NEAMȚ: Festivalul Internaţional de Folclor „Ceahlăul”. 1 august – Piatra-Neamț

Între 1 şi 6 august, Centrul pentru Cultură şi Arte „Carmen Saeculare” Neamţ organizează cea de a XXII-a ediţie a Festivalului Internaţional de Folclor „Ceahlăul”.

Astfel, publicul din Piatra-Neamţ, Roman, Târgu Neamţ, Durău şi Bicaz va avea ocazia să descopere diversitatea culturală oferită de organizatori şi să se bucure de muzică şi dans tradiţional din câteva colţuri ale lumii.

ARTICOLUL CONTINUĂ DUPĂ ANUNȚUL DE MAI JOS

Au fost invitate să participle la ediţia din acest an grupuri folclorice din Columbia, Japonia, Cehia, Armenia, Cipru, Grecia, Turcia. Nu vor lipsi nici ansambluri din mai multe zone etnografice ale ţării noastre.

Festivalul va debuta joi, 1 august, la Piatra-Neamţ printr-o paradă a portului, dansului şi cântului tradiţional (ora 18:00, pe traseul cuprins între Teatrul Tineretului – Casa de Cultură – Muzeul de Istorie – „Grand Hotel Ceahlău” – Teatrul Tineretului), paradă urmată de spectacolul de deschidere al ediţiei, care va debuta de la ora 19:00, pe platoul Curţii Domneşti.

Printre invitați se numără și:

ANSAMBLUL FOLCLORIC „VARK HAYOTS” (ARMENIA)

Ansamblul folcloric „VARK HAYOTS” a fost înfiinţat în anul 2013, în Armenia, la Erevan, de către Sargis Paramazyan şi prietenii săi. Numele grupului este unul sugestiv, menit să reprezinte şi să promoveze cultura armeană şi să educe tânăra generaţie în spiritul valorilor strămoşeşti. Aşa cum spunea eminentul compozitor armean Komotas, „muzica şi dansul reprezintă caracterul specific fiecărui popor, în special nivelul de civilizaţie”.
Ţelul fondatorilor a fost acela de a conserva cântece şi dansuri din folclorul naţional şi de a prezenta cultura populară autentică atât în diferitele regiuni ale ţării cât şi peste hotare. Ansamblul armean a participat în 2014 şi 2016 la Festivalul Internaţional „Crossroad of Peace” şi, de asemenea, la toate evenimentele organizate de Biserica Apostolică Armenească şi de Ministerul Naţional al Culturii, la aniversarea a 70 de ani de la înfiinţarea UNESCO.
Grupul folcloric armean a efectuat turnee pe parcursul cărora a prezentat lumii dansul şi muzica tradiţională. Între 24 şi 30 august 2017, ansamblul a participat la Festivalul Internaţional de Folclor din Kyparissa, Grecia.
Conducătorul artistic al Ansamblului folcloric „VARK HAYOTS” este Lilit Mnatsakanyan.

ANSAMBLUL ETNOGRAFIC „BRNENSKY VALAŠEK”, CEHIA

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Ansamblul etnografic „Brnensky Valašek” prezintă folclorul din Moravia şi Moravia de Nord, transmiţând cultura tradiţională de secole a acestei zone. A fost înfiinţat în anul 1975, fiind, de atunci şi până în zilele noastre, o componentă activă a scenei culturale a oraşului Brno. În decursul existenţei sale, ansamblul a format mulţi muzicieni şi dansatori. În prezent, numără 160 de membri. Formaţia de bază conţine dansatori de la 4 până la 26 de ani, împărțiți în șase grupuri de dans și trei orchestre.
Ansamblul reprezintă, în fiecare an, la festivalurile ineternaţionale, regiunea Moravia de Sud și orașul Brno din Republica Cehă. Spectacolele Ansamblului “Brnensky Valasek” au fost prezentate frecvent de televiziunea și posturile de radio naţionale. Înregistrărileacestora sunt cuprinse în cinci albume compact disc.
Spectacolele de la Festivalul Internaţional de Folclor „Ceahlăul” vor fi prezentate de seniorii ansamblului, dansatori şi muzicieni crescuţi şi formaţi la acest prestigios grup folcloric şi care îşi continuă munca artistică spre bucuria conducerii ansamblului, dar şi a spectatorilor.
Conducătorul Ansamblului etnografic „Brnensky Valašek” este Alena Halašová.

COMPANIA ARTISTICĂ „MANGLARES”, COLUMBIA

Provine din localitatea Santiago de Cali din Columbia. A fost înfiinţat la începutul anului 2014. Prin spectacolele lor, coumbienii îşi doresc să promoveze folclorul naţional. Îşi desfăşoarăactivitatea lucrând întotdeauna cu respect pentru mediu înconjurător, protejându-l pentru generațiile viitoare. Folosesc, în atelierele lor, materiale reciclabile. Grupul are în componenţa sa dansatori, muzicieni, actori și artiști plastici.
Se autodefinesc ca având la bază trei calităţi primordiale: ANGAJARE – PROFESIONALISM – CREATIVITATE.
În portofoliul general al ansamblului se regăsesc o serie de succese repurtate la evenimente cultural artistice de amploare: cel mai bun spectacol la ediţia a XXI-a a Festivalului internațional de dans folcloric din Iskele; cele mai frumoase costume la ediţia a XXX-a a Festival internațional de dans popular de la Tufag (Turcia) și la Concursul de dans popular de la Yalova (Turcia), participarea la festivaluri naționale precum cele din Olanda, Polonia și Franța.
Columbia este o ţară cu o mare diversitate a muzicii şi a expresiei dansului. Programele artistice ale companiei columbiene sunt selectate din trei regiuni: pacifică, atlantică şi zona Andină. Toate acestea sunt predominant influenţate de cultura africană, aceasta fuzionând cu influenţa colonială spaniolă şi cultura indigenă. Această mixtură a dus la o bogăție culturală reprezentată de cele mai colorate și extrem de expresive dansuri: currulao, cbozao, bunde, cumbia, mapale, gaita, porro, pizon, tambura, bambuco, pasillo.
Directorul artistic este Ricardo Cosmeiar directorul general se numeşte Paola Salazar.

Finanţatorii festivalului sunt Consiliul Judeţean Neamţ, Primăriile şi Consiliile Locale din Piatra-Neamţ, Roman, Târgu Neamţ, Bicaz şi comuna Ceahlău.

Vom reveni, zilele următoare, cu prezentarea celorlalte formații participante.

PUBLICITATE