Neamț: Campanie de testare pentru depistarea Hepatitei C

O sută de mii de români vor fi testați, până la finalul lunii ianuarie, pentru depistarea virusului Hepatitic C în cadrul uneia dintre cele mai mari campanii gratuite organizate în Romania.

ARTICOLUL CONTINUĂ DUPĂ ANUNȚUL DE MAI JOS

Campania “Hepatita C se poate vindeca”, lansată de Asociația Echitate în Sănătate la 1 noiembrie 2018,  se adresează persoanelor peste 18 ani și se derulează prin cabinetele medicilor de familie din județele Neamț și Bacău.

Testele si materialele consumabile necesare efectuarii testarii au fost distribuite gratuit in cabinetele medicilor de familie impreuna  cu materiale informative  despre modalitatile de transmitere a virusului hepatitic C  precum si a riscurilor nediagnosticarii si tratarii la timp a persoanelor infectate.

“ Prin demersul nostru,  dorim sa acordam sansa de a vindeca, beneficiind de tratamentele disponibile azi in Romania persoanelor infectate cu hepatita C care afla ca sufera de aceasta afectiune in urma testarii.  Conform specialistilor, rata de vindecare cu aceste tratamente este de peste 95% si pacientii pot evita astfel complicatiile grave care pot interveni daca nu se trateaza la timp”,  a declarat președintele Asociației Echitate în Sănătate, Maria Vasilescu, în cadrul evenimentului de deschidere a campaniei care a avut loc la Bacău.

Începând de acum trei ani, sistemul de sănătate din România oferă terapii inovatoare pentru tratamentul Hepatitei C. In prezent , trei scheme de tratament  sunt asigurate in  cadrul unor contracte cost-volum- rezultat  incheiate  de CNAS. In cadrul acestora,  pe parcurusl unui an, incepand cu 1 septembrie 2018,    13.000 de pacientii cu hepatita C  cu stadiul de fibroza F1, F2, F3, F4, ciroza decompensata/compensata si pacienti cu insuficienta renala cronica aflati in dializa  vor primi tratamentele cele mai adecvate.

Este a doua campanie de testare pentru depistarea VHC, derulată de Asociația Echitate în Sănătate. Daca in actiunea precedenta campania de testare a vizat cu precadere marile aglomerari urbane, actuala campanie  se adreseaza cu precadere  populației din orașele mici, din comune și sate, asigurand astfel sanse egale pentru accesul la tratamente inovatoare.

La evenimentul  de lansare a campaniei de testare organizat  la Bacau, au participat oficiali ai sistemului de sanatate, alaturi e medici specialisti si medici de familie.

De la 1 septembrie este încheiat un nou contract cost-volum-rezultat unde sunt incluse, pe lângă cele 11 centre universitare existente, și centrele de la Pitești și Bacău. Acest lucru vine în sprijinul asiguraților noștri, ai CJAS Bacău, care nu vor mai merge pentru tratatment la Iași, la Galați, la București. Prin acest contract sunt tratabili acum și bolnavii care au fibroză F1, deci se coboară foarte mult gradul de fibroză ca și criteriu de eligibilitate a pacienților” a declarat ec. Ion-Marius Savin, președinte-director general la Casa Judeţeană de Asigurări de Sănătate Bacău

Ne-am străduit foarte mult să obținem pentru Bacău și pentru pacienții din județul nostru statutul de centru de tratament (…)Mulțumim celor care ne-au ajutat să obținem acest lucru, dar am avut în spate și o mare susținere din partea medicilor atât de gastroenterologie, cât și infecționiști cu o vastă experiență în tratamentul pacienților cu hepatită cronică cu virus C”, a adaugat dr. Elena Luminița Popovici, șef Secție Gastroenterologie, Spitalul Județean de Urgență Bacău

In  Neamț nu exista centru de tratament pentru Hepatita C, pacienții depistați pozitiv in Campania care se desfasoara in acest judet   vor beneficia de tratament  acordat  de medicii  specialisti in gastroeneterologie sau boli infectioase  in cadrul  centrelor de specialitate prevazute in cadrul contractelor incheiate de CNAS.

La nivelul CJAS Neamț există trei spitale publice în care pacienții pot fi monitorizați, cu specialiști de gastroenterologie și de boli infecțioase: în Piatra Neamț, la Târgu Neamț și Roman. Conform legislației în vigoare noi asigurăm costurile investigațiilor pacienților care sunt depistați cu Hepatita C, cât și costurile ulterioare necesare terapiei” a declarat Elena Harpa, președinte CJAS Neamț, la lansarea campaniei de testare in judetul Neamt.

Pentru a acoperi cat mai bine nevoile de tratament penru hepatita C, CNAS a crescut anul acesta numarul centrelor care acorda tratament de la 11 la 13, prin infiintarea de noi centre la Bacau si Pitesti.

Sunt foarte mulți pacienți infectați cu Hepatita C și ne temem că nu-i vom descoperi pe toți. Din acest motiv este foarte important să ne ajutați să-i identificăm și chiar dacă vom face spre sfârșitul anului o listă de așteptare, imediat în anul următor ei vor fi tratați” a declarat prof. dr. Anca Trifan, președinte Societatea Română de Gastroenterologie și Hepatologie, în cadrul evenimentului de lansare a campaniei la Piatra Neamț.

Chiar dacă infecția cu VHC reprezintă o problemă de sănătate publică în România, de cele mai multe ori, virusul este depistat întâmplător. Peste 70 la sută dintre pacienții infectați cu VHC nu prezintă niciun fel de simptome, boala fiind cunoscută sud denumirea de ucigașul tăcut. Tocmai de aceea, Asociația Echitate în Sănătate în parteneriat cu medicii de familie și-a propus să vină în întâmpinarea pacienților, care au astfel șansa de vindecare.

Eu am fost deschisă la acest proiect pentru că, în primul rând, Bacăul a fost ales să participe la această campanie, apoi pentru că medicii de familie care au cel mai mare impact în programele de screening și au deci, și cel mai important rol, au fost desemnați să participe și, în al treilea rând, chiar dacă activitatea noastră este foarte aglomerată, sunt convinsă că vom trece cu bine și peste această provocare” a declarat dr. Elena Antoaneta Stîngă, președinte Colegiul Medicilor Bacău.

In cadrul primei campanii de testare, in perioada 15 ianuarie 2017  – 28 februarie 2018 au fost testate 16.964 de pacienti   internați în 7  dintre cele mai mari spitale din București și din țară.  Rezultatele au fost evaluate în funcție de gen și grupe de vârstă (n.r. 18-49 / 50-60 / 60+), respectând confidențialitatea datelor medicale. Campania a evidențiat că  6% (1.013 persoane)  dintre pacienții testați sunt purtători ai  virusului hepatitic C. Ponderea cea mai mare de persoane depistate pozitiv  la testare a revenit grupei de vârstă 60+

Avem posibilitatea să tratăm de la F1, F2, F3,F4,  ciroza compensată și ciroza decompensată. Pacientul trebuie evaluat foarte bine. Știm că cea mai mare prevalență se întâlnește la persoane cu grupă de vârstă de peste 50 de ani, iar acești pacienți de obicei asociază și destul de multe comorbidități. Prin urmare avem nevoie de dumneavoastră, de medicii de familie care îi cunoașteți cel mai bine pe pacienți, atunci când ajung la noi, la gastroenterolog, să aibă deja o adeverință de la dumneavoastră cu ce afecțiuni cronice are pacientul, ce alte medicamente ia pacientul, tocmai pentru a testa interacțiunile” a mai adaugat dr. Luminița Popovici, șef secție Gastroenterologie, Spitalul Județean de Urgență, Bacău.

Campania de testare “Hepatita C se poate vindeca “ este realizata de AES in parteneriat cu ABBVIE.

PUBLICITATE