NEAMȚ: Coronavirus – Situația în județul Neamț la data de 25 februarie

În data de 24 februarie a.c, ora 20.00, în Sala „Mihail Sadoveanu” a Palatului Administrativ a fost convocat din ordinul Ministrului Afacerilor Interne – Ioan Marcel Vela, Comitetului Național pentru Situații de Urgență, la nivelul județului Neamț instituindu-se Comitetul Județean pentru Situații de Urgență.

La nivelul judeţului Neamţ, în urma analizării locaţiilor care pot întruni condiţii pentru carantinarea persoanelor cu suspiciune de a fi infectate, s-au stabilit câteva locaţii corespunzătoare cu un total de 66 de locuri.

ARTICOLUL CONTINUĂ DUPĂ ANUNȚUL DE MAI JOS

Protecția locațiilor de bază se va asigura, în principal, de către structurile poliției locale și, în completare,  de către Inspectoratul Județean de Jandarmi Neamț și de către Inspectoratul Județean de Poliție Neamț, prin misiuni de patrulare și intervenție.

De asemenea, s-a stabilit în cadrul Comitetului Județean pentru Situații de Urgență o voce unică pentru comunicarea cu presa, cetățenii, medicii de familie, UPU/CPU ce va fi asigurată de către Direcția de Sănătate Pubică Neamț.

Acțiunile specifice de prevenire și intervenție pentru situația potențial generatoare determinată de factorul de risc epidemiologic actual, în contextul cetățenilor care vin din zonele afectate de virusul coronavirus covid-19 se gestionează sub autoritatea Direcției de Sănătate Publică Neamț.

S-a stabilit în sarcina unităților administrativ teritoriale, prin intermediul primarilor și al consiliilor locale,  care au pe raza teritorială centrele de carantinare, să asigure din fonduri proprii contravaloarea cheltuielilor cu masa și apa de consum, a persoanelor aflate în carantină.

S-a stabilit în grija Direcției de Sănătate Publică Neamț să asigure persoane instruite și cu echipamente de protecție, care să mențină relația cu persoanele aflate în carantină, în vederea alocării normei de hrană și apă potabilă, în fiecare zi.

S-a stabilit în grija Direcției de Sănătate Publică Neamț punerea la dispoziție a echipamentelor de protecție respectiv  măști, combinezoane, mănuși, pentru persoanele care intră în contact cu cei aflați în carantină și respectiv în izolare voluntară.

S-a stabilit în sarcina unităților administrativ teritoriale, prin intermediul primarilor și al consiliilor locale,  care au pe raza teritorială persoane cu domiciliu de rezidență sau flotante, aflate în izolare voluntară, să asigure din fonduri proprii contravaloarea cheltuielilor cu masa și apa de consum. 

În sarcina Inspectoratului Județean de Poliție Neamț s-au stabilit măsurile, conforme legislației în vigoare, în cazul persoanelor care nu respectă perioada și locația de autoizolare și respectiv de carantină. 

Sunt identificate pe raza județului Neamț  5 persoane venite din China Continentală aflate în izolare voluntară, din  care 2 pe raza municipiului Roman, respectiv 3 persoane pe raza orașului Roznov.

Din datele aflate la dispoziția structurilor abilitate, respectiv Inspectoratul de Poliție Județean Neamț, există indicii că persoanele de naționalitate chineză aflate în izolare benevolă pe raza orașului Roznov, începând cu data de 12.02.2020 până la data de 26.02.2020  nu au respectat intervalul de izolare de 14 zile, fiind surprinse la muncă, în magazinul din centrul orașului. 

În cazul de față se fac cercetări în condițiile art. 352 Cod Penal, sub aspectul săvârșirii infracțiunii de nerespectare a măsurilor privitoare la prevenirea sau combaterea bolilor infecto-contagioase.

În continuare, în seara zilei de 24 februarie a.c au fost preluate un număr de 4 persoane  și conduse de către lucrători ai Direcției de Sănătate Publică Neamț în vederea carantinării pentru o perioadă de 14 zile. Conform informațiilor, aceste persoane au plecat spre România din localitatea Maleo provincia Lodi regiunea Lombardia cu un autoturism personal, în data de 22 februarie a.c ajungând la destinație în ziua de 23 februarie a.c. 

Aceste persoane sunt monitorizate de către Direcția de Sănătate Publică Neamț, inclusiv persoanele cu care au intrat în contact, respectiv membrii ai familiilor, se vor afla în izolare voluntară la domiciliu, sub supravegherea Direcției de Sănătate Publică Neamț.

Există din informațiile Direcției de Sănătate Publică Neamț un număr de aproximativ 10 persoane care au sosit în România în ultima perioadă din zone de proximitate a celor 12 localități din Italia, aflate în carantină. Măsurile față de aceste persoane sunt autoizolarea la domiciliu sub supravegherea Direcției de Sănătate Publică Neamț.

Lista zonelor cu transmitere comunitară extinsă Covid-19 actualizată la 24 februarie 2020 este China Continentală, Provincia Lombardia, Regiunea Veneto cu localitățile Vo’Euganeo, Codongo, Castiglione, D’Adda, Casalpusterlengo, Fombio, Maleo, Somaglia, Bertonico, Terranova dei Passerini, Castelgerundo și San Fiorano și Regiunea Piemonte cu localitatea Cumiana. 

Din datele oficiale nicio persoană de pe teritoriul județului Neamț nu este infestată cu coronavirus.

PUBLICITATE