NEAMȚ: Celulă de criză la Guvern după incendiul de la Spitalul Județean. Parchetul General preia ancheta

ACTUALIZARE: Incendiul de la Spitalul din Piatra-Neamț, în presa internațională

Celulă de criză la Guvern în aceste momente pentru a gestiona tragedia de la Spitalul Județean de Urgență din Piatra-Neamț.

O celulă de criză a fost convocată la sediul Ministerului de Interne. La aceasta participă premierul Ludovic Orban, șeful DSU, Raed Arafat, și secretarul de stat, Bogdan Despescu.

ARTICOLUL CONTINUĂ DUPĂ ANUNȚUL DE MAI JOS

În această ședință se discută și despre locurile disponibile în spitalele din țară, pentru a prelua victimele de la Piatra Neamț.

Parchetul de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie preia ancheta în cazul incendiului de la Secţia de Anestezie Terapie Intensivă a Spitalului Judeţean Piatra Neamţ.

Potrivit unui comunicat al Parchetului, „Biroul de informare și relații publice este abilitat să aducă la cunoștința opiniei publice următoarele:
Secția de urmărire penală și criminalistică din cadrul Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casație și Justiție va prelua ancheta în cazul incendiului de la Secţia de Anestezie Terapie Intensivă a Spitalului Judeţean Piatra Neamț.  
Cauza a fost înregistrată inițial pe rolul Parchetului de pe lângă Tribunalul Neamț, care s-a sesizat din oficiu, fiind dispusă începerea urmăririi penale in rem sub aspectul săvârșirii infracțiunii de ucidere din culpă.
Pe măsura derulării cercetărilor, vom informa opinia publică.”

Potrivit managerului spitalului, medicul cu arsuri (dr. Denciu) va fi transferat la Iași de unde va fi preluat de un avion militar pentru a ajunge la București.

Medicul ar fi încercat să salveze mai mulți pacienți din secția ATI.

Reamintim că sâmbătă seară, în jurul orei 18.30-19:00, la Spitalul Județean de Urgență (SJU) Piatra Neamț a avut loc un incendiu care a afectat secția de ATI – unde erau internați, în două saloane, 16 pacienți.

Potrivit ISU Neamț, incendiul se manifesta cu flacără deschisă și degajare mare de fum.

Având în vedere numărul de persoane existent internat în secție, pentru gestionarea eficientă a evenimentului a fost activat Planul Roșu de Intervenție.

Resurse medicale implicate:

  • ISU NT: 1 Autospecială pentru transport victime multiple și 2 ambulanțe SMURD cu medic
  • ISU IS : 1 Autospecială pentru transport victime multiple și 2 ambulanțe SMURD cu medic
  • ISU BC – 1 Autospecială pentru transport victime multiple
  • ISU SV – 1 Autospecială pentru transport victime multiple
  • SAJ Neamț – 9 Ambulanțe tip B.

Pentru transportul pacienților, mijloacele de la ISU BC și ISU SV vor fi încadrate cu personal medical de la Spitalul Județean Iași.

În urma incendiului, 10 persoane au decedat și medicul de gardă prezintă arsuri grave.

Alți 6 pacienți vor fi transportați la Spitalul de la Lețcani Iași.

PUBLICITATE