NEAMȚ: Declarație șoc după ce județul Neamț a pierdut Cheile Bicazului în primă instanță

Articolul continuă după anunț

Declarație șoc după decizia Tribunalului Prahova în ce privește disputa teritorială asupra zonei Cheile Bicazului.

După ce județul Neamț a pierdut în primă instanță, primarul comune Bicaz Chei a declarat pentru ziarbicaz.ro că nu există interes de la conducerea județului Neamț iar dacă nu se luptă nimeni pentru ei fac referendum și trec cu totul la Harghita.

Dacă atât interes există de la Centrul Județului Neamț, poate trecem cu totul la Harghita, facem un Referendum.

Dacă jumătate din proprietăți ni le iau cu japca, mergem cu totul, nu putem să pierdem 5000-6000 hectare din 10 câte sunt acolo.

Dacă legea nu se respectă, nu mai suntem agreați de Neamț, nu se luptă nimeni pentru noi, suntem cam singurii care ne-am luptat cu toate procesele pe care le-am avut până acum cu Harghita și am avut, slavă Domnului, o grămadă, când au intervenit mai marii noștri, interes maxim pentru proces… dar o s-o luăm pe cont propriu și vă promit că nu o să rămână așa, 99,9% avem dreptate și vom câștiga procesul.” – a declarat primarul comunei Bicaz Chei, Gheorghe Oniga, pentru sursa citată.

Reamintim că zona este revendicată atât de județul Neamț, cât și de Harghita, iar o primă decizie a procesului strămutat în 2013 la Tribunalul Prahova a fost dată zilele trecute.

Judecătorii prahoveni s-au pronunțat în favoare autorităţilor din Harghita:

Anulează procesul-verbal avînd ca obiect stabilirea traseului hotarului administrativ, emis în anul 1998. Stabileşte linia de hotar dintre teritoriul administrativ al oraşului Gheorgheni şi teritoriul administrativ al comunei Bicaz-Chei, astfel: DN 12 Gheorgheni (DN 1) – Lacul Roşu – limita Jud. Neamţ 0 + 000 32 + 32,000 Km., conform Hotărîrii nr. 540/2000 din 22/06/2000“, se arată în soluţia pe scurt a instanţei.

Borboly Csaba, preşedintele CJ Harghita, a reacţionat imediat după aflarea deciziei, proclamînd victoria:

Am cîştigat! După aproape 10 ani de litigii, se soluţionează o dispută la graniţă. strîmtorii Békás (Cheile Bicazului, n.r.) de către judeţul Neamţ nu a fost tolerată de Consiliul judeţean Harghita“, a susţinut şeful CJ Harghita printr-o postare (video) din Facebook, şi pe blogul său. – notează Monitorul

Astfel, potrivit primei decizii a intanței, Cheile Bicazului aparţin în totalitate de judeţul Harghita: adică, de la Gheorgheni mergând spre Neamţ o distanţă de 32 de kilometri, trecând de staţiunea Lacu Roşu, şi coborând serpentinele spre comuna Bicaz Chei.

Sentința nu este definitivă iar instituţiile din Neamţ o pot ataca.