NEAMŢ ART FESTIVAL, ziua II – vineri, 4 septembrie

NEAMŢ ART FESTIVAL continuă vineri, 4 septembrie, cu ziua a doua a evenimentelor artistice programate la Curtea Domnească.

Vineri, 4 septembrie 2020

Orele 9:00 – 12:00 şi 17:00-20:00, Curtea Domnească*, Piatra-Neamţ

ARTICOLUL CONTINUĂ DUPĂ ANUNȚUL DE MAI JOS

STREET ART, cu LAURENŢIU DIMIŞCĂ

Ora 17:00, Curtea Domnească*, Piatra-Neamţ

ATELIER DE PICTURĂ, cu CRISTIAN BISTRICEANU ŞI RADU MACAVEI (maximum 20 de copii înscrişi la atelier)

Ora 17:00, Curtea Domnească, Piatra-Neamţ

TEATRU DE PĂPUŞI – „SOACRA CU TREI NURORI”, cu TRUPA TEATRULUI PENTRU COPII ŞI TINERET „VASILACHE” DIN BOTOŞANI (maximum 50 de spectatori)

Ora 19:00, Curtea Domnească, Piatra-Neamţ

CONCERTUL „FLAUTUL FERMECAT”, cu ION BOGDAN ȘTEFĂNESCU ŞI INVITAŢII SĂI

În spaţiile special amenajate dinpre Colegiul Naţional „Petru Rareş”, artistul plastic Laurenţiu Dimişcă va evolua pe tărâmul art-street, alături de o grupă de tineri liceeni de la colegiile din oraş, în două sesiuni: una de dimineaţă (orele 9:00-12:00) şi una de după-amiază (orele 17:00-20:00).

În imediata lor apropiere, începând cu ora 17:00, pictorii Radu Macavei şi Cristian Bistriceanu, profesorii cursului de pictură-grafică de la Şcoala Populară de Artă Piatra-Neamţ, vor lucra cu copiii în cadrul atelierului de pictură.

De la aceeaşi oră, dar la scena amplasată lângă secularul Turn ctitorit de Voievodul Ştefan, Teatrul pentru copii şi tineret „Vasilache” din Botoşani va oferi celor mici reprezentaţia scpectacolului de marionete „Soacra cu trei nurori”, după textul nemuritor al humuleşteanului nostru drag, Ion Creangă.

De la ora 19:00, pe aceeaşi scenă, celebrul flautist Ion Bogdan Ștefănescu va evolua într-un  atractiv recital muzical.

Artistul, însoțit de  Carla Maria Stoleru, Lorena Palade, Mihai Vaida, va interpreta cele mai cunoscute părți din compozițiile lui Wolfgang Amadeus Mozart, Don Giovanni și Flautul fermecat.

Spectacolul de muzică va beneficia de câteva momente poetice, poeme ale căror autor este însuși Ion Bogdan Ștefănescu, muzician apreciat în lumea largă, invitat de onoare la ediția a XLIV-a a „Vacanțelor Muzicale” (2017).

ION BOGDAN ŞTEFĂNESCU

S-a născut în oraşul Câmpina, judeţul Prahova, la data de 25 aprilie 1969.

Absolvent al Universităţii Naţionale de Muzică din Bucureşti, Facultatea de Interpretare Muzicală – secţia Flaut – la clasa prof. Virgil Frâncu (1993), obţine diploma de „Master of Music” la Universitatea Illinois din Urbana-Champaign, SUA  (1995), unde l-a avut ca profesor pe renumitul flautist englez Alexander Murray. În paralel cu studiile de masterat, a activat, în cadrul Universităţii Illinois, în calitate de asistent al prof. Alexander Murray (1994 – 1995). Este doctor în muzică din anul 2002, când a obţinut înalta calificare profesională la Universitatea de Muzică din Bucureşti, cu lucrarea intitulată „Tehnici şi timbralităţi arhaice în creaţia contemporană pentru flaut” avându-l ca profesor îndrumător pe compozitorul Octavian Nemescu.

După terminarea studiilor universitare, a fost angajat în calitate de cadru didactic la catedra de Flaut a Universităţii Naţionale de Muzică din Bucureşti, unde a activat între anii 1993-1998. Din 1998 până în prezent, este membru al Orchestrei Filarmonice „George Enescu” din Bucureşti, unde ocupă funcţia de prim flautist, şef de partidă. Din anul 2007 este şi solistul Filarmonicii „Banatul” din Timişoara.

Activitatea artistică şi-a început-o de la vârsta de paisprezece ani, în 1983, când a debutat ca solist, pe scena Ateneului Român, într-un concert de Vivaldi, acompaniat de Orchestra Tineretului Bucureştean. Din anul 1983 şi până în prezent, Ion Bogdan Ştefănescu a desfăşurat o intensă activitate artistică, ce a constat în nenumărate recitaluri şi concerte, în România şi în străinătate: Anglia, Franţa, Spania, Cehia, Coreea de Nord, Japonia, SUA, Ungaria, Italia, Germania, Olanda, Elveţia, Suedia, Norvegia.

Ion Bogdan Ștefănescu cântă pe un flaut Muramatsu 18K.

Program: 

Flautul fermecat:

1.      Der Vogelfänger bin ich ja

2.      Du feines Täubchen, nur herein

3.      Bei Männern, welche Liebe fühlen

4.      Wie stark ist nicht dein Zauberton

5.      Das klinget so herrlich

6.      Alles fühlt der Liebe Treuden

7.      Der Hõlle Rache kocht in meinem Herzen

8.      Ein Mädchen oder Weibchen

9.      Dan Dediu – Variațini animate pe o temă de Mozart

Don Giovanni:

10.  Deh vieni alla finestra

11.  Non mi dir, bell idol mio

12.  Eh via buffone

13.  Madamina, il catalogo è questo

14.  Giovinette che fatte allamore

15.  Là ci darem la mano

16.  Fin chhan dal vino

17.  Vedrai, carinoIl mio tessoro

NEAMŢ ART FESTIVAL se doreşte a fi un proiect care să revitalizeze, prin intermediul artelor, viaţa social-culturală a municipiului Piatra-Neamţ, mult afectată în această perioadă de pandemie.

La prima ediţie, NEAMŢ ART FESTIVAL va aduce în prim-plan muzica, prin cele patru evenimente excepţionale: recitalul susţinut de Luiza Zan şi JazzPar Trio (joi, 3 septembrie, ora 19:00), concertele-proiect marca Radio România Cultural – Flautul de aur (vineri, 4 septembrie, ora 19:00), Pianul călător (sâmbătă, 5 septembrie, ora 19:00) şi Vioara lui Enescu (duminică, 6 septembrie, ora 19:00).

Locul ales pentru acest amplu eveniment cultural este central istoric al municipiului – Curtea Domnească –, loc tradiţional în care au loc anual marile sărbători muzicale aflate în organizarea Centrului: Festivalul „Vacanţe Muzicale la Piatra-Neamţ” şi Festivalul Internaţional de Folclor „Ceahlăul”.

Programul primei ediţii a NEAMŢ ART FESTIVAL este unul variat şi, speră organizatorii, foarte atractiv.

Aflându-se la final de vacanţă, copiii oraşului vor fi în centrul atenţiei.

Pentru ei se vor desfăşura zilnic, în perioada 3-6 septembrie, ateliere creative caligrafie, pictură, modelaj lut, precum şi un spectacol de teatru de păpuşi.

Tot cei mici vor fi beneficiarii unei lansări de carte, cea mai nouă apariţie la Editura „Nona” (componentă a Centrului pentru Cultură şi Arte „Carmen Saeculare” Neamţ) fiindu-le dedicată.

O figură aparte în cadrul acestui festival o va constitui artistul pietrean Laurenţiu Dimişcă, cel care îşi va aduce contribuţia artistică prin măiestria dovedită de ceva timp în domeniul street art-ului.

NEAMŢ ART FESTIVAL se doreşte a fi un proiect care să se repete şi anul viitor, Centrul pentru Cultură şi Arte “Carmen Saeculare” Neamţ vizând permanentizarea acestui eveniment prin care să se realizeze atragerea interesului publicului larg pentru artă şi pentru promovarea municipiului Piatra-Neamţ ca un spaţiu deschis culturii.

IMPORTANT!!!

Intrarea se face pe bază de invitație în limita locurilor disponibile.

Invitațiile se găsesc la sediul Centrului pentru Cultură și Arte “Carmen Saeculare” Neamț,
str. Ștefan cel Mare nr. 3A. Relații la tel: 0233/214.026.

– Accesul participanților se va face controlat, căile de intrare/ieșire fiind separate.

 – Participanților le va fi verificată temperatura la intrare, aceasta fiind o condiție obligatorie de acces.

 – Nu este permis accesul persoanelor care prezintă simptome de infecție respiratorie (tuse, strănut, rinoree, stare generală modificată) şi nici a celor care înregistrează temperatura măsurată mai mare de 37,3°C. Persoanele care refuză să le fie verificată temperatura nu vor avea acces în zona de spectacole sau ateliere.

 – Accesul participanților va fi permis numai cu condiția purtării măștii (medicale/ non-medicale, acoperire nas și gură)care pot fi puse la dispoziție de organizator. Purtarea măştii este obligatorie pe toată durata evenimentului. Persoanele care refuză purtarea măştii nu vor avea acces în acces în zona de spectacole sau ateliere.

 – Participanții trebuie să păstreze distanţa de minimum 1,5 m.

 – Participanții vor fi rugați să își dezinfecteze mâinile cu dezinfectant pe bază de alcool, care va fi pus la dispoziție la intrare și în multiple alte puncte.

(MĂSURI DE SIGURANȚĂ pentru prevenirea contaminării cu noul coronavirus SARS-CoV-2, aşa cum au fost aprobate prin ORDINUL nr. 2.941/1.120/2020, publicat în Monitorul Oficial al României, Partea I, nr. 531 din 19 iunie 2020.)

PUBLICITATE