NEAMȚ: DSP: 33 cazuri de gripă într-o săptămână. 6 cazuri, la copii sub 14 ani

In saptamana 28 ianuarie – 3 februarie 2019 de supraveghere epidemiologica numărul total de cazuri de infecții respiratorii acute ( IACRS) a fost de 3395, cu un numar de 81 internari, marcand  o tendinta crestere  față de cel înregistrat în săptămâna precedentă (2436 cazuri cu 65  bolnavi internati) cu 15,8% mai mare decat cel notificat in aceeasi perioada a sezonului 2017-2018 (1973 cazuri).

ARTICOLUL CONTINUĂ DUPĂ ANUNȚUL DE MAI JOS

Numarul de pneumonii raportate, in crestere, a fost de 693 cu un numar de 120 internari (fata de 573 cu 134 internari saptamana precedenta). Din analiza pe grupe de varsta se constata ca, ratele de incidenta cele mai crescute pentru IACRS si pneumonie se inregistreaza la grupele de varsta 0-1 ani, 2-4 ani și peste 65 ani.

Activitatea gripala a avut un trend crescator, a evoluat cu intensitate medie, cu aparitia de cazuri sporadice in judetul Neamt. S-au  inregistrat 33 cazuri  de gripa: 1 caz la grupa de varsta 0-1 an (internat in spital), 3 cazuri la grupa de varsta 2-4 ani (izolate la domiciliu), 2 cazuri la grupa de varsta 5-14 ani, 13 cazuri la grupa de varsta 15-49 ani, 5 cazuri la grupa de varsta  50-64 ani, 9 la grupa de varsta de peste 65 ani.

Un numar de 21 cazuri de gripa au fost internate in Spitalul Judetean de Urgenta P. Neamt, 3 cazuri in Spitalul Municipal de Urgenta Roman si 1 caz in Spitalul Orasenesc Tg.Neamt, cu forme medii de boala.

Precizam  faptul ca in acest sezon de supraveghere epidemiologica a infectiilor respiratorii acute, pneumoniilor si  gripei s-au raportat pe teritoriul judetului un numar de 83 cazuri clinice compatibile cu diagnosticul de gripa, cu forme usoare si medii de boala.

In saptamana precedenta s-au recoltat 1 proba pentru cazurile clinice compatibile cu  diagnosticul de gripa care a fost trimis la Institutul Cantacuzino Bucuresti pentru confirmare. Din probele trimise in saptamanile anterioare  s-au confirmat pana in prezent 3 probe (2 probe cu  virus gripal AH1 respectiv 1 proba cu  virus gripal AH3).

În sezonul gripal 2018-2019 s-au administrat 34.782 doze de vaccin antigripal, cu vaccin distribuit gratuit  de catre  Ministerul Sănătății. In cabinetele medicilor de familie mai sunt 18 de doze de vaccin gripal.  S-a solicitat Ministerului Sănătății o suplimentare de 3058 de doze.

Datorită creşterii numărului de infecţii respiratorii acute şi declarării  epidemiei de  gripa facem apel către populație pentru aplicarea cu rigurozitate a recomandărilor specialiștilor pentru evitarea îmbolnăvirilor și a răspândirii virusului gripal:

 • consultarea medicului de familie pentru simptome care sugerează gripa și care poate stabili o eventuală indicație pentru spitalizare;
 • izolarea voluntară la domiciliu a persoanelor care prezintă simptomatologie asemănătoare gripei;
 • evitarea aglomeraţiilor;
 • evitarea contactului cu persoanele bolnave;
 • păstrarea distanţei (cel puţin 1 metru) faţă de persoanele bolnave care tuşesc sau strănută;
 • respectarea etichetei tusei si strănutului (utilizarea de batiste de unică utilizare sau tuse/strănut la nivelul părții interne a articulației cotului, aruncarea batistelor de unică folosinţă la coşul de gunoi după utilizare);
 • spălarea frecventă, cu apă caldă şi săpun, a mâinilor după ce strănutăm, tuşim, ne suflăm nasul şi înainte de a mânca, în vederea reducerii răspândirii virusului;
 • creşterea rezistenţei generale a organismului prin consumul alimentelor bogate în vitamina C (fructe, legume);
 • aerisirea încăperilor (săli de clasă, dormitoare);
 • îmbrăcăminte corespunzătoare sezonului;
 • evitarea staţionării în frig timp îndelungat;
 • purtarea echipamentului de protecție adecvat (măști, mânuși, halate) de către vizitatori şi personalul medical;
 • triajul epidemiologic zilnic in orice tip de colectivitate, inclusiv pentru personalul medico- sanitar şi auxiliar, cu scoaterea temporară din colectivitate a celor depistaţi cu simptomatologie respiratorie;
 • continuarea vaccinării antigripale.

Avertizăm populația că antibioticele nu se utilizează în cazul gripei și recomandăm evitarea automedicației.

În cazul apariției simptomelor de boală, se recomandă prezentarea la medicul de familie, în vederea diagnosticării și instituirii tratamentului corect.

PUBLICITATE