NEAMȚ: Continuă campania de testare a hepatitei C

Campania gratuita de testare „Hepatita C se poate vindeca”, demarata in judetele Bacau si Neamt, va continua pana la data de 15 februarie.

ARTICOLUL CONTINUĂ DUPĂ ANUNȚUL DE MAI JOS

Incepand cu luna noiembrie 2018, Asociatia Echitate in Sanatate a demarat una dintre cele mai mari campanii gratuite de testare pentru depistarea persoanelor purtatoare de virus hepatitic C. Pana la data de 15 februarie 2019, vor fi testate peste 100.000 de persoane cu varsta de peste 18 ani din judetele Neamt si Bacau, oferindu-le astfel sansa de vindecare pacientilor depistati in aceste zone.

Testarea, singura metoda eficienta de a depista la timp si a vindeca Hepatita C.

Romania ocupa primul loc in Europa la numarul total de cazuri de hepatita C, conform datelor de prevalenta raportate de Organizatia Mondiala a Sanatatii.

Din fericire, in tara noastra sunt disponibile astazi trei scheme de tratament care ofera sansa de vindecare pentru pacientii cu hepatita C, cu stadiul de fibroza F1, F2, F3 si F4 , ciroza decompensată/compensată și pacienților cu insuficiență renală cronică aflaţi în dializă.

Sanse de vindecare pentru pacientii cu Hepatita C

Tratamentele actuale au o șansa de vindecare virusologică de peste 90%, aici fiind incluși si pacienții cu diverse comorbidități, diverse genotipuri virale sau cu ciroza hepatica in forme avansate. La pacienții diagnosticati cu hepatita cronica cu virus C, fără comorbidități deosebite, vindecarea virusologică apare la peste 95% dintre pacienți” a declarat asist. univ. dr. Lazar Stefan, sef Sectie Boli Infectioase, Spitalul Clinic de Boli Infecțioase și Tropicale „Dr. Victor Babes”.

Insa, din pacate, foarte putini dintre cei infectati cu virusul hepatitic C (VHC) stiu ca sufera de aceasta afectiune pentru a se trata. In lipsa unui screening la nivel national, hepatita C este depistata rar si intamplator de catre medicii specialisti.

In peste 70% din cazuri infectia acuta nu prezinta simptome, motiv pentru care specialistii au mai denumit Hepatita C si „ucigasul tacut”. Un numar foarte ridicat dintre cei infectati cu VHC dezvolta de-a lungul timpului ciroza hepatica sau cancer hepatic.

In lipsa unor campanii de testare, cazurile celor infectati sunt diagnosticate rar si intamplator de catre medicii specialisti.

La nivelul CJAS Neamț există trei spitale publice în care pacienții pot fi monitorizați, cu specialiști de gastroenterologie și de boli infecțioase: în Piatra Neamț, la Târgu Neamț și Roman. Conform legislației în vigoare noi asigurăm atât costurile investigațiilor pacienților care sunt depistați cu Hepatita C, cât și costurile ulterioare necesare terapiei„, a declarat Elena Harpa, președinte CJAS Neamț.

De la 1 septembrie 2018 este încheiat un nou contract cost-volum-rezultat unde sunt incluse, pe lângă cele 11 centre universitare existente, și centrele de la Pitești și Bacău. Acest lucru vine în sprijinul asiguraților noștri, ai CJAS Bacău, care nu vor mai merge pentru tratatment la Iași, la Galați sau la București. Prin acest contract sunt tratabili acum și bolnavii care au fibroză F1, deci se coboară foarte mult gradul de fibroză ca și criteriu de eligibilitate a pacienților„, a declarat ec. Ion-Marius Savin, președinte-director general la Casa Judeţeană de Asigurări de Sănătate Bacău.

Campania se deruleaza prin cabinetele a peste 100 de medici de familie, carora le-au fost distribuite cu titlu gratuit testele și materialele consumabile necesare efectuării testării împreună cu materiale informative despre modalitățile de transmitere a virusului hepatitic C, precum și a riscurilor nediagnosticării și tratării la timp a persoanelor infectate.

Sunt foarte mulți pacienți infectați cu Hepatita C și ne temem că nu-i vom descoperi pe toți. Din acest motiv este foarte important să ne ajutați să-i identificăm și chiar să facem o listă de așteptare, astfel încât să poată fi toţi trataţi„, a explicat prof. dr. Anca Trifan, președinte Societatea Română de Gastroenterologie și Hepatologie, în cadrul evenimentului de lansare a campaniei la Piatra Neamț.

Aproximativ de 3 din 4 pacienţi infectaţi cu VHC dezvoltă hepatita C cronică, iar perioada de incubatie poate dura 3-6 luni. In cadrul acestei campanii, pentru diagnosticarea hepatitei C se realizeaza testarea preliminara de indentificare a anticorpilor VHC. In cazul in care, in urma testarii realizate la medicul de familie se obtine un rezutat pozitiv, pacientul va fi directionat catre medicul specialist, gastroenterolog sau infectionist, care va continua investigatiile pentru a stabili incarcatura virala si tratamentul potrivit.

Hepatita C se transmite prin instrumente medicale neigienizate, efectuarea tatuajelor, piercingurilor fara igienizare corespunzatoare, utilizarea la comun a obiectelor de igiena personala ( lama de ras, periuta de dinti etc) si mai rar pe cale sexuala.

De asemenea, e bine de ştiut că hepatita C NU se transmite pe cale aeriană (strănut, tuse etc.), prin îmbrăţişare, sărut sau atingere şi nici prin înţepăturile insectelor.

PUBLICITATE