Lipsa de personal și salariile mai mici ca în alte instituții publice sunt principalele motive pentru care comisarii Gărzii de Mediu Neamț nu pot efectua toate controalele necesare în județ. Folosindu-se de acest minus și cunoscând faptul că nu se lucrează în weekend, agenții economici profită și fac deversări ilegale.
”Controale facem, dar în limita posibilităților. Agenții economici știu că nu lucrăm sâmbăta și duminica și atunci se fac deversări ilegale. Fac toate pensiunile și mânăstirile chiar. Scot furtunul din fosă și îl dă pe șanț, pe pârâu sau chiar pe terenuri agricole. Suntem prea puțini oameni care nu lucrăm sâmbăta și duminica, nu este reglementat în niciun fel. Noi facem o permanență care nu este reglementată legal. Adică, comisarul care este de permanență are un telefon la el, ne corelăm cu ISU și cu celelalte instituții, dar trebuie să vină de acasă și se pierd timpi. Ar fi de dorit să fie un serviciu de permanență”, a declarat Iftimie Petrariu, Comisar Șef Garda de Mediu Neamț.
Mai mult decât atât, din cei 15 angajați ai Gărzii de Mediu, doi sunt în concediu medical pe perioadă lungă, iar consilierul juridic a plecat la o altă instituție pe un salariu mai mare.
La noi consilierul juridic avea 2 800 lei, la APIA unde este acum are 5 600 lei. Noi avem salariile cam jumătate față de ceilalți funcționari publici. Problema fundamentală a Gărzii de Mediu este resursa umană. Trebuie să crească și numărul comisarilor, dar și salarizarea. Am scos posturi la concurs și nu vine nimeni. A venit un consilier juridic de la Primăria Piatra-Neamț. Are acolo 4 800 lei, la noi ar fi avut 2 600 lei. A renunțat, a adăugat Iftimie Petrariu, Comisar Șef Garda de Mediu Neamț.
Comisarii Gărzii de Mediu Neamț trebuie să controleze cu prioritate instituțiile mari, agenții economici cu risc de poluare mare și atunci se concentrează pe aceste verificări, astfel nu le mai rămâne timp și pentru controalele la agenții mai mici, așa că, liber la deversări ilegale.
”Este necesară modificarea legii de funcționare a Gărzii de Mediu. După aprecierea mea, în județul Neamț, conform angajamentelor pe care le-am luat în 2005 în capitolul Mediu, pentru aderare, ar fi necesare în jur de 15 000, ori noi facem în jur de o mie, o mie și ceva, ca să vedeți unde suntem. Asta din cauza numărului mic de comisari. Eu cred că ar trebui o modificare a legii de funcționare a Gărzii de Mediu, mărit numărul comisarilor. Făcute și două echipe care să lucreze alternativ, pe permanență, sâmbăta, duminica și sărbătorile religioase”, a mai spus Iftimie Petrariu , Comisar Șef Garda de Mediu Neamț.