NEAMȚ: Cei doi senatori PSD din Neamț au votat împotriva creșterii alocațiilor pentru copii

Cei doi senatori PSD din județul Neamț, Emilia Arcan și Dan Manoliu, au votat săptămâna aceasta împotriva creșterii alocațiilor copiilor.

ARTICOLUL CONTINUĂ DUPĂ ANUNȚUL DE MAI JOS

Singurul senator nemțean care a votat „pentru” a fost senatorul PNL Neamț, Eugen Țapu-Nazare.

Este vorba despre două propuneri legislative care prevedeau creșterea alocațiilor dar și indexarea cu un procent egal cu rata inflației.

Primul proiect, Propunere legislativă pentru modificarea alin.(1), lit.a) şi b) al art.3 din Legea nr.61/1993 privind alocaţia de stat pentru copii, prevedea majorarea cuantumului alocației cu 50% pentru copiii cu vârste cuprinse între 0-2 ani, pentru a beneficia de o alocație în valoare de 300 de lei și cu 80% pentru copiii cu vârste cuprinse între 2-18 ani, pentru a beneficia de o alocație în valoare de 150 de lei.

Din anul 2015 nu au mai existat modificări la legea privind alocațiile pentru copii. Astfel, înceea ce privește copii cu vâste de până la 2 ani, indicatorul social de referință (ISR) este 0,4, mai exact 200 de lei. În ce privește copiii cu vârste cuprinse între 2 și 18 ani, dar și pentru liceenii de peste 18 ani, ISD este de 0,168, valoarea reprezentând 84 de lei. Vorbim de o sumă foarte mică, mai exact 2,8 lei pe zi per copil. ” – notează expunerea de motive a proiectului.

De la Neamț, Emilia Arcan (PSD) a votat împotrivă, Dan Manoliu (PSD) a votat împotrică iar Eugen Țapu-Nazare (PNL) a votat „pentru”.

Cel de-al doilea proiect, Propunere legislativă pentru completarea alin.(1) al art.3 din Legea nr.61/1993 privind alocaţia de stat pentru copii, prevede ca alocația să se majoreze anual cu 100% din rata medie anuală a inflației.

„In anul 2015, alocatia pentru copii a fost stabilita in cuantum de 84 de lei pe luna per copil. De atunci nu s-a mai intervenit sub nicio forma pentru a ajuta in vreun fel valoarea alocatiei, indiferent de evolutia preturilor si a inflatiei. Se poate remarca usor ca ajutorul banesc pe care il primesc copiii si tinerii din Romania s-a diminuat in ultimii doi ani din cauza inflatiei, care a atins si cifra de 5,2% in anul 2018. Cresterea continua a preturilor la majoritatea produselor se reflecta in cheltuielile zilnice ale tuturor. In acelasi timp, Romania inregistreaza anual o crestere economica de care, in mod firesc, trebuie sa beneficieze toate categoriile sociale, inclusiv copiii si tinerii. O prima masura necesara este ajustarea valorii alocatiei cu indicele anual de inflatie pentru a mentine suma la aceeasi valoare de piata, cu alte cuvinte sa nu scada„, notează expunerea de motive.

Cu toate acestea, Senatul (prin majoritatea PSD-ALDE) a respins propunerea legislativă, urmând ca aceasta să fie supusă votului în Camera Deputaților. De la Neamț, Emilia Arcan (PSD) a votat împotrivă, Dan Manoliu (PSD) nu a votat iar Eugen Țapu-Nazare (PNL) a votat „pentru”.

Cu toate că Guvernul PSD a anunțat încă din 2017 că alocațiile pentru copii se vor majora, până acum acest lucru nu s-a întâmplat, alocațiile rămânând la același nivel.

PUBLICITATE