NEAMȚ: Festivalul Internaţional de Folclor „Ceahlăul”. 2 august – Roman

Între 1 şi 6 august, Centrul pentru Cultură şi Arte „Carmen Saeculare” Neamţ organizează cea de a XXII-a ediţie a Festivalului Internaţional de Folclor „Ceahlăul”.

Astfel, publicul din Piatra-Neamţ, Roman, Târgu Neamţ, Durău şi Bicaz va avea ocazia să descopere diversitatea culturală oferită de organizatori şi să se bucure de muzică şi dans tradiţional din câteva colţuri ale lumii.

ARTICOLUL CONTINUĂ DUPĂ ANUNȚUL DE MAI JOS

Au fost invitate să participle la ediţia din acest an grupuri folclorice din Columbia, Japonia, Cehia, Armenia, Cipru, Grecia, Turcia. Nu vor lipsi nici ansambluri din mai multe zone etnografice ale ţării noastre.

Festivalul a debutat joi, 1 august, la Piatra-Neamţ printr-o paradă a portului, dansului şi cântului tradiţional, urmată de spectacolul de deschidere al ediţiei.

Astăzi, 2 august, festivalul se mută la Roman unde cei prezenți se vor bucura de paradă și spectacol.

Printre invitați se numără și:

GRUPUL DE DANSURI FOLCLORICE AL MUNICIPALITĂŢII DEGIRMENLIK, CIPRU

A fost înființat la 15 noiembrie 1988, cu scopul de a perpetua cultura tradiţională locală, amintind de acele zile zbuciumate prin care au trecut strămoşii. În acelaşă timp, se doreşte păstrarea tinerelor generaţii departe de deprinderile negative, încurajându-le, prin mijloace sociale și culturale, să devină indivizi care să construiască viitorul ţării. De la înființare până în ziua de astăzi, ansamblul reprezintă cu mândrie zona de Nord a Ciprului la multe festivaluri naționale și internaționale. Munca este una continuă, fără întrerupere, cu instructori care pregătesc cinci grupuri de diferite vârste, totalizând o sută treizeci de dansatori însoțiți de muzicieni.

Ansamblul a găzduit festivaluri internaționale de dans popular de mai mică întindere (una sau două zile), urmărind să extindă acest interval de timp, aspirând să organizeze un festival mai cuprinzător, care să devină o tradiție.

ANSAMBLUL FOLCLORIC „KRUŠIK” DIN VALJEVO – SERBIA

Grupul folcloric din Serbia are o lungă tradiţie. A fost înfiinţat în 1947, pe lângă una dintre fabricile din zonă. În primii ani de după război, ansamblului îi sunt afiliate o secție de dramă, cor, muzică și recitare. Primul coregraf al companiei a fost Života Tašić, dirijor și regizor Mile Kostić. Grupul a lucrat independent până în 1961, când a fost integrat ansamblului „Abrašević” din Valjevo. Consiliul muncitorilor din fabrica Krušik, la 9 februarie 1977, a decis reactivarea secției de folclor. Războaiele și crizele din anii 90 ai veacului trecut s-au reflectat asupra funcționării artistice, ansamblul încetând practic să existe. În anul 2005, un grup de entuziaști și iubitori de tradiție și folclor face ca activitatea societatăţii artistice să se reia, având în componenţă ansamblul folcloric și secțiunea muzicală.În îndelungata sa existenţă, Ansamblul „Krušik” a participat la multe concursuri şi festivaluri, atât în ţară (fosta Iugoslavie şi în Serbia de azi), cât şi peste hotare: Spania, Bulgaria, Cehia, Polonia, Grecia, Ungaria, Italia, Franţa, Germania, Portugalia, România, Olanda. În 1973, în Spania, ocupa locul III, iar un an mai târziu, în Franţa, locul II. În anii 1986, 1987, şi 1988 a fost declarat cel mai bun ansamblu al fostei Iugoslavii.În prezent, ansamblul din Serbia numără 160 de membri, împărţiţi în patru grupuri (formaţia artistică de bază, una a rezervelor şi două de copii), cu o secţiune muzicală şi o alta tehnică, responsabilă de conservarea şi păstrarea costumelor şi a instrumentelor. Repertoriul artiştilor din Valjevo este constituit din muzică şi dansuri din zona Balcanilor şi a fostei Iugoslavii.

ANSAMBLUL FOLCLORIC  “GRÂUȘORUL OSMĂNEAN” – comuna Unirea, Brăila

Ansamblul „Grâușorul Osmănean” s-a înființat în anul 2011. După o întrerupere de doi ani, din anul  2014, de instruirea copiilor din ansamblu se ocupă soţii Lenuţa şi Mihai-Jenică Puia, moment în care au preluat și Ansamblul „Ștefan Lăutarul”, ansamblul comunei Unirea. Din anul 2017, grupul brăilean face parte din Asociația Internațională de Folclor „Diaspora LUMEA DANSULUI”, filiala Brăila.
În februarie 2018 a fost constituită Asociația Cultural Artistică „Grâușorul Osmănean”. Denumirea vine de la vechea titulatură a localității – Osmanu, deoarece Brăila a fost cucerită de turci în perioada 1538-1540 și transformată în raia turcească, iar satul a fost înființat în timpul dominației turcești de o căpetenie turcă (agă), pe numele lui Osman-Aga.
În prezent Ansamblul „Grâușorul Osmănean” este format din 64 dansatori, cu vârste cuprinse între 3 și 46 ani, soliști fiind Ioan-Alexandru Puia, Maria Manolescu, Dorina Daniela Perianu, Nicoleta Ghelase.
Ansamblul a participat la o serie de concursuri şi festivaluri, prestaţia artistică a brăilenilor fiind apreciată atât de public cât şi de jurii: Trofeul Festivalului și locul I la  Festivalul „Flori de munte” în 2016 la Măneciu , jud. Prahova; Locul I, la Festivalul “Magia Sfinxului” Busteni 1-2 septembrie 2016; Locul I, la Festivalul interjudetean “Pe-o gură de rai” Focșani jud. Vrancea, martie 2017; Locul I, la Festivalul Național de Folclor “Ciuleandra” București, mai 2017; Trofeul Festivalului  “Cântec drag din plai străbun”, Vaslui 27-28 aprilie 2018; Locul I,  la Festivalul National de Folclor “Magia Sfinxului” Bușteni, aug.2018; Trofeul, la Festivalul Interjudețean de datini și obiceiuri Liești, jud. Galați, 8 decembrie 2017; Locul I la Festivalul Internațional “Duminică la Florii”, Câșlița – Prut, Republica Moldova.

Finanţatorii festivalului sunt Consiliul Judeţean Neamţ, Primăriile şi Consiliile Locale din Piatra-Neamţ, Roman, Târgu Neamţ, Bicaz şi comuna Ceahlău.

Vom reveni, zilele următoare, cu prezentarea celorlalte formații participante.

PUBLICITATE