Neamț: Din nou, la furat de trufe. Doi tineri prinși de polițiști

Doi tineri, de 28 şi 21 de ani, recoltau trufe fără să deţină autorizaţie, cu ajutorul a trei câini dresaţi din rasa Lagotto Romangnolo. – informează IPJ Neamț

ARTICOLUL CONTINUĂ DUPĂ ANUNȚUL DE MAI JOS

La data de 23 iulie, poliţiştii din cadrul Secţiei de Poliţie Rurală Sagna împreună cu lucrători din cadrul Ocolului Silvic Roman, au acţionat pe linia respectării prevederilor Legii nr. 171/2010 R.

Astfel, în ’’Poiana Ţepăriei’’, din Stăniţă, aflată în administrarea Ocolului Silvic Roman, au fost depistaţi doi tineri, de 28 şi 21 de ani, ambii din Oniceni, care recoltau trufe, fără să deţină autorizaţie, cu ajutorul a trei câini dresaţi din rasa Lagotto Romangnolo.

Poliţiştii au găsit asupra acestora 1,4 kg trufe negre, care au fost confiscate şi predate lucrătorilor silvici.

Cei doi tineri au fost sancţionaţi contravenţional de poliţişti, conform prevederilor Legii nr. 171/2010 cu 5000 de lei amendă.

Reamintim că în ultima perioadă, patru persoane au fost prinse de polițiști în timp ce culegeau „diamantele pământului”. Este vorba despre un bărbat de 36 de ani, din Oniceni, care recolta trufe fără să deţină autorizaţie, cu ajutorul a doi câini dresaţi (vezi articolul – AICI), un tânăr de 28 de ani, tot din Oniceni, prins în urmă cu două săptămâni (vezi articolul – AICI) și doi bărbați de 42 şi 35 de ani, prinși recoltând trufe fără autorizaţie, cu ajutorul a şase câini dresaţi, la începutul lunii (vezi articolul – AICI)

Aducem în atenție opiniei publice prevederile art. 17, lit. c, din Legea nr. 171/2010 privind stabilirea și sancționarea contravențiilor silvice, conform căreia constituie contravenție și se sancționează cu amendă de la 2.000 până la 5.000 recoltarea din fondul forestier național a produselor nelemnoase specifice (trufe), fără acordul proprietarului și/sau a ocolului silvic care asigură administrarea pădurii. 

Totodată, în conformitate cu art. 58, alin. (5), din Legea 46/2008R  recoltarea și/sau achiziționarea produselor nelemnoase specifice fondului forestier național se fac/se face pe baza autorizațiilor emise de ocolul silvic care asigură administrarea sau serviciile silvice, conform instrucțiunilor aprobate prin ordin al autorității publice centrale care răspunde de silvicultura, precum și pe baza autorizației de recoltare/achiziționare emise de autoritatea competentă pentru protecția mediului.

 În cazul fondului forestier care nu se afla în administrarea unui ocol silvic, autorizațiile prevăzute la alin. (5) se vor emite doar în baza acordului scris al proprietarului fondului forestier.

PUBLICITATE