Neamț: Au mers la furat de trufe, cu 10 câini dresaţi

Marți, 6 noiembrie, polițiștii din cadrul Postului de Poliție Girov au depistat pe DN 15 D un autoturism în care se aflau 3 bărbați, cu vârste cuprinse între 35 și 44 de ani, toți din localitatea Oniceni și asupra cărora a fost identificată cantitatea de 2.5 kg de trufe.

ARTICOLUL CONTINUĂ DUPĂ ANUNȚUL DE MAI JOS

În urma verificărilor efectuate a reieșit că aceștia au recoltat trufele din fondul forestier aflat în administrarea Ocolului Silvic Bicaz, fără a deține autorizație, și folosindu-se de 10 câini special dresaţi în acest sens.

Întreaga cantitate de trufe a fost confiscată şi predată reprezentanţilor Ocolului Silvic Gârcina.

Totodată, cei trei bărbați au fost sancţionaţi cu amendă de 2000 de lei fiecare, conform art. 17, lit. c din Legea nr. 171/2010.

Aducem în atenție opiniei publice prevederile art. 17, lit. c, din Legea nr. 171/2010 privind stabilirea și sancționarea contravențiilor silvice, conform căreia constituie contravenție și se sancționează cu amendă de la 2.000 până la 5.000 recoltarea din fondul forestier național a produselor nelemnoase specifice (trufe), fără acordul proprietarului și/sau a ocolului silvic care asigură administrarea pădurii. 

Totodată, în conformitate cu art. 58, alin. (5), din Legea 46/2008R  recoltarea și/sau achiziționarea produselor nelemnoase specifice fondului forestier național se fac/se face pe baza autorizațiilor emise de ocolul silvic care asigură administrarea sau serviciile silvice, conform instrucțiunilor aprobate prin ordin al autorității publice centrale care răspunde de silvicultura, precum și pe baza autorizației de recoltare/achiziționare emise de autoritatea competentă pentru protecția mediului.

 În cazul fondului forestier care nu se afla în administrarea unui ocol silvic, autorizațiile prevăzute la alin. (5) se vor emite doar în baza acordului scris al proprietarului fondului forestier.

PUBLICITATE