NEAMȚ: Festivalul Internaţional de Folclor „Ceahlăul”. 5 august – Bicaz

Între 1 şi 6 august, Centrul pentru Cultură şi Arte „Carmen Saeculare” Neamţ organizează cea de a XXII-a ediţie a Festivalului Internaţional de Folclor „Ceahlăul”.

Astfel, publicul din Piatra-Neamţ, Roman, Târgu Neamţ, Durău şi Bicaz va avea ocazia să descopere diversitatea culturală oferită de organizatori şi să se bucure de muzică şi dans tradiţional din câteva colţuri ale lumii.

ARTICOLUL CONTINUĂ DUPĂ ANUNȚUL DE MAI JOS

Au fost invitate să participle la ediţia din acest an grupuri folclorice din Columbia, Japonia, Cehia, Armenia, Cipru, Grecia, Turcia. Nu vor lipsi nici ansambluri din mai multe zone etnografice ale ţării noastre.

Festivalul a debutat joi, 1 august, la Piatra-Neamţ printr-o paradă a portului, dansului şi cântului tradiţional, urmată de spectacolul de deschidere al ediţiei, vineri a continuat la Roman, sâmbătă la Târgu-Neamț iar duminică la Durău.

Astăzi, 5 august, festivalul se mută la Bicaz, unde cei prezenți se vor bucura de paradă și spectacol.

Printre invitați se numără și:

ANSAMBLUL DE DANSURI “BUSUIOCUL”

Este parte a Centrului de zi “Iubire și Speranță”. A luat ființă în anul 2018 din dorința de a păstra și transmite tradiția dansului popular din zona Moldovei. Are în componență paisprezece membri, cu vârsta cuprinsă între 7 și 17 ani.
Ansamblul a evoluat în unele spectacole locale. Instructorul coordonator este tânăra studentă Anastasia-Florina Pascariu.
Grupul face parte și din Formația “Miniareti”, ca rod al unui parteneriat cu Uniunea Elenă, Filiala Roman.
În vederea spectacolului de la Roman (2 iulie 2019) din cadrul Festivalului Internațional de Folclor “Ceahlăul”, Ansamblul “Busuiocul” a pregătit o suită de dansuri populare moldovenești.

ANSAMBLUL DE CÂNTECE ȘI DANSURI POPULARE ,,PLAI MOLDOVENESC”, Roman

Ansamblul s-a înființat în anul 2014 sub conducerea artistică și coregrafia lui Constantin Arteni și funcționează în incinta Casei de Cultură a Sindicatelor din municipiul Roman.
De la înființare și până în prezent, ansamblul a participat la mai multe festivaluri și concursuri regionale și naționale, obținând premii pentru interpretare dar și pentru coregrafie.
Astfel, amintim, ca cele mai importante rezultate obținute de grupul romșacan, Premiul I la Festivalul național ,,Dance Art Competition” Roman (în anii 2015, 2016, 2017, 2018 și 2019); Premiul I la Festivalul ,,Ritmurile tinereții”  de la Vaslui (2016); Premiul II la Festivalul național ,,Cântec drag din plai străbun” de la Vaslui (2019); Premiul III la Festivalul ,,Mândri că suntem nemțeni” de la Târgu Neamț (în anii 2016; 2017 și 2018).
În fiecare an Ansamblul de cântece și dansuri populare ,,Plai Moldovenesc” este invitat și participă la festivalurile de datini și obiceiuri organizate pe plan local, în zona Roman Metropolitan și în localitățile din județul Neamț.
Ansamblul are în componență două grupe de dansatori populară – de seniori și juniori – și soliști, asigurând astfel o continuitate în pregătirea tinerelor talente din zona etnofolclorică a Romanului.

ANSAMBLUL FOLCLORIC „MARIA TĂNASE” 

Constituit în 1992, în intenţia de a da o expresie scenică diversităţii paletei folclorice aparţinând regiunii Oltenia, şi în acelaşi timp muzicii tradiționale din toate zonele României, Ansamblul folcloric “Maria Tănase” a obţinut de-a lungul anilor un binemeritat succes şi renume atât în ţară, cât şi în străinătate.
Pasiunea membrilor ansamblului, transpunerea în scenă cu înaltă ţinută artistică a cântecelor şi jocurilor tradiţionale, si nu în ultimul rând superbele costume populare menţin şi astăzi în atenţia publicului cântecul şi dansul popular, explicându-se astfel succesul turneelor efectuate atât în țară cât și în străinătate: în Statele Unite, Maroc, Grecia, Egipt, Franţa, Italia, Germania, Spania, Bulgaria, Iugoslavia, Turcia, Iran, Serbia.

Întregul personal este coordonat de Niculina Stoican. În calitate de manager, îndrăgita solistă declară: „Suntem olteni, veseli, frumoși, spirituali, întotdeauna pregătiți să primim oaspeți. Iubim Doljul cu istoria lui și cetatea Banilor, iubim Gorjul cu operele lui Brâncuși, iubim Mehedințiul cu Podul lui Dumnezeu și cazanele Dunării, iubim Vâlcea cu ceramica de Horezu, iubim Oltul cu pieptarul de Vădastra și cetatea Sucidava. Păstrăm cu sfințenie graiul, portul, cântecul și jocul străbunilor noștri de la Olt la Jiu și până la Dunărea cea mare. Gândirăm cu sufletul și vă spusărăm cu vorba olteanească despre minunile unui crâmpei din România, Oltenia frumoasă!”
Pentru Spectacolul de gală de la închiderea ediției a XXII-a, care va avea loc marți, 6 august, pe Platoul Curții Domnești (ora 19:00), Ansamblul “Maria Tănase” vine în fața publicului pietrean cu seară soliștii Mariana Ionescu Căpitănescu, Constantin Enceanu și Petrică Mîțu Stoian, care vor evolua alături de orchestra și formatia de dansuri a ansamblului în spectacolul intitulat “Din Oltenia-n Moldova”.

Finanţatorii festivalului sunt Consiliul Judeţean Neamţ, Primăriile şi Consiliile Locale din Piatra-Neamţ, Roman, Târgu Neamţ, Bicaz şi comuna Ceahlău.

Vom reveni, zilele următoare, cu prezentarea celorlalte formații participante.

PUBLICITATE