NEAMȚ: Festivalul Internaţional de Folclor „Ceahlăul”. 4 august – Durău

Între 1 şi 6 august, Centrul pentru Cultură şi Arte „Carmen Saeculare” Neamţ organizează cea de a XXII-a ediţie a Festivalului Internaţional de Folclor „Ceahlăul”.

Astfel, publicul din Piatra-Neamţ, Roman, Târgu Neamţ, Durău şi Bicaz va avea ocazia să descopere diversitatea culturală oferită de organizatori şi să se bucure de muzică şi dans tradiţional din câteva colţuri ale lumii.

ARTICOLUL CONTINUĂ DUPĂ ANUNȚUL DE MAI JOS

Au fost invitate să participle la ediţia din acest an grupuri folclorice din Columbia, Japonia, Cehia, Armenia, Cipru, Grecia, Turcia. Nu vor lipsi nici ansambluri din mai multe zone etnografice ale ţării noastre.

Festivalul a debutat joi, 1 august, la Piatra-Neamţ printr-o paradă a portului, dansului şi cântului tradiţional, urmată de spectacolul de deschidere al ediţiei, vineri a continuat la Roman, iar sâmbătă la Târgu-Neamț.

Astăzi, 4 august, festivalul se mută la Durău, unde cei prezenți se vor bucura de paradă și spectacol.

Printre invitați se numără și:

GRUPUL „THE WADAIKO, DAIGEN-GUMI”, JAPONIA

A fost înființat în anul 2000. Denumirea sa este una care trimite la țelul acestui grup, acela de a fi globali, universali. Caracterul spectacolelor prezentate de artiștii japonezi este unul neconvențional, evoluând atât pe scene de teatru, cât și în concerte în aer liber.
În completarea spectacolelor pe care le prezintă și pentru a demonstra și împărtăși lumii întregi farmecul tobelor japoneze, grupul a înființat în 2003 un studio , fondând astfel o școală culturală denumită “Studio Hogaku Academy”.
Având în vedere calitatea artistică a japonezilor din “Wadaiko Daigen-gumi”, performanțele nu s-au lăsat așteptate. Numai în ultimul an, la concursurile de profil, ei au luat două Premii I, două Premii II și trei Premii III.
Au în portofoliul lor evoluții pe live pe stadioanele din Kobe (“J-Soul Brothers Live Tour 2011”, “Exile Live Tour 2014”) și Saitama (Exile Live Tour 2009. Au participat la festivaluri muzicale din Tokio, dar și peste granițele nipone: Anglia, Germania, Belgia, Lituania, Hong Kong, Taiwan.
Popularitatea lor a făcut ca “Wadaiko Daigen-gumi” să fie invitat, începând cu anul 2013, la emisiuni de televiziune din Japonia.

ANSAMBLUL DE DANSURI “ANATOLIAN”, IZMIR, TURCIA

A fost înfiinţat în 1992 de către Arif Sonmez. Își are sediul în orașul
Izmir. Prezintă muzică şi dans din zona Anatoliei, folosind costume autentice.
Scopul pe care grupul Anatolian îl are, este acela de a întâlni culturi diferite, de limbi şi religii diverse, şi de a le împărtăşi reciproc.
Urmându-şi ţelul, grupul din Turcia a fost la rândul său gazdă a numeroase trupe artistice venite de pe tot Globul. Ansamblului da Dansuri “ANATOLIAN”  se mândrește cu faptul că pe parcursul acestui an, 2019, urmează să invite douăzeci și cinci de ansambluri folclorice din Asia, America și Africa.
La rândul lor, formaţiile de dansuri şi muzică proprii au colindat Mapamondul, ducând cu ele cultura poporului propriu. Numai în  ultimii trei ani, de spectacole ale Ansamblului da Dansuri “ANATOLIAN” s-au bucurat spectatorii din Bolsward și Borsele (Olanda), Cantonigros, Les Preses, Teruel și Madrıd (Spania), Chalkis, Halkidiki, Lefkada, Karditsa (Grecia), Dournanez, Saintes (Franţa), Gyöng , Debrecen, Satoraljuhely (Ungaria), Pilsen (Cehia), Sardıgnıa, Castelforte, Sicilia (Italia), Loznıca (Serbia),  Poznan, Varșovia (Polonia), Rahovce (Bulgaria).
În România, Ansamblul de Dansuri “Anatolian” a evoluat la Oradea, iar acum avem ocazia să-i vedem în întreg ținutul Neamț.

ANSAMBLUL FOLCLORIC „FLORICICĂ DE LA MUNTE”

Fondat în 1971, în Piatra-Neamţ, Ansamblul activează sub egida Centrului pentru Cultură şi Arte „Carmen Saeculare” Neamţ, instituţie finanţată de Consiliul Judeţean Neamţ. Ansamblul „Floricică de la munte” cuprinde o formaţie de dansuri tradiţionale, o orchestră de folclor, dar şi o formaţie de obiceiuri de iarnă care aduce pe scenă cele mai frumoase jocuri de măşti specifice zonei Neamţ (căiuţii, capra, ursul, mascaţii, printre multe altele).
„Floricică de la munte”, prin tot ceea ce reprezintă, conservă în cel mai înalt grad formele tradiţionale ale folclorului românesc. Repertoriul actual cuprinde cântece şi jocuri populare din cele mai importante regiuni etnofolclorice româneşti.
De-a lungul timpului, Ansamblul a fost prezent pe scena unor prestigioase festivaluri din ţară, dar şi din străinătate, în Franţa, Italia (Sicilia şi Sardinia), Polonia, Grecia, Egipt, Bulgaria, Ungaria, Serbia, Muntenegru, Austria, Finlanda, Belgia sau Olanda.
Încă de la fondare, formaţia a câştigat importante premii naţionale la festivalurile de folclor din Iaşi, Constanţa, Bistriţa, Cluj-Napoca, Bacău, Suceava, Harghita, precum şi distincţii internaţionale la festivalurile de la Cracovia şi Zakopane (Polonia), Lovec şi Zavet (Bulgaria), Kikinda (Serbia), Champtoce şi Reims (Franţa), Quartu Santa Elena Sardegna (Italia), Katerini (Grecia) sau Adapazari (Turcia).

Finanţatorii festivalului sunt Consiliul Judeţean Neamţ, Primăriile şi Consiliile Locale din Piatra-Neamţ, Roman, Târgu Neamţ, Bicaz şi comuna Ceahlău.

Vom reveni, zilele următoare, cu prezentarea celorlalte formații participante.

PUBLICITATE