NEAMȚ: Festivalul Internaţional de Folclor „Ceahlăul”. 3 august – Târgu-Neamț

Între 1 şi 6 august, Centrul pentru Cultură şi Arte „Carmen Saeculare” Neamţ organizează cea de a XXII-a ediţie a Festivalului Internaţional de Folclor „Ceahlăul”.

Astfel, publicul din Piatra-Neamţ, Roman, Târgu Neamţ, Durău şi Bicaz va avea ocazia să descopere diversitatea culturală oferită de organizatori şi să se bucure de muzică şi dans tradiţional din câteva colţuri ale lumii.

ARTICOLUL CONTINUĂ DUPĂ ANUNȚUL DE MAI JOS

Au fost invitate să participle la ediţia din acest an grupuri folclorice din Columbia, Japonia, Cehia, Armenia, Cipru, Grecia, Turcia. Nu vor lipsi nici ansambluri din mai multe zone etnografice ale ţării noastre.

Festivalul a debutat joi, 1 august, la Piatra-Neamţ printr-o paradă a portului, dansului şi cântului tradiţional, urmată de spectacolul de deschidere al ediţiei, iar vineri a continuat la Roman.

Astăzi, 3 august, festivalul se mută la Târgu-Neamț, unde cei prezenți se vor bucura de paradă și spectacol.

Printre invitați se numără și:

ANSAMBLUL ,,CERVONA KALENA” – LOCALITATEA NEGOSTINA, SUCEAVA

Ansamblul s-a înfiinţat în anul 2011, în localitatea Negostina, aflată la 8 km de graniţa cu Ucraina, localitate cu populaţie majoritar ucraineană. La început, ansamblul a evoluat sub numele „Nehostenka”. În efortul de a găsi o formă legală de sponsorizare, coordonatorul formaţiei, profesorul Iulian-Petru Chideşa, a înființat, în luna martie 2013, Asociația Culturală „Cervona Kalena” şi a schimbat şi numele Ansamblului în ,,Cervona Kalena”- „călina roşie” un simbol al Ucrainei, legat de locurile natale şi casa părintească.
Formația este alcătuită din 32 de membri, cu vârste cuprinse între 6 și 18 ani, elevi ai Școlii Gimnaziale Negostina și ai Colegiului Tehnic ,,Lațcu Vodă ” Siret.
Prin activitatea desfăşurată Ansamblul ,,Cervona Kalena” promovează atât tradiţiile şi obiceiurile ucrainene cât şi cele  româneşti.
Într-un timp relativ scurt, Ansamblul a reuşit să desfăşoare o bogată activitate, care include spectacole organizate cu ocazia sărbătoririi zilelor diferitelor oraşe şi comune -Milişăuţi, Siret, Rădăuți, Iaşi-, „Târgul de toamnă – Produs în Bucovina”, „Sărbătoarea minorităţilor” – în oraşele Vatra Dornei, Câmpulung Moldovenesc, Gura Humorului, alături de Ansamblul Profesionist „Ciprian Porumbescu”, Festivalul „Convieţuiri” de la Ulma sau „Zilele olarului ” de la Rădăuţi.
În palmaresul formaţiei, se numără Marele Premiu și Premiul de popularitate obţinute la „Olimpiada tinerilor” de la Bacău, Premiul I la „Peştişorul de aur” – Suceava, locul I la faza locală şi la cea judeţeană a Festivalului „Comori de suflet românesc” şi o semifinală la show-ul TV „Românii au talent”. Prin activitatea desfăşurată, Ansamblul promovează atât tradiţiile şi obiceiurile ucrainene, cât şi pe cele româneşti.  Coordonatorii ansamblului sunt: Iulian-Petru Chideşa şi Cristina Chideșa.

 ANSAMBLUL „DOBROGEANCA”, SULINA, TULCEA

Ansamblul „Dobrogeanca” al Casei de Cultură Sulina s-a înființat în anul 2010 și are în repertoriu atât dansuri populare dobrogene cât și dansuri populare rusești.
Ansamblul a devenit, datorită talentului și perseverenței celor implicați, un nume cunoscut prin participarea la diverse festivaluri folclorice. Scopul principal al grupului este promovarea dansurilor tradiționale, tinerii artiști fiind iubitori de frumos și armonie.De-a lungul anilor, prin frumusețea și tenacitatea dansurilor, prin prezența scenică deosebită, ansamblul a fost invitat la spectacole și festivaluri din țară la care a obținut multe premii și distincții. Cele mai recente sunt: Trofeul Festivalului Minorităților Naționale la Festivalul „Serbările Deltei” (Sulina, 2017), Premiul I, secțiunea dans etnic, la Festivalul „Lină Chiralină” (Brăila, 2018); Premiul pentru cel mai bun spectacol muzical coregrafic la Festivalul „Serbările Deltei” (Sulina, 2019).Instructorul ansamblului este Florentina Dunaev, iar conducerea artistică îi aparţine maestrului coregraf Roman Jora.

ANSAMBLUL FOLCLORIC MERAKLIDES, AGRINIO, GRECIA

„MERAKLIDES” este un ansamblu artistic din oraşul Agrinio, format din greci adevăraţi, iubitori ai tradiţiilor şi culturii elene.
Localitatea de baştină a ansamblului se află în Vestul Greciei, cu o populaţie de o sută de mii de locuitori. Zona este una bogată din punct de vedere hidrologic, aici aflându-se râul Aheloos, precum şi patru lacuri naturale şi trei artificiale. Cultivarea tutunului şi a măslinilor este ocupaţia principală a locuitorilor zonei, unii foarte ospitalieri.
Ţelul grupului artistic este de a conserva portul şi tradiţiile astfel încât generaţiile viitoare să poată să cunoască şi ele istoria, cultura şi civilizaţia moştenită din vechime. Aceasta este considerată datoria unui grec sadea.
Cu o experienţă artistică bogată, ansamblul a oferit spectacole primite bine nu numai de pulbicul local, ci şi de spectatori din Grecia şi de peste hotarele ei: Australia, Turcia, Franţa, Spania, Polonia, Italia, Bulgaria, Ungaria, Canada, Germania, Olanda, S.U.A., Slovenia, România, Serbia, Croaţia. Astfel au reuşit să transmită lumii întregi rădăcinile civilizaţiei elene.

Finanţatorii festivalului sunt Consiliul Judeţean Neamţ, Primăriile şi Consiliile Locale din Piatra-Neamţ, Roman, Târgu Neamţ, Bicaz şi comuna Ceahlău.

Vom reveni, zilele următoare, cu prezentarea celorlalte formații participante.

PUBLICITATE