația de frig, cu viteze de 55…65 km/h și temporar peste 70…80 km/h, mai ales în centru, sud și est. În Moldova, Muntenia, Dobrogea, Transilvania, Maramureș și la munte temporar ninsorile vor fi viscolite, iar zăpada spulberată.

Notă: Intensificări ale vântului vor mai fi și pe parcursul zilei de sâmbătă (13 februarie), dar pe arii mai restrânse și în special în zonele de munte și în Moldova.

În următoarele ore un front atmosferic care coboară din zona Scandinaviei se va instala peste Nordul Carpaților Orientali și va determina scăderi bruște ale temperaturilor. – transmite Salvamont Neamț

În zona înaltă la peste 1500m temperaturile vor varia între -20 si -27 de grade.

La aceste temperaturi pericolul de a fi surprins in zone expuse vantului este extrem de mare chiar cu echipament adecvat turismului montan de iarnă.

La viteze ale vantului de 60 -70 km /h absolut normale și frecvente în zona Masivului Ceahlău si cu rafale de 100 km/h, echartul temperaturii resimtite de corpul uman indică o zonă de risc mare.

În zona montană există patru zone de risc estimat.

  • Zona 1 cu risc de îngheț la o expunere continuă cuprinsa între 10 și 30 minute.
  • Zona 2 cu risc mare de îngheț cuprinsă între 5 și 10 minute
  • Zona 3 cu risc mare de îngheț între 2 și 5 minute (zona de la care din punctul de vedere al managementului factorului de risc al operatiunilor de salvare interventia este discutabilă și calculul procedural poate situa acțiunea în zona roșie al echartului VGR).
  • Zona 4 foarte rar posibilă în România – zona de risc maxim când congelarea țesutului uman se produce la 2 minute de expunere. În aceste conditii operatiunile de salvare nu sunt posibile.

Astfel, în condițiile temperaturii fizice de -20 grade și vânt de 70 km /h temperatura resimțită este de aproximativ -36 -37 de grade (zona 2 de risc) iar la -27 grade temperatura resimtită este de aproximativ -44/-51 grade (zona 3 de risc). În aceste condiții cel mai pertinent sfat este să nu întreprindeți ascensiuni decât dacă aveți echipament folosit de alpiniștii de mare altitudine și o pregătire fizică excelentă.

Protejați-vă fața cu mască de vânt și ochelari de protecție integrali. Evitați pe cât posibil să fiți surprinși de lăsarea serii pe trasee când temperaturile coboară brusc și viteza vântului crește. Nu scoateți mănușile din mâini. Nu abordați trasee cu expunere în vânt!

PUBLICITATE