NEAMȚ: Fostul stareț al Mănăstirii Pângărați, pomenit la 7 ani de la trecerea în veşnicie

Părintele Teofil Lefter, fostul stareţ al Mănăstirii Pângăraţi, a fost pomenit sâmbătă la împlinirea a 7 ani de la trecerea sa în veşnicie.

ARTICOLUL CONTINUĂ DUPĂ ANUNȚUL DE MAI JOS

Slujba de pomenire a fost oficiată în biserica nouă a Mănăstirii Pângărați de Înaltpreasfințitul Părinte Teofan, Mitropolitul Moldovei și Bucovinei și a fost precedată de Sfânta Liturghie, informează Doxologia.

La acest moment comemorativ au participat, alături de părintele arhimandrit Petroniu Marin, actualul stareț al Mănăstirii Pângărați, numeroși preoți, stareți și starețe din zona Moldovei, precum și foarte mulți credincioși.

După Sfânta Liturghie, Mitropolitul Teofan a rostit un cuvânt în care a prezentat cum a rămas arhimandritul Teofil Lefter în istorie şi în memoria celor care l-au cunoscut.

Arhimandritul Teofil Lefter s-a născut în 7 martie 1959 în localitatea Letea Veche din judeţul Bacău. Pe 5 august 1986 a intrat ca frate la Mănăstirea Bistriţa din judeţul Neamţ.

A fost călugărit pe 2 februarie 1987, iar în luna octombrie a aceluiaşi an a fost hirotonit ierodiacon. În ziua pomenirii Sfintei Cuvioase Parascheva din anul 1987 a fost hirotonit ieromonah. În anul 1990 a intrat în obştea Mănăstirii Pângăraţi. În anul 1996, arhimandritul Teofil Lefter a fost numit stareţ al Mănăstirii Pângăraţi.

Ca stareţ, părintele Teofil s-a îngrijit de restaurarea picturii bisericii „Sfântul Mare Mucenic Dimitrie”, care a fost resfinţită în anul 2002. Tot atunci s-a pus temelia noii biserici, închinată Sfinţilor Simeon şi Amfilohie de la Pângăraţi şi Sfinţilor Români. Târnosirea sfântului lăcaş a avut loc pe 12 septembrie 2010.

Părintele Teofil a plecat la Domnul în ziua praznicului Întâmpinării Domnului 2012, fiind înmormântat lângă noua biserică a Mănăstirii Pângărați.

sursa: basilica.ro
PUBLICITATE