NEAMȚ: Expoziție de pictură „Dan Cepoi – 70 de ani de la naștere“, la Biblioteca Județeană

Biblioteca Județeană „G.T. Kirileanu“ Neamț găzduiește, în perioada 1-15 noiembrie 2019, expoziția de pictură „Dan Cepoi – 70 de ani de la naștere“.

Lucrările provin din colecțiile particulare Elena și Vasile Pleșca, Nicu Gherasim, Mircea Zaharia, Tincuța și Emil Neagoie, Denisa Mihaela Doroftei, Anca și Dan Catană.

ARTICOLUL CONTINUĂ DUPĂ ANUNȚUL DE MAI JOS

Vernisajul va avea loc miercuri, 13 noiembrie, cu începere de la ora 17:00, iar prezentarea va fi făcută de preotul poet Dorin Ploscaru.

Manifestarea este inclusă în programul Zilelor Bibliotecii Județene „G.T. Kirileanu“ Neamț.

Dan Cepoi a fost un pictor talentat, a avut un pronunțat sentiment al prieteniei, risipindu-se și trăind mai mult pentru alții decât pentru sine, un boem autentic, cinstit și generos.

Mai adaug – cunoscându-l bine, pentru că ne-a apropiat pasiunea lui pentru teatru (și mai ales pentru subsolurile sale) – că, fără a face paradă de aceasta, era bine doxat în istoria artelor (asemenea lui Constantin Filimon) și nici cu cititul nu stătea rău.

Și mai avea un umor autentic, fiind un hâtru adăpat ca și Creangă din aceeași apă a Ozanei, cultivând neostentativ lexicul neaoș care, cu toate arhaismele sau „țărănismele“, nu reușea să-i estompeze cu nimic eleganța înnăscută.

Era un om frumos și, îndrăznesc să spun, pentru mine va rămâne mai mult un boier al spiritului decât un boem, un personaj desprins exact din paginile lui Mateiu Caragiale…“ – Mircea Zaharia, redactor-șef al Revistei „Apostolul“.

Răstignită între romantism și expresionism, steaua lui Dan Cepoi nu se va stinge niciodată“ – prof. Ștefan Potop, președintele UAP Neamț.

Pictura lui Dan Cepoi e traversată de tornade. Copacii săi par dezrădăcinați, cerul ne privește cu un ochi dușmănos, semințele devin gigantice, refuzându-și menirea de fruct. Sensul unei asemenea viziuni este, la ultima analiză, unul de catharsis“ – prof. dr. Lucian Strochi, critic de artă.

Despre Dan Cepoi

Născut în 1949 la Târgu Neamț, Dan Cepoi a absolvit liceul în urbea natală, după care a urmat cursurile Facultății de Arte Plastice din Iași, promoția 1971.

A debutat în 1969, la o expoziție de grup, studențească.

De-a lungul timpului, din 1972, a participat la toate taberele și manifestările expoziționale, organizate de Filiala Neamț a Uniunii Artiștilor Plastici.

Prima expoziție personală a avut-o la Iași, în 1969, după care au urmat multe altele, la Piatra-Neamț (1975, 1980, 1982, 1995) și în alte orașe din țară.

A participat cu lucrări la expoziții de grup, la Galeriile Cupola Iași – 1985, Alfa Piatra-Neamț – 1987, Târgu Mureș – 1987, București – Galeriile municipale – 1986, Bienala „Lascăr Vorel“ 1997, 2007.

Are numeroase lucrări în colecții de stat și particulare din România, SUA, Suedia, Spania, Franța.

S-a stins din viață prematur, la 9 aprilie 2008, răpus de o boală nemiloasă la doar 59 de ani.

PUBLICITATE