NEAMȚ: Condamnări definitive în dosarul finanțării ilegale a FC Ceahlăul

Cinci „personalități” ce au ocupat, acum câțiva ani, funcţii foarte importante în conducerea Consiliului Judeţean şi a Primăriei municipiului Piatra-Neamţ, au fost condamnate definitiv la Curtea de Apel Bacău, pentru finanţarea ilegală a clubului de fotbal Ceahlăul.

Este vorba despre fostul președinte al Consiliului Județean Neamț, Vasile Pruteanu, alături de Ana Monda ( fost viceprimar de Piatra-Neamț), Mihaela Ignatovici Lazăr (fost secretar general al județului), Cristina Mititelu (fost director a compartimentului juridic din CJ) și Vasile Vișan (fost secretar al Primăriei Piatra-Neamț).

ARTICOLUL CONTINUĂ DUPĂ ANUNȚUL DE MAI JOS

Inițial, ei au fost condamnați (cu suspendare) de Tribunalul Neamț la:

  • Vasile Pruteanu a fost condamnat la 2 (doi) ani şi 6 (şase) luni închisoare pentru săvârşirea infracţiunii de abuz în serviciu în formă calificată
  • Cristina Mititelu – 2 (doi) ani şi 6 (şase) luni închisoare pentru săvârşirea infracţiunii de abuz în serviciu în formă calificată
  • Mihaela Ignatovici Lazăr – 2 (doi) ani şi 6 (şase) luni închisoare pentru săvârşirea infracţiunii de abuz în serviciu în formă calificată
  • Ana Monda – 3 (trei) ani închisoare pentru săvârşirea a două infracţiuni de abuz în serviciu
  • Vasile Vișan – 3 (trei) ani închisoare pentru săvârşirea a două infracţiuni de abuz în serviciu

Magistrații Curții de Apel Bacău au admis doar două apeuri prin care s-a schimbat încadrarea juridică a inculpaților, însă decizia instanţei de fond a rămas neschimbată. (decizia instanței AICI)  

În rechizitoriul întocmit, procurorii au reținut următoarea stare de fapt:

În cursul anului 2008, inculpatul Pruteanu Vasile, în calitatea menționată mai sus, în îndeplinirea atribuțiunilor de serviciu și cu încălcarea prevederilor legale, a întocmit și semnat mai multe documente având ca obiect aprobarea asocierii dintre Consiliul Județean (CJ) Neamț și o societate comercială ce deținea o echipă de fotbal, în vederea finanțării și realizării în comun a unor activități de interes județean.

În același context, inculpații Mititelu Cristina și Ignatovici Lazăr-Mihaela au întocmit și semnat documente, care în final toate au determinat adoptarea unei hotărâri prin care s-a aprobat încheierea, cu încălcarea prevederilor legale, a unui contract de asociere între CJ Neamț și societatea respectivă.

Contractul s-a încheiat pe o durată de 5 ani și prevedea printre altele alocarea sumei de 108.000 lei/lună până la 31.12.2008 și 90.000 lei/lună începând cu 01.01.2009 în vederea sprijinirii echipei de fotbal.

Prin aceste demersuri s-a cauzat o pagubă CJ Neamț în sumă de 5.416.097,62 lei, reprezentând totalul sumelor de bani transferate societății respective, în perioada 12.09.2008 – 31.12.2013, în baza contractului de asociere.

Într-un context asemănător și în același scop, în cursul anilor 2008 și 2010, inculpații Monda Ana și Vișan Vasile, în calitățile menționate mai sus, au întocmit și semnat mai multe documente care au stat la baza adoptării unor hotărâri ale Consiliului Local prin care s-a aprobat încheierea, cu încălcarea prevederilor legale, tot pe 5 ani a două contracte de asociere între Consiliul Local Piatra Neamț și aceeași societate comercială.

Prin aceste demersuri s-a cauzat o pagubă Primăriei Piatra Neamț în sumă totală de 5.495.000 lei, reprezentând totalul sumelor de bani transferate societății respective, în perioada 12.09.2008 – 31.12.2013, în baza contractului de asociere.

Consiliul Județean Neamț și Consiliul Local Piatra Neamț s-au constituit părți civile în procesul penal cu sumele de 5.416.097,62 lei respectiv 5.495.000 lei.

În cauză s-a dispus instituirea sechestrului asigurător asupra mai multor bunuri imobile ce aparțin inculpaților Pruteanu Vasile, Mititelu Cristina, Vișan Vasile și Monda Ana.

De asemenea, s-a mai dispus poprirea de către Casa Națională de Pensii Publice – Neamț, a veniturilor inculpatei Ignatovici Lazăr-Mihaela, în limitele prevăzute de lege, respectiv o treime din venitul lunar net, până la concurența sumei de 5.416.097,62 lei.

PUBLICITATE