NEAMȚ: Garda de Mediu Neamț sugerează că seringile și pungile de plastic sunt materiale biodegradabile

Comunicat USR Neamț

După o acțiune de succes în 2019 (când zona a fost ecologizată), membrii USR Neamț au continuat activitatea de monitorizare a depozitului de deșeuri din cartierul Vânători, din municipiul Piatra-Neamț.

Această monitorizare este necesară în condițiile în care mai mulți cetățeni au sesizat că depozitul este plin de gunoaie amestecate și periculoase.

ARTICOLUL CONTINUĂ DUPĂ ANUNȚUL DE MAI JOS

Pe data de 13 ianuarie 2020, Florin Zaharia (vicepreședintele USR Neamț) și deputatul Iulian Bulai (președintele USR Neamț) au mers în zonă și au constatat că toate reclamațiile recente ale pietrenilor sunt îndreptățite: zona în care ar trebui să fie depozitat doar compost este, în fapt, o groapă de gunoi în care se găsesc de toate, inclusiv deșeuri medicale – deși acestea au un regim special de colectare, transport și eliminare, fiind considerate deșeuri periculoase din punct de vedere biologic. 

Crescând și locuind în zona respectivă, cunosc problemele și disconfortul creat de depozitul de deșeuri.

Probabil în încercarea de a se prelungi durata de viață a acestui depozit se recurge la depozitarea în locuri neamenajate a diferitelor deșeuri.

Dar aici s-a mers prea departe: este vorba despre deșeuri medicale care sunt un real pericol pentru sănătatea noastră a tuturor. 

Așteptăm reacția autorităților, care până acum a lipsit cu desăvârșire. Întorcând ochii în altă parte nu se va rezolva nicio problemă de interes pentru cetățeni”, a declarat Florin Zaharia, vicepreședinte USR Neamț

Ca urmare a acestei vizite, deputatul Iulian Bulai a depus o sesizare la Garda de Mediu Neamț și la Direcția de Sănătate Publică Neamț.

Din răspunsul primit de la Garda de Mediu reiese că nu sunt probleme și că acolo sunt aproximativ 30.000 de tone de compost, adică doar deșeuri biodegradabile care se vor transforma în îngrășământ.

DSP Neamț nu a răspuns încă sesizării.

Comisarii Gărzii de Mediu se pare că au nevoie de ochelari pentru a vedea realitatea; vineri, 31 ianuarie, Florin Zaharia (vicepreședinte USR Neamț) și Marius Irimia (membru USR Piatra-Neamț) au mers din nou la depozitul de “compost” și au filmat toate deșeurile “biodegradabile” care se găsesc acolo

Când am ajuns la fața locului, am observat că acolo nu erau depozitate doar deșeuri biodegradabile, rezultate din întreținerea parcurilor, deșeuri vegetale și din lemn, ci era plin de seringi, fiole de la medicamente, sticlă mărunțită și bucăți de plastic rezultate in urma procesului de concasare a gunoiului.

Când l-am întrebat pe angajatul SC Brantner SA, prezent acolo, ce urmează să se întâmple cu această zonă, în primă fază mi-a răspuns că acea zonă va fi acoperită cu iarbă și va arăta bine; apoi văzându-mă revoltat din cauza poluării solului și a pânzei freatice, mi-a spus că mai întâi va fi cernut tot pământul și apoi înierbat, lucru care este greu de crezut”, a spus Marius Irimia, membru USR Piatra-Neamț

USR Neamț cere autorităților competente să ia măsuri urgente și concrete pentru protejarea mediului și pentru protejarea sănătății cetățenilor.

Totodată, solicităm autorităților să răspundă cum au ajuns deșeurile medicale și cele care nu sunt biodegradabile (sticlă, plastic, cauciuc) în zona de compost? Cum se va ecologiza acel spațiu? Cum se va proceda pentru a elimina poluarea deja existentă în sol?

Raspuns CJ NEAMT GNM
PUBLICITATE
SURSĂComunicat USR Neamț