NEAMȚ: Câți bani a donat Arhiepiscopia Iaşilor, în 2018, în scopuri caritabile

Aproximativ 20 de milioane de lei susţine Arhiepiscopia Iaşilor că a donat în scopuri caritabile în anul 2018, circa 4,3 milioane de euro, prin multiplele sale forme de ajutorare socială, se arată în raportul întocmit şi publicat pe site-ul Mitropoliei Moldovei.

ARTICOLUL CONTINUĂ DUPĂ ANUNȚUL DE MAI JOS

Misiunea social-medicală s-a desfășurat, de-a lungul anului 2018, mai ales pe trei mari direcții:

1) Activitatea filantropică a parohiilor, mănăstirilor, schiturilor și a preoților misionari din unități bugetare poate fi cuantificată în servicii de tip cantină socială, centru de zi, în beneficii financiare și materiale, în hrană pentru pelerinii Hramului Sfintei Cuvioase Parascheva și altele. Au fost asistați peste 266.000 de beneficiari, utilizându-se un buget de aproximativ 6.4 milioane lei.

2) Birourile de asistență socială, cantinele sociale, Fundația „Solidaritate și Speranță” și alte ONG-uri, centrele pentru copii, bătrâni și persoane defavorizate de pe lângă Centrul Eparhial, protopopiate, parohii sau mănăstiri, au oferit servicii sociale primare și specializate pentru 11.300 de beneficiari utilizându-se un buget total de 12.8 milioane lei.

Fondurile „Păstorul cel Bun” și „Sfântul Vasile cel Mare” au fost, în anul 2018, o sursă de sprijin pentru preotul din parohiile defavorizate, pentru familia preotului în dificultate și pentru activitățile misionare în parohii și protopopiate. În anul precedent, contribuția Centrului Eparhial pentru aceste fonduri a fost de 944.740 lei, iar o parte dintre parohii și protopopiate, ale căror posibilități materiale au permis acest lucru, au contribuit cu suma de 266.762 lei.

3) În anul 2018, Spitalul Providenţa, care are o capacitate de 102 paturi, cu un bloc operator cu două săli și nouă specialități, a asigurat asistenţă medicală prin activitatea a 140 de angajați, iar Policlinica Providența a beneficiat de competența a 55 de cadre medicale și a oferit servicii de sănătate în 24 de specialități medicale. Fundația Medicală Providența a oferit servicii socio-medicale clinice și paraclinice în regim gratuit, precum și servicii medicale cu plată, promovând medicina „de bună credință”, cultivând solidaritatea în fața suferinței. 

Servicii medicale gratuite au fost oferite de: Spitalul, Policlinica și Fundația Medicală Providenţa din Iași, precum şi prin unităţi medicale din teritoriu (cabinetele de medicină generală de pe lângă filiala Miclăuşeni a Fundaţiei Medicale „Providenţa”, mănăstirile Agapia și Văratic și Fundația „Iustin Pârvu” din județul Neamţ). Pe lângă activitatea medicală, în contract cu CAS Iași și în regim de coplată de la pacienți, activitatea caritativă a utilizat un buget de 565.586 lei, pentru 2.771 de beneficiari.

Centrul rezidențial pentru vârstnici „Cuv. Nazaria” de la Văratic a fost deschis, în parteneriat cu Primăria Agapia, la data de 1 noiembrie 2018, pentru 21 de beneficiari.

Dacă ar fi să cumulăm sprijinul acordat în 2018 unor persoane, comunități sau instituții de către Arhiepiscopia Iașilor, obținem un buget total de aproximativ 20 milioane lei.

Acestor acțiuni filantropice li s-au mai adăugat și alte acțiuni similare, derulate prin alte instituții sau chiar direct prin intermediul credincioșilor. Spre exemplu, prin contribuția ocoalelor silvice bisericeşti din NeamţIaşi și Bacău, au beneficiat în mod gratuit de material lemnos un număr de 271 beneficiari. Volumul total de masă lemnoasă oferit în cursul anului 2018 a fost de 9.260,30 m.c., cu o valoare totală a contribuției de 2.764.810,43lei.

PUBLICITATE