NEAMȚ: Fetiţa bătută de mamă, preluată de DGASPC Neamț

Articolul continuă după anunț

Fetiţa de 5 ani, care a fost bătută de mama sa, a fost preluată de reprezentanţii Direcţiei Generale de Asistenţă Socială şi pentru Protecţia Copilului (DGASPC) Neamţ

Potrivit unui comunicat al instituției, DGASPC Neamț a instituit o măsură de protecție în regim de urgență pentru fetița de 5 ani din Roman care a fost lovită de mamă cu mătura.

Astfel, în termen de 5 zile, conform legii, se va propune instanței de judecată înlocuirea măsurii provizorii de urgență fie cu plasamentul la asistent maternal, fie reintegrarea în familia extinsă dacă există condiții optime privitoare la securitatea, creșterea și îngrijirea copilului. 

Cazul ne-a fost semnalat sâmbătă seara de către Serviciul Telefonul Copilului Brașov.

De asemenea, în aceeași seară Poliția Roman ne-a anunțat că a identificat-o pe mamă, aceasta având domiciliul în Roman și că se va proceda la audierea acesteia. La audiere a fost prezent și un psiholog din cadrul DGASPC Neamț.

La finalul audierilor, fetița a fost preluată într-o structură de urgență a Direcției iar luni, 2 decembrie, a fost identificat un asistent maternal care a preluat copilul.” – a transmis DGASPC Neamț

Tot luni o echipă de specialiști formată din asistenți sociali și psihologi de la Serviciul pentru Copilul Maltratat a plecat la Roman pentru a face o evaluare completă din punct de vedere psiho-social atât mamei cât și familiei extinse (bunici, mătuși, alte rude), rezultatele urmând a fi utilizate în vederea stabilirii conduitei ulterioare astfel încât să se ia cea mai potrivită decizie pentru copil. 

Fetița a fost inclusă într-un program de consiliere psihologică astfel încât să depășească trauma separării de mamă.

Reamintim că poliția Neamț a deschis o anchetă după publicarea imaginilor în care o fetiță este bătută de propria mamă cu o mătură și apoi umilită (vezi articolul AICI).

Inițial, informațiile arătau că episodul violent s-a produs în Brașov, însă cercetările polițiștiilor din Brașov au arătat că femeia locuiește în orașul Roman.

Potrivit unor surse, totul s-a întâmplat în urmă cu aproximativ două săptămâni, în Roman, județul Neamț, acolo unde fetița locuiește cu mama și sora ei mai mică.

Filmarea ar fi fost realizată cu telefonul mobil de o altă femeie, care se afla în locuință la acel moment. Imaginile au ajuns în posesia tatălui micuței, care le-a postat pe Facebook.

Având în vedere imaginile apărute în spațiul public cu privire la faptul că o femeie, de 25 de ani, din Roman, ar fi agresat-o fizic pe fiica sa, în vârstă de 5 ani, facem precizarea că polițiștii din cadrul Poliției municipiului Roman s-au sesizat din oficiu și fac cercetări în vederea stabilirii cu exactitate a circumstanțelor în care s-a comis fapta. – ne-a declarat Georgiana Moșu, purtătorul de cuvânt al Poliției Neamț

În acest caz, a fost informată Direcţia Generală de Asistenţă Socială şi Protecţie a Copilului Neamț.

Polițiștii nemțeni au deschis un dosar penal sub aspectul comiterii infracțiunii de violență în familie, cercetările fiind desfășurate sub supravegherea unui procuror din cadrul Parchetului de pe lângă Judecătoria Roman.

Între timp, clipul a fost blocat de Youtube și Facebook, iar imaginile video pot fi vazute aici: Observator