NEAMȚ: Condamnări în dosarul examenelor de la Școala Sanitară Postliceală Piatra-Neamț

La sfârșitul lunii trecute, Curtea de Apel Bacău a pronunțat Hotarârea definitivă într-un dosar penal privind fraude la Şcoala Postliceală Sanitară Piatra Neamţ.

Astfel, a dispus condamnarea unui număr total de 13 inculpați, dintre care 11 inculpați, Burculeț Corina ElenaCroitoru DanielaGhiniţă EugeniaIancu Adriana NicoletaManuc Loredana SimonaMunteanu DoinaNeagoş ElenaPătrăcescu ManuelaTimofte Ana Mihaela și Văileanu Doina IulianaStoti ( fostă Țapu Rusu) Crina, cercetați pentru săvârşirea infracţiunii de fals material în înscrisuri oficiale, la pedepse de plată a unor amenzi cuprinse între 3000 și 5000 de lei și atragea atenţiei acestora asupra dispoziţiilor art. 63/1 vechiul Cod penal privind înlocuirea pedepsei amenzii cu pedeapsa închisorii.

ARTICOLUL CONTINUĂ DUPĂ ANUNȚUL DE MAI JOS

Totodată, față de Căruntu Veronica, instanța de judecată a dispus condamnarea, pentru săvârşirea infracţiunii de cumpărare de influenţă, la pedeapsa de 1 an închisoare cu suspendare.

De asemenea, Cosma Iuliana a fost condamnată, pentru săvârşirea infracţiunii de complicitate la dare de mită, la 4000 lei amendă penală și pentru săvârşirea infracţiunii de cumpărare de influenţă, la pedeapsa de 6 luni închisoare cu suspendare.

În aceeași cauză, instanța a achitat 77 de inculpaţii (elevi) pentru săvârşirea infracţiunii de cumpărare de influenţă și a aplicat inculpaţilor amenda administrativă de 1000 lei.

De asemenea, a admis apelurile declarate de 8 apelanţi (elevi) şi a dispus trimiterea cauzei spre rejudecare la Tribunalul Neamţ, în ceea ce priveşte anularea înscrisurilor (lucrări tip grilă) având ca titulari apelanţii.

Dosarul a fost inițiat în anul 2013, de Direcția Generală Anticorupție – Serviciul Județean Anticorupție Neamț și a avut 96 de inculpați, profesori de la Şcoala Postliceală Sanitară Piatra Neamţ, (printre care şi medici) şi elevi, aceștia fiind cei care au oferit sume de bani pentru a deveni asistenţi medicali.

Astfel, la data de 12.08.2013 – dată la care avea loc prima probă a examenului de absolvire, lucrătorii din cadrul D.G.A. – Serviciul Judeţean Neamţ au fost sesizaţi despre faptul că, în perioada 12 – 21 august, are loc examenul de absolvire, pentru specializarea asistent medical generalist, promoţia 2013, ocazie cu care candidații strâng sume consistente de bani pentru facilitarea promovării acestui examen.

Sesizarea a fost înaintată Parchetului de pe lângă Tribunalul Neamţ unde a fost înregistrat dosar penal.

Ulterior, la prezenta cauză, au mai fost conexate un număr de 10 dosare penale inițiate urmare a unor sesizări din oficiu ale procurorului de caz sau ale unor lucrători din cadrul SJA Neamț, fie în urma unor denunțuri formulate de elevi candidați sau membri din comisia de examinare.

Din cercetări s-a stabilit faptul că, cu ocazia organizării și desfășurării examenului de absolvire, pentru specializarea asistent medical generalist, promoţia 2013, care s-a desfășurat în perioada 12 – 21.08.2013, în incinta sediului Școlii Postliceale Sanitare Piatra Neamț, absolvenţii – candidații din cadrul a trei școli postliceale au strâns sume de bani cuprinse între 500 – 1000 lei, ce urmau a fi remise prin intermediari  membrilor comisiei de examinare în vederea facilitării promovării examenului.

Din extinderea cercetărilor s-a mai stabilit că o mare parte din membrii comisiei de examinare, la cea de-a doua probă, constând în testul grilă, din data de 16.08.2013, a procedat la adăugarea de răspunsuri corecte pe lucrările candidaților, în scopul facilitării promovării examenului.

Metodele infracționale folosite au fost:

  • colectarea unor sume de bani, pe clase, de către un lider formal sau informal, ce urmau a fi remise membrilor Comisiei de examinare, în vederea înlesnirii promovării examenului;
  • punerea la dispoziție, de către membrii Comisiei, a subiectelor și rezultatelor corecte din cadrul formularelor tipizate (grilă) utilizate la proba scrisă, precum și cele din cadrul susținerii probei orale
  • încercuirea de către membrii Comisiei de examinare a răspunsurilor de pe formularul grilă (elevii lăsau loc liber în completarea grilei de examen, iar cadrele din Comisia de examinare, prin folosirea unor instrumente de scris asemănătoare cu al candidatului, încercuiau răspunsul corect la respectivele întrebări de examen).
PUBLICITATE