NEAMȚ: Drumarii explică situația podului de la Preluca și îi mulțumesc lui Ionel Arsene

Având în vedere articolele apărute în presa nemțeană în ultima perioadă, privind unele promisiuni neonorate de către drumarii DRDP Iași, ținem să precizăm următoarele:

ARTICOLUL CONTINUĂ DUPĂ ANUNȚUL DE MAI JOS

În perioada 2013-2018, drumurile naționale de pe raza județului Neamț au cunoscut o îmbunătățire semnificativă. Am intervenit cu lucrări de așternere covoarelor asfaltice care asigură rugozitatea, planeitatea, siguranța în trafic și confortul participanților la trafic, lucrări care nu au mai fost executate în ultimii 40-50 de ani, pe următoarele sectoare:

DN 15D, Piatra Neamț – Roman – limită jud. Vaslui
DN 12C, Bicaz – limită jud. Harghita
DN 17B, Poiana Largului – Broșteni
DN 15B, zona Petru Vodă
DN 15B, Tg. Neamț – Timișești (inclusiv orașul Tg. Neamț)
DN 15C, Tg. Neamț – Oglinzi

Din cauză că procedura de licitație pentru un Acord -cadru pe trei ani, ce prevede așternerea a încă 200 km de covoare asfaltice, se află în faza contestațiilor, nu am putut interveni pe DN 15, Bicaz – Piatra Neamț – Buhuși, urmând ca imediat ce vom putea să semnăm contractul să intervenim și pe aceste tronsoane.

Pe tronsonul DN 15, Poiana Largului – Bicaz, avem un număr de 18 puncte cu calamități, care au fost evaluate și scoase la licitație, dar, deși avem prevăzute resurse financiare, niciun constructor nu și-a manifestat interesul pentru a contractarea lucrărilor. În continuare, facem eforturi pentru găsirea unui constructor li demararea lucrărilor. Menționăm că întreg drumul DN 15, sectorul Poiana Largului – Piatra Neamț , este un drum național cuprins în programul de modernizare al DRDP Iași.

De asemenea, în anul 2015 am reușit să modernizăm podul de la intrarea în orașul Bicaz, printr-o soluție unică în România. Concret, a fost folosită tehnologia consolidării structurii de rezistență cu materiale compozite pe bază de fibre de carbon.  

Referitor la podul de pe DN 15, km 302+570, peste pârâul Secu, în localitatea Vaduri (jud. Neamț), lucrările au început pe 11 iunie 2018, după ce, în prealabil, am mai derulat trei proceduri de achiziții, dar tot fără constructori înscriși. În urma constatării unor puternice degradări la talpa inferioară a grinzii principale din amonte. Expertiza tehnică a indicat, printre altele, o distrugere în proporție de 40% a armăturii de rezistență la grinda principală amonte, cauzată în principal de loviri repetate de către autocamioanele care circulă pe sub pod, pe un drum de serviciu aflat în administrarea autorităților locale.

După începerea lucrărilor, în urma înlăturării straturilor de mixturi asfaltice de pe calea podului, Inspectoratul de Stat în Construcții (ISC) a solicitat încercări și teste suplimentare ale materialelor. Ca urmare a verificărilor de laborator, s-a constatat că betonul din consola de trotuar, deși are rezistența corespunzătoare normelor în vigoare la data construcției podului, nu mai poate fi menținut în lucrare din cauza celorlalte caracteristici fizico-chimice (fisuri verticale și orizontale) și, în consecință, va fi demontată consola de trotuar pe toată lungimea podului.

Din această cauză, ISC a solicitat modificarea soluției inițiale ce a fost asumată de proiectant și expert. Acest lucru conduce la modificarea proiectului și la prelungirea duratei de execuție. Documentația tehnică a fost deja revizuită, constructorul fiind înștiințat că poate intra să continuie lucrările.

La acest moment, circulația la obiectivul menționat se desfășoară conform legislației și normativelor aferente efectuării lucrărilor de reparații, cu restricțiile și semnalizarea rutieră de rigoare. Vorbim despre o situație ce nu a putut fi prevăzută inițial, dată fiind profunzimea degradărilor. Din acest motiv, solicităm înțelegere din partea tuturor participanților la trafic, asigurându-i că în cel mai scurt timp podul de la Vaduri va fi redeschis circulației în condiții de siguranță.

Deși DRDP Iași nu face decât politica drumurilor, trebuie să mulțumim autorităților nemțene și în mod special dlui președinte al Consiliului Județean Neamț Ionel Arsene, pentru sprijinul și interesul deosebit arătate pe parcursul lucrărilor, sprijin pe care l-am considera necesar din partea tuturor politicienilor interesați de infrastructura rutieră a județului Neamț.

Comunicat DRDP Iași
PUBLICITATE