NEAMȚ: Colonelul Valentin Munteanu la final de carieră militară

Jandarmii nemțeni și-au luat la revedere de la colegul lor, domnul colonel Valentin Munteanu consilier juridic al Jandarmeriei Neamţ, după o carieră de 3 decenii în care uniforma militară i-a fost cea mai apropiată de suflet

Activitatea dedicată trecerii în rezervă a avut loc la sediul Inspectoratului de Jandarmi Județean Neamţ într-un cadru festiv şi emoţionant ocazie cu care, inspectorul şef, domnul locotenent-colonel Radu-Vasile Olariu i-a înmânat o plachetă şi o diplomă, alături de cuvinte de felicitare şi de mulţumire, în semn de recunoştinţă şi apreciere pentru activitatea meritorie desfăşurată, pentru spiritul camaraderesc, devotamentul și implicarea de care a dat dovadă pe parcursul carierei militare.

ARTICOLUL CONTINUĂ DUPĂ ANUNȚUL DE MAI JOS

Totodată, colegul nostru ne-a asigurat de tot sprijinul lui în demersurile noastre şi din postura de militar rezervist, și chiar viitor magistrat, care reprezintă, în opinia sa, vârful carierei unui jurist.

Absolvent al Academiei de Poliţie „Alexandru Ioan Cuza” din Bucureşti, în „prima promoţie capitalistă”, aşa cum îi place camaradului nostru să spună, a fost repartizat la Poliţia municipiului Bacău iar din dragoste pentru stricteţea impusă de regulamentul şi disciplina militară a ales să se transfere în rândul „oamenilor de arme”, a jandarmilor.

Primul contact cu jandarmii l-a avut la Comandamentul de Jandarmi Judeţean Vaslui unde a îndeplinit funcţia de comandant companie iar după numai un an a trecut la Batalionul 37 Mobil Bacău şi, ulterior, prin reorganizarea Jandarmeriei Române, la Gruparea Mobilă de Jandarmi Bacău.

Spirit mereu tânăr, cu o dorinţă de aventură şi perfecţionare permanentă, în anul 2010 a participat la o misiune care „i-a luminat creierul” şi i-a deschis alte perspective asupra carierei militare.

Misiunea din Kosovo a reuşit să-i îndeplinească dorinţele, dat fiind complexitatea şi problematica zonei Mitroviça.

Nu l-au speriat atacurile albanezilor kosovari şi nici cele ale sârbilor, ba din contră, i-au întărit caracterul şi i-au dat noi prieteni.

Pe unul dintre ei, colonelul olandez Frans van Veenendaal, avea să-l reîntâlnească în iunie 2018 cu ocazia participării la exerciţiul internaţional „Carpathians Blueshield18”, întâlnirea fiind presărată de multe amintiri şi detalii care i-au impresionat pe colegii mai tineri.

Foarte bine pregătit pe linie juridică, atent la detalii, doar a fost şeful de promoţie al clasei de criminalişti ai Academiei de Poliţie, a ales să devină consilier juridic, iar Jandarmeria Neamţ i-a fost a doua casă timp de 7 ani.

Camarazii îl apreciază pe Vali Munteanu nu numai pentru cariera sa deosebită ci şi pentru performanţele sportive, sportul fiind una din pasiunile sale.

La vârsta sa, este un exemplu pentru toţi jandarmii, tineri sau mai puţin tineri.

Cu mândrie povesteşte că în anul 1990, pe când era student al Academiei, a participat la primul Campionat Mondial de Maraton al structurilor ce asigură ordinea publică, organizat în Spania, alături de echipa de maraton a Ministerului Afacerilor Interne, unde a obţinut locul 10 în lume.

În 1993, a obținut locul III la Maratonul internațional de la Bucureşti fiind considerată cea mai bună performanţă a sa.

În anul 2015 a câştigat locul I la Campionatul de tenis de câmp, într-o competiţie strânsă, la categoria peste 45 de ani, la care au participat 33 de jandarmi, poliţişti, pompieri, poliţişti de frontieră din cadrul M.A.I, acestea fiind doar câteva dintre numeroasele premii obţinute.

Acest lucru i-a dat un imbold şi o motivare în plus, ba mai mult, l-a determinat să practice şi biatlonul, triatlonul, înotul, alergarea montană.

Palmaresul sportiv este susţinut de numeroase medalii, premii şi distincţii obtinute la concursurile şi competiţiile sportive la care a participat.

„O minte sănătoasă într-un corp sănătos” este deviza pe care a insuflat-o celor din jurul său şi care îl va însoţi permanent în activitatea sportivă căreia, de acum înaintea, îi va acorda şi mai mult timp.

Acum, la final de carieră, îi dorim camaradului nostru mult succes, multă sănătate, o pensie lungă și să rămână mereu acelaşi om, plin de tinereţe în suflet, zâmbitor, amabil şi politicos. – este mesajul Jandarmeriei Neamț

PUBLICITATE