NEAMȚ: Complexul Muzeal Județean Neamț participă la o prestigioasă expoziție cu o nouă titulatură

Muzeul Național de Istorie a României și Institutul Cultural Român anunță deschiderea expoziției „Originile Europei. Civilizații preistorice între Carpați și Dunărea de Jos“, cea de-a doua expoziție cu tematică arheologică organizată în cadrul Festivalului Internațional de Arte EUROPALIA

    Peste 450 de bunuri culturale și seturi de artefacte arheologice acoperind o perioadă de aproape cinci milenii, obiecte preistorice descoperite pe teritoriul actual al României prin cerectări arheologice mai vechi sau mai recente, piese deosebit de valoroase aparținând culturilor neo-eneolitice Hamangia, Vădastra, Gumelnița sau Cucuteni, dar și culturilor Monteoru, Wietenberg sau Otomani din perioada epocii bronzului, precum și culturilor Gáva sau Basarabi din prima epocă a fierului vor fi expuse la Muzeul Grand Curtius din Liège, Belgia, în perioada 8 noiembrie 2019 – 26 aprilie 2020, în cadrul festivalului EUROPALIA.

ARTICOLUL CONTINUĂ DUPĂ ANUNȚUL DE MAI JOS

     La aceasta expozitie organizată de Muzeul Național de Istorie a României participă și instituția muzeală nemțeană, dar sub noua titulatură, după cum se poate vedea din afișul manifestării (vezi foto mai jos): Complexul Muzeal Național Neamț. Comisia Națională a Muzeelor și Colecțiilor a avizat solicitarea de trecere în categoria muzeelor de importanță națională.

     Consiliul Județean Neamţ, potrivit prevederilor art. 14 din Normele de clasificare a muzeelor şi a colecţiilor publice, aprobate prin ordinul ministrului culturii și cultelor nr. 2185/2007, a solicitat  acordarea titulaturii de muzeu de importanţă naţională, precum şi schimbarea denumirii Complexului Muzeal Judeţean Neamţ în Complexul Muzeal Naţional Neamţ.

În acest scop, a fost adus drept argument faptul că în patrimoniul muzeului se află colecții unicat la nivel național cum sunt colecția de pești fosili oligoceni din patrimoniul Muzeului de Științe Naturale Piatra-Neamț şi colecția de numismatică a Muzeului de Istorie și Arheologie Piatra-Neamț.

Colecția de pești Oligoceni reprezintă cea mai importantă colecție științifică de acest gen din țară și una dintre cele mai importante din Europa, alăturându-se în acest fel colecţiilor similare din muzeele de la Moscova (Rusia), Wroclaw (Polonia), Brno (Cehia), Viena (Austria), Darmstadt (Germania), Paris (Franța). Unicitatea depozitelor fosilifere din jurul oraşului Piatra Neamţ (Pietricica, Cozla, Cernegura, Agârcia), diversitatea deosebită și importanța științifică a speciilor de pești fosili Oligoceni au atras atenţia paleoihtiologilor din diferite instituții europene de profil și nu numai; astfel, o parte din colecţia ştiinţifică de peşti fosili a fost itinerată în cadrul unor expoziţii internaţionale (Solnhofen – Germania) în timp ce colaborările cu diferiți cercetători au permis participarea specialiștilor muzeului într-o serie de expediții finanțate de National Geographic Society (Washingnton, USA) care au avut ca scop colectarea de material ihtiofaunistic fosil din diferite locații, în vederea studiului comparativ.

Colecția numismatică a Muzeului de Istorie și Arheologie Piatra-Neamț este formată din piese monetare încadrate cronologic între secolul al IV-lea î.Hr.și secolul al XVIII-lea, care au intrat în posesia muzeului în urma cercetărilor arheologice, descoperiri întâmplătoare, donații și achiziții.

Totodată, Muzeul de Artă Eneolitică Cucuteni constituie un unicat la nivel naţional, prin tematica abordată (dedicată exclusiv artei decorative și figurative cucuteniene), fiind în acelaşi timp un muzeu de arheologie, de istorie, dar şi de artă, ce adăposteşte în prezent cea mai importantă colecţie de artă neo-eneolitică din sud-estul Europei.

Aici sunt expuse în prezent cele mai spectaculoase artefacte cucuteniene descoperite pe actualul teritoriu al României, capodopere ale artei preistorice, ce constituie veritabile obiecte de prestigiu, toate fiind clasate în categoriile tezaur și fond ale patrimoniului cultural național mobil.

În muzeu sunt valorificate expoziţional deopotrivă obiecte tridimensionale şi materiale foto-documentare, aparţinând tuturor fazelor şi etapelor de evoluţie ale acestei civilizaţii, de pe întreg arealul românesc.

      În considerarea prevederilor art. 16 alin.(1) şi (2) din Legea nr. 311/2003 a muzeelor şi a colecţiilor publice, republicată, solicitarea Consiliului Județean Neamţ a fost supusă analizei Comisiei Naţionale a Muzeelor şi Colecţiilor în şedinţa din 30.07.2019 şi din 24.09.2019.

Din examinarea documentației depuse s-a putut constata că Muzeul se încadrează în excepția prevăzută la alin. (3) al art. 6 din Normele de clasificare a muzeelor şi a colecţiilor publice, aprobate prin Ordinul nr. 2185/2007, deținând în patrimoniul său bunuri cultural mobile ce constituie colecții unicat la nivel național.

Astfel, prin Avizul cu nr. 4797/DPC/30.07.2019 şi nr. 7116/DPC/24.09.2019, Comisia Naţională a Muzeelor şi Colecţiilor a avizat solicitarea Consiliului Județean Neamţ.

       Pornind de la aceste considerente a fost elaborat un proiect de Hotărâre privind acordarea titulaturii de muzeu de importanţă naţională Complexului Muzeal Judeţean Neamţ şi pentru aprobarea schimbării denumirii acestuia, proiect supus spre adoptare Guvernului.

Acesta poate fi consultat accesând link-ul: http://www.cultura.ro/proiect-de-hotarare-privind-acordarea-titulaturii-de-muzeu-de-importanta-nationala-complexului

PUBLICITATE