Neamț: Astăzi, 12 octombrie, exercițiu de evacuare în caz de cutremur în toate școlile

13 octombrie este Ziua Internaţională pentru Reducerea Riscului Dezastrelor, o oportunitate pentru promovarea unei culturi globale cu privire la reducerea efectelor acestor fenomene. Anul acesta tematica zilei este „Reducerea pierderilor economice în urma dezastrelor”.

ARTICOLUL CONTINUĂ DUPĂ ANUNȚUL DE MAI JOS

În acest context, Inspectoratul pentru Situaţii de Urgenţă „Petrodava” al judeţului Neamţ în colaborare cu Inspectoratul Şcolar al Judeţului Neamţ, şi-a propus să reamintească elevilor regulile de comportare şi măsurile de protecţie, pe timpul şi imediat după producerea unui cutremur, prin organizarea unui exerciţiu la nivelul unităţilor de învăţământ din judeţul Neamţ.

SCENARIUL EXERCIŢIULUI prevede următoarele:

În data de 12 octombrie 2018 ora 09:45, în zona VRANCEI s-a produs un cutremur de pământ cu magnitudinea de 7,4 grade pe scara Richter şi o durată de 20 secunde, care s-a manifestat în zona de NE a Moldovei cu intensităţi de 6,8 – 7,2 pe scara MSK. În judeţul Neamţ, efectele cutremurului au produs avarierea unor clădiri, a reţelelor electrice, de gaze naturale şi de telefonie.

Exerciţiul se va desfăşura pe 12 octombrie 2018, începând cu ora 09:45 prin introducerea semnalului „ALARMĂ LA DEZASTRE” (5 sunete cu durata de 16 secunde, la intervale de 10 secunde), iar pe parcursul celor 15 minute, personalul didactic, cel auxiliar şi elevii de la toate unităţile de învăţământ din judeţ vor recapitula regulile de comportare în caz de cutremur, scenariul presupunând că ora introducerii semnalului de alarmare este ora producerii cutremurului de pământ. Cu această ocazie, va fi verificată şi funcţionarea sistemului de alarmare din judeţ, precum şi audibilitatea semnalelor transmise.

Activitatea va fi monitorizată de cadre militare de la ISU Neamţ şi de personal al serviciilor voluntare pentru situaţii de urgenţă, încheindu-se la introducerea semnalului „ÎNCETAREA ALARMEI” (un sunet continuu cu durata de 2 minute).

OBIECTIVELE EXERCIŢIULUI:

  • Cunoașterea riscurilor la care este expusă o persoană în momentul declanșării unui cutremur;
  • Prezentarea modalităților de protecție individuală și colectivă în timpul cutremurului;
  • Necesitatea pregătirii individuale și colective;
  • Importanța educației anti-cutremur.

Totodată, în data de 13 octombrie va fi organizată Ziua Porţilor Deschise la subunităţile de pompieri din Piatra Neamţ, Roman, Tîrgu Neamţ şi Poiana Teiului, prilej cu care vor fi prezentate mijloacele de intervenţie în caz de dezastre şi modul de folosire a acestora precum şi modul de comportare în cazul producerii acestora şi va fi organizat un punct de informare preventivă în incinta SHOPPING CITY Piatra-Neamţ.

PUBLICITATE